وبا يک بيماري حاد اسهالي است که به علت عفونت روده ها با باکتري به نام «ويبريو کلرا» به وجود ميآيد
آلودگي با اين ميکروب در نتيجه نوشيدن آبهاي آلوده يا خوردن غذاهاي خام يا نيمهخام مثل سبزيجات يا ماهي به وجود ميآيد.
علائم بيماري شامل اسهال، دل پيچه، تهوع، استفراغ و کم آبي بدن است. گرچه ممکن است علائم بيماري خفيف باشد اما ۵ درصد افراد مبتلا دچار بيماري شديد ميشوند که با اسهال آبکي شديد، استفراغ و گرفتگي عضلات ساق پا همراه است. اين افراد به علت از دست رفتن سريع مايعات بدني دچار کم آبي شديد و شوک مي شوند. در صورت عدم درمان مرگ در طول چند ساعت رخ ميدهد.
همه گيري هاي وبا
در موارد همهگيري ها منبع آلودگي معمولاً مدفوع اشخاص مبتلا به اين بيماري است. اين بيماري به سرعت در مناطقي که دفع بهداشتي فاضلاب و آب سالم در اختيار ساکنان وجود ندارد، گسترش مي يابد. بيماري مستقيماً از فردي به فرد ديگر منتقل نميشود، بنابراين تماس اتفاقي با شخص آلوده باعث بيماري نخواهد شد.
شبه وبا چيست؟
در اين حالت اسهال آبکي به وجود مي آيد اما عامل بيماري ميکروب ديگري به نام کامپيلوباکتر ژژوني است. خيلي از موارد اسهال آبکي که به صورت پراکنده رخ ميدهد در واقع شبه وبا هستند و نه وبا.
چگونه از وبا پيشگيري کنيم؟
گرچه وبا ميتواند مرگبار باشد، پيشگيري از آن بسيار آسان است. در صورت وجود تسهيلات بهداشتي و آب لولهکشي سالم اصولاً وبا تهديد عمدهاي محسوب نميشود. براي همين است که در بسياري از کشور هاي پيشرفته سالها است که ديگر خبري از همهگيري وبا نيست.
در مواردي که در منطقه اي وبا همه گير شده باشد بايد اين نکات را رعايت کرد:
آب مصرفي بايد با جوشاندن، صاف کردن و کلر زدن ضدعفوني شود.
فضولات افراد مبتلا به وبا بايد به طريق مناسب دفع شده به طوري که باعث آلودگي محيط نشود.
فاضلاب ها قبل از وارد شدن به نهر ها و رود خانه ها بايد تصفيه شوند.
آگاهي لازم در مورد شيوع وبا در اطراف منابع آلوده آب داده شود.
درمان
درمان وبا به وسيله آنتي بيوتيک و جايگزيني خوراکي آب و املاح از دسترفته به علت اسهال است. البته در صورتي که فشار خون خيلي افت کرده باشد و يا بيمار به علت استفراغ شديد نتواند چيزي بنوشد، جايگزيني از طريق سرمهاي داخل وريدي انجام ميشود.
واکسن ضد وبا موجود است، اما از آنجا که ميکروب عامل بيماري مرتباً جهش مييابد و مقاوم ميشود بايد مرتباً واکسنهاي جديد آن تهيه شود.
معمولاً اين واکسن تنها در موارد مسافرت از کشورهاي عاري از بيمار به کشورهايي مانند هند که بيماري در آنها به صورت بومي وجود دارد، تزريق ميشود و تاثير آن هم چند ماه بيشتر نخواهد بود.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید