«بروسلوز»
تب مالت يک بيماري عفوني است که همچون ساير بيماريهاي عفوني با وضعيت بهداشت فردي و اجتماعي ارتباط مستقيم دارد. بسياري از مبتلايان به تب مالت در اثر عدم رعايت اصول بهداشتي از جمله بهداشت، تغذيه و مسکن دچار اين بيماري شده اند. مصرف غير بهداشتي فراورده هاي شير و گوشت حيوانات آلوده يکي از مهمترين علل ايجاد و شيوع بيماري مي باشد. همچنين عدم جداسازي محل نگهداري دام از محل سکونت دامداران عامل ديگر در ابتلاء و انتشار بيماري است.
يادآوري:
مطالبي که در ارتباط با علايم اين بيماري و به طور کلي بيماريها عنوان مي شود به اين منظور است که عوارض و خطرات ناشي از بيماريها را متذکر شده و اطلاعات کلي به خوانندگان محترم ارايه دهيم تا در اولين فرصت بروز علايم اوليه به مراکز بهداشتي درماني مراجعه نمايند.
عامل بيماري:
عامل بيماري يک نوع باکتري به نام «مابيل بروسلا» مي باشد و به همين جهت بيماري را «بروسلوز» هم مي گويند.
علائم بيماري
* اکثر اوقات شروع بيماري مبهم و نامشخص مي باشد و ممکن است هفته ها بگذرد تا اين که بيمار دچار ضعف و احساس خستگي شود. البته گاهي شروع بيماري بسيار حاد است و با تب و لرز و عرق همراه مي باشد.
* سردرد، درد و ورم مفاصل، بي اشتهايي و يبوست و دردهاي شکمي.
* تب و لرز متناوب و نامنظم بويژه در شبها که ممکن است با عرق همراه باشد.
* در نيمي از موارد ممکن است غدد لنفاوي گردن و زير بغل و طحال بزرگ و قابل لمس شوند.
راه هاي انتقال بيماري:
1ـ کشتارگاه هاي غير بهداشتي و ذبح دامهاي آلوده به تب مالت و مصرف گوشت آلوده.
2ـ در حين زايمان يا سقط حيوانات و يا از طريق جفت دامهاي آلوده که منجر به ابتلاء دامداران و دامپزشکان مي شود.
3ـ مصرف شير و فراورده هاي غير پاستوريزه مثل پنير تازه و بدون نمک، کره، خامه و ماست.
4ـ انتقال بيماري از طريق مجاري تنفسي و خراشهاي پوستي و مخاط ملتحمه چشم کمتر شايع است.
تذکر:
بيماري تب مالت معمولاً از انسان به انسان سرايت نمي کند بنابراين نيازي به جداسازي بيماران نيست.
سن ابتلاء به بيماري تب مالت:
در اکثر موارد نيروهاي فعال جامعه در سنين کار (40 ـ 15) سالگي به اين بيماري مبتلا مي شوند، بنابراين علاوه بر تحميل هزينه هاي سنگين درماني در فعاليتهاي توليدي و اقتصادي کشور اثر سوء مي گذارد و نيروهاي کارآمد جامعه را زمين گير مي کند.
عوارض:
شايعترين عوارض تب مالت عبارتند از:
ضايعات استخوانها
تورم چرکي و درد مفاصل
مننژيت هپاتيت و التهاب کيسه صفراء و ...
گاهي بيمار مبتلا به تب مالت دچار حالات افسردگي و خمودگي مي شود به طوري که ممکن است با بيماران رواني اشتباه شود و گاهي اوقات به علت همين تشخيص نادرست در بخش روانپزشکي بستري مي شوند.
پيش گيري و کنترل بيماري:
* مهمترين راه پيشگيري از بيماري آگاهي مردم از منابع مواد بيماري است.
* با توجه به اين که در روستاها و حتي در بعضي شهرها محل نگهداري دام در مجاورت خانه هاي مسکوني است، مسؤولين بهداشت و درمان بايد به عنوان يک ضرورت، اقدام به جداسازي محل نگهداري دام از مناطق مسکوني نمايند. در غير اين صورت پيامدهاي ناگوار ديگري نيز در پي خواهد داشت.
* ايجاد کشتارگاه هاي استاندارد و نظارت دقيق دامپزشکان بر جداسازي دامهاي آلوده و ممانعت از کشتار غير مجاز دام در کوچه و خيابان که بدون کنترل صورت مي گيرد.
* معدوم کردن حيوانات آلوده و جنين سقط شده و جفت اين حيوانات و ضد عفوني کردن محل نگهداري حيوانات نيز يک اقدام ضروري است.
* آزمايش خون و فراورده هاي حيواني اعم از شير و گوشت در فواصل خاص مي تواند دامپزشکان را در تشخيص به موقع بيماري کمک کند.
* واکسيناسيون و ايمن سازي دامها
* پاستوريزه کردن فراورده هاي شير و يا جوشانيدن شير به مدت 20 تا 30 دقيقه «باسيل بروسلا» را از بين مي برد.
درمان:
اقدامات اختصاصي: تجويز تتراسيکلين + استرپتومايسين که ميزان دارو و مدت درمان توسط پزشک مشخص مي شود. همچنين کوتريموکسازول نيز اثرات مفيدي در درمان بيماري دارد.
اقدامات عمومي: در مراحل تب، بيمار بايد استراحت نمايد و به اندازه کافي تغذيه شود. در حدود 75% بيماران در مدت 3 تا 6 ماه کاملاً بهبود يافته و کمتر از 20% تا مدت يکسال آثاري از بيماري را دارند.
تب مالت به ندرت منجر به مرگ انسان مي شود.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید