ما از راه هاي مختلفي آب بدن خود را تامين مي کنيم: نوشيدن نوشيدني ها، مصرف مواد غذايي مختلف و فعل و انفعالات درون بدن.
از جمله نوشيدني ها، آب معدني است که در سال هاي اخير جايگاه زيادي بين مردم پيدا کرده است.
با توسعه صنايع بسته بندي، استفاده از بطري هاي ساخته شده از پليويني لکلرايد (PVC)، پلياتيلن (PET) و ترکيباتي از اين قبيل در صنايع غذايي افزايش يافته است.
آبهاي معدني از جمله محصولاتي هستند که در قالب اين بطري هاي پلاستيکي به بازار عرضه مي شوند.
آب داخل بطري ها اين اطمينان خاطر را به مصرف کننده مي دهد که محصولي سالم را مصرف مي کند، ولي آيا هميشه اين چنين است؟
با دكتر سيد ضياءالدين مظهري، رئيس انجمن تغذيه ايران، گفتگويي در همين زمينه ترتيب داده ايم:
آقاي دکتر بفرماييد چرا مردم آب بطري ها را به ديگر آب هاي موجود ترجيح مي دهند؟از ديدگاه مصرف کننده، آب بطري طعم و مزه بهتري نسبت به آب لوله کشي دارد که اين مسئله مي تواند به دليل محتواي املاح و نوع فرآيند توليد آن باشد. سبک بودن اين نوع ظروف و سهولت حمل آن از ديگر مزيت هاي اين نوع آب هاست.
براي ضد عفوني کردن اين نوع آبها از روش کلرزني استفاده نمي شود، بلکه از روش هايي مثل اشعه مادون قرمز، فيلتراسيون و روش ضد عفوني کردن با ازن استفاده مي شود. اين روش ها بدون اينکه طعم خاصي در آب ايجاد کنند، با کيفيت مناسبي محتواي ميکروبي آب را از بين ميبرند.
بسياري از انواع آب هاي بطري که به آب هاي معدني نيز معروف هستند، محتواي املاح بالايي دارند. کلسيم، منيزيم و ديگر املاحي که در اين نوع آبها وجود دارند مي توانند تا حدودي تامين کننده نيازهاي بدن به اين نوع املاح باشند.
استفاده از آبهاي بطري با چه خطراتي همراه است؟محتواي فلورايد بيشتر آبهاي بسته بندي شده در بطري پايين است، در حالي که اين ماده براي حفظ سلامت دندان ها و استخوان ها ضروري است و آب لوله کشي منبع مناسبي براي تامين آن است.
منابع تامين اين آبها، به ويژه انواعي که از آبهاي پايين دست تهيه ميشوند(يعني از سر چشمه يا قنات جمع آوري نمي شوند)، در معرض آلوده شدن با انواع آفتکش ها هستند. بسته بندي کردن آب داخل بطري اين اطمينان را به مصرف کننده ميدهد که محصولي سالم را مصرف ميکند.
نوشيدن آب معدني
اين در حالي است که ممکن است بعضي از محصولات از کيفيت کافي و استاندارد لازم برخوردار نباشند و توليدکنندگان آنها، بسياري از استانداردها را رعايت نکرده نباشند. بعضي از اين محصولات از محتواي سديم، نيترات، نيتريت، سرب، کادميوم و جيوه بالايي برخوردارهستند، بهعنوان مثال در بعضي موارد مقدار سديم آنها بيش از 10 ميلي گرم در ليتر است و با توجه به اينکه دريافت سديم، نيترات و نيتريت به دليل استفاده از غذاهاي حاضري معمولا در رژيم غذايي افراد بالاست بنابراين توصيه ميشود، هنگام خريد آب هاي معدني به برچسب آنها دقت زيادي شود.
نوع بسته بندي اين محصولات نيز ميتواند به دو صورت زير سلامتي افراد را تهديد کند:1) استفاده از بطريهاي نامرغوب و غيراستاندارد
2) وارد شدن ترکيبات پُليمري مورد استفاده در ساخت ظروف پلاستيکي PVC و PET به داخل آب که ميتواند سرطانزا باشد. در دماي بالاتر ورود اين مواد به داخل آب شدت بيشتري پيدا ميکند و هرچه از زمان توليد محصول بيشتر گذشته باشد، ميزان بيشتري از اين مواد در آن حل خواهد شد.
بنابراين توصيه مي شود هنگام خريد آب معدني، به زمان توليد و ترکيبات آن دقت کرده و آب معدني را در محل مناسبي نگهداري کنيد.
يخ بستن يا فريز کردن آب درون بطري مشکلي ايجاد ميکند؟يخ بستن آب درون بطري موجب ايجاد ترکيبات سرطانزا ميشود و نبايد درجه خنک کردن بطري تا ميزان يخ بستن آب آن کاهش پيدا کند.
نظر شما در رابطه با پر کردن مجدد بطري هاي آب معدني با آبهاي شهري يا موادي مثل آبغوره، آبليمو و نگهداري آنها در يخچال چيست؟در اين موارد تاکيد ميکنيم نه تنها از اين بطري هاي پلاستيکي براي خنک کردن و يخ بستن آب معمولي استفاده نشود، بلکه از نگهداري موادي که خواص اسيدي يا بازي دارند مثل آبغوره، آبليمو و سرکه خودداري شود، زيرا اين مواد با ديواره بطري واکنش هايي مي دهند که خطرآفرين و سرطانزاست.
در بسياري از مغازهها، آبهاي معدني پشت شيشه ي مغازه طوري قرار گرفته اند که در معرض تابش مستقيم آفتاب هستند. در اين موارد مشکلي ايجاد نميشود؟گرما و تابش مستقيم نور آفتاب، واکنش بين محتويات بطري(مثل آب، آبميوه، مايع شربت و ...) و ديواره آن را افزايش ميدهد که اين امر موجب انتقال ترکيبات ديواره بطري به درون مواد داخل آن و در نتيجه افت کيفيت و فساد مايعات مي گردد.
چرا بعضي از مواقع به آب بطريها، گاز دي اکسيدکربن اضافه ميکنند؟با افزايش گاز دي اکسيدکربن، آب خوش خوراک تر ميشود، منتها استفاده از اين آبهاي گازدار خالي از اشکال نيست. از يک طرف موجب صدمه به ميناي دندان ميشوند و از طرف ديگر براي افرادي که بيماري ريفلاکس (ترش کردن غذا) يا نفخ معده دارند، مضر است.
افسانه بهراميهفته نامه سلامت
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید