وبا بيماري اسهالي است که توسط باکتري بنام ويبريو کلرا ( VIBRIO CHOLERA ) ايجاد مي شود. ميکروب اين بيماري بيشتر در آب وجود دارد و از طريق خوردن آب آلوده پس از عبور از معده و روده تکثير پيدا کرده و موجب ترشح سم و افزايش دفع آب و املاح از ديواره روده مي شود که با علامت اسهال همراه است. بنابراين ميکروب از طريق مدفوع انسان در محيط پخش شده و مي تواند آب و غذا را آلوده کند . شايع ترين راه انتقال آن آب آشاميدني مي باشد. بيماران وبايي به طور مشخص دچار اسهال آبکي همراه با از دست دادن آب بدن مي شوند. وبا را مي توان با مايع درماني خوراکي يا تزريق و جايگزيني املاح درمان کرد.
روش هاي انتقال
وبا منحصراً از طريق آب يا غذاي آلوده منتقل مي شود. انتقال، توسط تماس مستقيم فرد به فرد مانند تماس با بيمار به ندرت اتفاق مي افتد.
شرايط محيطي مناسب براي شيوع وبا
مناطقي که داراي آب سالم نيستند و بهداشت محيط مناسبي ندارند، در معرض خطر شيوع وبا هستند. اين مناطق شامل نقاط شهري که آب آن بمقدار کافي کلرزني نمي شود و مناطق روستايي که به لوله کشي و چاه هاي حفاظت شده دسترسي ندارند و مناطقي که توالت و سيستم فاضلاب در آنها معمولاً استفاده نمي شود، مي باشد.
عوامل فردي موثر در شيوع وبا
عوامل فردي که موجب مقاومت در برابر بيماري وبا مي شود شامل ايمني ناشي از عفونت قبلي با باکتري وبا و تغذيه نوزاد با شير مادر مي باشد. از آنجا که عامل وبا در محيط اسيدي نمي تواند زندگي کند، بنابراين بيماراني که داروهاي آنتي اسيد مصرف مي کنند يا توليد اسيد معده در آنها کم است ، براي ابتلا به وبا مستعدتر مي باشند.
دوره نهفتگي
دوره نهفتگي معمولاً يک تا سه روز است که مي تواند از چندين ساعت تا 5 روز به طول انجامد. علائم بيماري 2 تا 3 روز طول مي کشد که در بعضي از بيماران تا 5 روز ادامه مي يابد.
علائم و نشانه ها
علائم شاخص بيماري اسهال آبکي، استفراغ و از دست رفتن آب بدن مي باشد. شروع بيماري با اسهال آبکي حجيم ، بدون تب و دل پيچه بوده و مدفوع حالت آب برنجي دارد. معمولاً بدون بو بوده يا بوي ماهي دارد . استفراغ و گرفتگي دردناک در پاها شايع مي باشد. در موارد شديد بيمار دچار دل پيچه و درد دست ها و پاها مي شود.
راه هاي پيشگيري
براي پيشگيري از بيماري وبا رعايت موارد زير ضروري است :
1- از آب آشاميدني سالم استفاده کنيد.
2- در مناطقي که دسترسي به آب تصفيه شده و لوله کشي وجود ندارد و از آب چاه، آب تانکرها، آب چشمه ها و ... استفاده مي شود ، حتماً آب را قبل از مصرف بجوشانيد يا کلرزني نماييد.
3- مواد غذايي يا خوراکي را از دست فروش ها نخريد.
4- در آب رودخانه ، جوي ها يا استخرهاي آلوده شنا نکنيد.
5- از مصرف يخ غيربهداشتي خودداري کنيد.
6- از مصرف غذاهاي آماده و غيربهداشتي مثل آب ميوه، معجون، بستني و ساندويچ خودداري نماييد.
7- از ميوه هاي شسته شده و سبزيجات ضدعفوني شده استفاده کنيد.
8- قبل از تهيه، توزيع و خوردن غذا و قبل از دادن غذا يا شير به کودک حتماً دست ها را با آب و صابون بشوييد.
9- دست ها را بعد از رفتن به توالت و نيز قبل از دست زدن به مواد غذايي و خوراکي حتماً با آب و صابون بشوييد.
10- مواد غذايي را در معرض مگس و آلودگي هاي ديگر قرار ندهيد و حتماً در يخچال نگهداري کنيد.
11- هنگام سفر آب و غذاي سالم همراه داشته باشيد يا از نوشيدني ها و غذاهاي با بسته بندي مطمئن استفاده نماييد.
با مشاهده هر مورد از ابتلا به اسهال سريعاً به مراکز بهداشتي و درماني مراجعه کنيد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید