بيماري هاي آميزشي
رابطه جنسي يکي از غرايز اصلي براي بقاء بشر است ولي مي تواند راهي براي ورود عوامل بيماري زا باشد.
تا کنون حدود بيست نوع بيماري شناخته شده اند که مي توانند از طريق تماس جنسي سرايت کنند. از اين ميان مي توان ايدز، سوزاک، سيفليس، تبخال تناسلي و ... را نام برد.
چگونه فرد به يک بيماري آميزشي مبتلا مي شود؟
عفونت هاي آميزشي عمدتا به دنبال برقراري روابط جنسي نامطمئن ايجاد مي شوند.
برخي از اين بيماري ها علاوه بر آميزش جنسي، از طريق تماسي خوني مثل استفاده مشترک از سرنگ و سوزن و يا ساير وسايل تيز و برنده سرايت مي کنند که از آن جمله مي توان ايدز و هپاتيت B و C را نام برد.
همچنين بسياري از اين عفونت ها مي توانند در طي حاملگي و زايمان از مادر آلوده به نوزاد سرايت کنند.
عواملي که خطر آلودگي را افزايش مي دهند عبارتند از:
بيماري هاي مقاربتي
* شرکاي جنسي متعدد
* تکرار تماس هاي مشکوک
* ايجاد زخم و خراشيدگي در زمان تماس جنسي
* تماس جنسي در زمان قاعدگي
* عدم استفاده از پوشش محافظ (کاندوم)
علائم بيماري هاي آميزشي چيست؟
بروز علائم زير ممکن است به دليل يک بيماري آميزشي باشد:
* ترشح غيرطبيعي (افزايش مقدار ترشحات، تغيير رنگ و بو همراه خارش و سوزش) از دستگاه تناسلي زن
* زخم دستگاه تناسلي
* برآمدگي جديد در کشاله ران به صورت يک طرفه يا دو طرفه
* درد قسمت تحتاني شکم به همراه يکي از علائم فوق در زن
* تورم بيض
* ترشح از مجراي تناسلي مرد
ترشح چشم نوزاد
* تورم، قرمزي و ترشح چشم نوزاد (به دليل عفونت مادر)
آيا بيماري هاي آميزشي درمان پذيرند؟
اغلب بيماري هاي آميزشي درمان پذيرند.
ممکن است همسر يا شريک جنسي شما در حالي که علامتي از بيماري ندارد آلوده شده باشد. بنابراين با توجه به نظر پزشک ضرورت دارد همسر شما نيز هم زمان تحت درمان قرار گيرد. در غير اين صورت احتمال دارد آلودگي مجددا به شما سرايت کند.
دوره درمان را کامل کنيد. در طي دوره درمان از تماس جنسي پرهيز کنيد و يا از کاندوم استفاده نماييد.
پزشک محرم اسرار شما است. مشکلات خود را با وي در ميان بگذاريد. از مصرف خودسرانه دارو يا مراجعه به افرادي که صلاحيت ندارند پرهيز کنيد.
چگونه خود را از تماس جنسي نامطمئن حفاظت کنيم؟
مطمئن ترين راه پيشگيري نداشتن رابطه جنسي با فردي که از سلامت جنسي او آگاهي نداريد مي باشد. کم کردن دفعات تماس جنسي مشکوک و کاهش تعداد شرکاء جنسي از احتمال آلودگي مي کاهد.
از تماس جنسي حفاظت نشده با افراد مشکوک، ناشناس يا کساني که رفتارهاي پرخطر جنسي و اعتياد تزريقي دارند بايد پرهيز کرد.
جلوگيري از تماس با خون يا ترشحات جنسي در يک رابطه مشکوک مي تواند تا حدي فرد را در برابر آلودگي محافظت نمايد.
استفاده از الکل و مواد مخدر قبل از برقراري تماس جنسي مي تواند قدرت تصميم گيري فرد را در زمينه انتخاب يک تماس جنسي مطمئن مختل سازد.
انواع بيماري هاي مقاربتي
سوزاک، گنوره
1- بيماري سوزاک يا گنوره
سوزاک يکي از شايع ترين بيماريهاي آميزشي است که در اثر باکتري به وجود مي آيد که در سلول هاي مخاطي مجراي ادراري مردان، مجراي تناسلي و گردن رحم زنان جايگزين شده و هميشه در اثر تماس جنسي با فرد آلوده، شخص مبتلا مي گردد. از زمان ورود ميکروب بعد از آميزش جنسي با فرد بيمار تا شروع علائم 2 تا 8 روز طول مي کشد. از آن جا که در بسياري از افراد مبتلا علامت مشخصه بيماري قابل مشاهده نيست لذا شناخت بيماران مبتلا به سوزاک و درمان آن مشکل است.
2- بيماري سيفليس
ضايعات اوليه اين بيماري آميزشي بدون درمان بهبود مي يابد اما پس از آن ساير دستگاه هاي بدن دچار عواقب وخيمي خواهند شد. عامل اين بيماري جنسي، ميکروبي است که از طريق تماس جنسي و نيز از طريق مادر به جنين انتقال مي يابد.
تبخال تناسلي
3- عفونت با ويروس هرپس
تبخال تناسلي در اثر ويروسي به نام هرپس ايجاد مي گردد. در اثر مقاربت جنسي و تماس با نواحي آلوده انتقال مي يابد. گونه اي از اين ويروس عامل تبخال دهاني است. در ناحيه آلوده برآمدگي هاي کوچک پوستي حاوي مايع و ضايعات چرکي، تاول و زخم هاي عفوني ديده ميشود. بعد از يک بار عفونت معمولاً شخص دوباره دچار بيماري مي شود. از زمان ابتلا تا زمان ديده شدن علائم 6 تا 8 روز طول مي کشد. در اولين مرحله ابتلا، ضايعات دردناک تر و گستردهتر بوده و براي مدت بيشتري باقي ميماند. اين ضايعات معمولاً دردناک بوده و بعد از پاره شدن و خالي شدن مايع دلمه مي بندند و بعد از 10 روز خوب مي گردد. روي آلت تناسلي مردان و دستگاه تناسلي زنان ضايعات ظاهر مي شوند. علائمي مثل درد، ضعف عضلاني، ناراحتي هنگام ادرار کردن و راه رفتن ديده مي شوند. فشارهاي رواني و عصبي، حالات هيجاني، مقاربت جنسي، سيکل قاعدگي زن ها باعث بروز مجدد ضايعات پوستي مي گردد. مشکل اين بيماري عمود مکرر آن است.
ايدز
3- بيماري ايدز
ايدز يا سندرم نقص ايمني اکتسابي، يک مشکل جديد جهاني است. اين بيماري تمامي ملت ها را تهديد ميکند و هم اکنون 10 الي 12 ميليون انسان در سراسر جهان به اين ويروس آلوده هستند.
ويروسي که موجب بيماري ايدز ميگردد HIV ناميده مي شود. اين ويروس با صدمه زدن به قدرت دفاعي بدن در مقابل بيماري هاي ديگر سبب مرگ ميشود. اين بيماري درمان ندارد. عده نوزاداني که با بيماري ايدز به دنيا مي آيند روبه افزايش است. در حال حاضر تنها سلاح موثر عليه انتشار بيماري ايدز آموزش بهداشت همگاني است. هر فردي در هر کشوري بايد راه هاي اجتناب از اين بيماري را بداند.
ايدز بيماري غيرقابل درماني است. عامل اين بيماري ويروسي است که از طريق آميزش جنسي، خون آلوده و مادر آلوده به نوزاد انتقال مي يابد.
شپش عانه
4- شپش عانه
عامل اين بيماري مقاربتي شپشي است که در موهاي اطراف نواحي تناسلي زندگي ميکند. اين نوع شپش با شپش سر و تنه فرق مي کند. دوره زندگي اين انگل حدودا 25 روز بوده و بلافاصله بعد از بالغ شدن اين حشرات، جنس ماده در طي 7 تا 8 روز تخمگذاري ميکند که هر تخم به تنه يک مو مي چسبد. انتقال آن عموماً از طريق تماس و لباس زير و ملحفه و نزديکي بدن خصوصاً تماس جنسي است. شپش هاي عانه از مسريترين بيماري هاي مقاربتي شناخته شده هستند و خطر اکتساب عفونت با آن پس از يک تماس حدود 90 درصد است.
شکايت اصلي بيمار آلوده به اين انگل خارش است. بيماران ممکن است حرکت شپش بر روي موهاي ناحيه عانه را گزارش کنند. شپش معمولاً در ناحيه عانه، ابرو و مژه ها يافت ميشود. تخم آن که رشک نام دارد ممکن است در قاعده موي اين نواحي ديده شود. خاراندن اين نواحي منجر به خراش و در نتيجه احتمالاً بروز عفونت ثانويه مي شود.
توجه:
بسياري از افراد آلوده به عفونت هاي آميزشي و ايدز علائمي از بيماري ندارند در حالي که مي توانند آلودگي را به ديگران سرايت دهند. پس در هر تماس جنسي مشکوک، خطر آلودگي را در نظر داشته باشيد.
گردآوري : معصومه آيت اللهي– سايت تبيان
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید