اين نکات نه تنها براي سرما خوردگي بلکه در پيشگيري از ساير عفونتهاي مربوط به فصل سرما تاثير بسزايي دارند. با پيروي از اين چند نکته زمستاني سالم را سپري کنيد.
۱- دستانتان را خوب بشوييد: بيشتر ويروسها و ميکروبها در اثر تماس مستقيم پخش ميشوند. اگر ترشحات مخاطي بيمار بطور اتفاقي بر روي ليوان آب، کنترل تلويزيون، تلفن، يا هر وسيله ديگري افتاده باشد و شما به همان وسايل دست زده باشيد، ويروسها به دستان شما هم منتقل ميشوند. اين عوامل بيماريزا ممکن است ساعتها و حتي هفته ها بر روي دست شما زنده بمانند. پس سعي کنيد به طور مرتب دستان خود را بشوئيد. حتي اگر جايي براي دست شستن نداشتيد، دستهاي خود را حداقل به مدت يک دقيقه محکم به هم بماليد تا در اثر حرارت ناشي از اصطکاک بيشتر اين ويروسها از بين بروند. ژلهاي پاک کننده دست هم ميتوانند اين اثر را داشته باشند.
۲- هرگز جلوي سرفه يا عطسه خود را با دست خالي نگيريد: هميشه از زمان بچگي به ما گفته شده است که در موقع سرفه يا عطسه جلوي دهان خود را بگيريم. سعي کنيد براي اين کار از دستمال کاغذي استفاده کنيد و بلافاصله آن دستمال را دور بياندازيد. اگر احيانا احساس کرديد که عطسه يا سرفه شما بزودي خواهد آمد و دستمالي در اختيار نداريد، صورت خود را در جهتي که کسي نباشد قرار داده و در هوا عطسه کنيد. با انجام اين کارهاي ساده از ابتلاي ديگران به بيماري جلوگيري خواهيم کرد.
۳- تا حد امکان از لمس صورت خود بپرهيزيد: ويروس سرماخوردگي و آنلفوآنزا از طريق چشمها، دهان و بيني وارد بدن ميشود. بچهاي که به ميزان بيش از اندازه صورت خود را مالش ميدهد نسبت به ديگر کودکان هم سن خود از استعداد بيشتري براي ابتلا به سرماخوردگي برخوردار هستند. با ورود بيماري سرماخوردگي توسط اين کودک به خانه، ديگر اعضاي خانواده نيز مبتلا خواهند شد. پس با ايجاد تغييري کوچک در رفتار يک کودک ميتوان يک خانواده را مصون نمود.
۴-مايعات زياد بنوشيد: آب شستشوي کاملي براي بدن انجام ميدهد و از يک طرف تمام سموم را از بدن خارج ميکند و از طرف ديگر محيط سالمتري براي فعاليت سلولهاي بدن از جمله سلولهاي ايمني فراهم ميآورد. يک انسان بالغ بطور طبيعي در طول روز به ۸ ليوان مايع نياز دارد. يک راه ساده براي فهميدن اينکه آيا ميزان مايع بدن ما کافي است وجود دارد. اگر رنگ ادرار به مانند آب بيرنگ و شفاف باشد، نشانه اين است که ميزان مايع کافي در طول روز مصرف ميشود. هرچه رنگ ادرار تيره تر باشد، بايد مايع بيشتري بنوشيد.
۵- حمام گرم را فراموش نکنيد: در يک تحقيق انجام شده در سال ۱۹۸۹ در آلمان نشان داده شد که با هفتهاي دوبار حمام گرم ميتوان ميزان بروز سرماخوردگي را به نصف کاهش داد. ورود بخار داغ به مجاري تنفسي در حمام باعث نابودي ويروسها در اين مجاري شده احتمال بروز سرماخوردگي را کاهش ميدهد.
۶- در هواي تازه نفس بکشيد: ورود هواي تازه به مجاري تنفسي بخصوص در فصل سرما از اهميت بالايي برخوردار است. بخاري، شومينه و سيستمهاي هواساز گرم باعث خشکي هوا شده و دستگاه تنفسي را مستعد ابتلا به سرماخوردگي و آنفلوانزا ميکند. از طرف ديگر در هواي سرد تراکم جمعيت در فضاهاي بسته بيشتر ميشود که گردش ويروسها در هواي اتاق را افزايش ميدهد. به اين ترتيب با تعويض هواي اتاق يا خروج از اتاق احتمال ورود ويروسها به دستگاه تنفسي کمتر ميشود.
۷- بطور منظم ورزش کنيد: با ورزش ضربان قلب افزايش يافته، مقدار خون بيشتري به داخل رگها پمپ ميشود. از طرف ديگر سرعت تنفس هم بيشتر ميشود و ميزان اکسيژن خون هم افزايش مييابد. به اين ترتيب تعداد سلولهاي ايمني از بين برنده ويروسها هم بيشتر ميشوند.
۸- سبزيجات زياد مصرف کنيد: سبزيجات تازه سرشار از ويتامينها بخصوص ويتامين ث هستند. بجاي استفاده از قرصهاي ويتامين از سبزيجات سبز، زرد و قرمز استفاده کنيد که ميتواند ويتامينهاي مورد نياز را تامين کند.
۹- از خوردن ماست غفلت نکنيد: پژوهشها نشان دادهاند که مصرف روزانه يک ليوان ماست کم چرب احتمال ابتلا به سرماخوردگي را تا ۲۵ درصد کاهش ميدهد. ميکروبهاي موجود در ماست سيستم ايمني را فعال کرده مانع از نفوذ ويروسها به بدن ميشوند.
۱۰- سيگار نکشيد: تحقيقات نشان دادهاند که سيگاريها به سرماخوردگي شديدتري مبتلا ميشوند. دود سيگار سيستم ايمني را مختل و مخاط تنفسي را خشک ميکند. به اين ترتيب بدن مستعد ابتلا به ويروس ميشود. بيماران سيگاري نيز خيلي دير بهبود پيدا ميکنند که علت آن هم ضعف سيستم ايمني است. يک نخ سيگار ميتواند دستگاه تنفسي را به مدت ۳۰ تا ۴۰ دقيقه بيدفاع کند.
۱۱- الکل ننوشيد: الکل نيز سيستم دفاعي بدن را مختل ميکند. در مصرف کنندگان الکل علاوه بر ابتلا به عفونتهاي اوليه، احتمال بروز عوارض شديد ناشي از عفونتها نيز بيشتر ميشود. از طرف ديگر الکل آب بدن را کم ميکند.
۱۲- استراحت کنيد: استراحت کافي سيستم ايمني بدن را تقويت ميکند. استراحت و آرامش فکري و بدني باعث ترشح مادهاي بنام اينترلوکين در جريان خون ميشود. اين ماده يکي از مهمترين عوامل محافظتي بدن در مقابل ويروسها ميباشد. در اين فصل سرما سعي کنيد حداقل ۳۰ دقيقه در روز به آرامش کامل برسيد. بدست آوردن آرامش يک هنر است که قابل يادگيري است. بعضي از افراد سعي ميکنند استراحت کنند اما درعوض انرژي بيشتري را صرف ميکنند و خسته تر ميشوند که در نتيجه تغييري در سيستم ايمني بدن آنها ايجاد نخواهد شد.
به نقل از تبيان
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید