ويروس اچ آيوي (HIV) با ورود به سلولهاي دفاعي بدن و تخريب آن ها، سيستم ايمني فرد مبتلا را دچار ضعف پيشرونده کرده و او را مستعد ابتلا به بيماريهاي فرصتطلب ميکند.
دسته اول بيماريهايي مثل سينوزيت ، اسهال ، زونا ، ذاتالريه (پنوموني) و سل هستند که در افراد معمولي هم ديده ميشوند، ولي در مبتلايان به ايدز شيوع بسيار بالاتري داشته و به درمانهاي معمول پاسخ نميدهند.
دسته دوم بيماريهايي هستند که در افراد عادي وجود ندارند و ضعف شديد ايمني که به واسطه ويروس ايدز ايجاد شده است، منجر به بروز اين گونه بيماريها ميشود. اين دسته از بيماريها شديدتر بوده و مرگ و مير زيادتري دارند.
سينوزيت چرکي بيماري آشنايي است و علائم آن شامل خروج چرک از بيني و درد در قسمت بالايي صورت و گاهي تورم و قرمزي پوست صورت است. اين بيماري در مبتلايان به ايدز بسيار شايع و بد قلق است.
عفونت چرکي ريه ها يا پنوموني به واسطه ورود انواع ميکروبها به بدن بيماران مبتلا به ايدز ايجاد ميشود. علائم پنوموني در بيماران مبتلا به ايدز مثل افراد عادي شامل سرفه، تب، درد سينه و خلط است، ولي به سختي درمان ميشود.
نوعي از پنوموني فقط در بيماران دچار ضعف شديد ايمني به واسطه انگلي به نام پنوموسيستيس ايجاد ميشود. اين بيماران ابتدا داراي سرفه و تنگي نفس کمي هستند، ولي روز به روز بدحالتر ميشوند و داروهاي معمولي تاثيري روي بيماري شان ندارد. به تدريج بيمار دچار کاهش وزن و تنگي نفس شديد شده و اگر بيماري به موقع تشخيص داده نشود، باعث مرگ بيمار ميشود.
ميکروب سل از دسته ميکروبهايي است که در افراد سالم و داراي سيستم ايمني قوي نميتواند فعاليت کند. اين بيماري در مناطقي که مردم دچار سوءتغذيه و سطح سلامت پاييني هستند، شيوع دارد. سل در کشورهاي پيشرفته طي نيمه دوم قرن بيستم به خوبي مهار شده بود، اما با گسترش بيماري ايدز در اين جوامع بار ديگر بيماري سل همچون غول خفتهاي بيدار شد.
علائم بيماري سل شامل سرفه، خلط چرکي، خلط خوني، کاهش وزن و ضعف عمومي است. اين بيماري يکي از دلايل اصلي از بين رفتن بيماران ايدزي است و سل در اين بيماران، صد برابر افراد معمولي شايع است.
ضايعات دهاني شامل برفک و آفت، در ايدزيها بسيار زياد است. آفتها که ضايعات دردناک دهاني هستند، به وفور در افراد معمولي هم ديده ميشوند و مختص بيماران ايدزي نيستند.
برفک دهاني که عامل آن قارچي به نام کانديدا ميباشد و ضايعات سفيد رنگي در دهان خصوصا قسمت پشتي زبان و حلق ايجاد ميکند، در افراد بالغ بسيار نادر است و وجود آن احتمال ضعف ايمني بدن را مطرح ميکند.
زخمهاي مري که باعث ميشود بيمار موقع قورت دادن غذا، درد زيادي در قسمت بالاي جناق احساس کند نيز از دسته بيماريهاي مربوط به ايدز هستند. با آندوسکوپي ميتوان اين گونه زخمها را تشخيص داد و نمونه برداري کرد.
چند نوع انگل فرصتطلب وجود دارند که در روده بزرگ بيماران مبتلا به ايدز لانه گزيني کرده و ايجاد اسهالهاي شديد ، طولاني مدت و مقاوم به درمان ميکنند.
دکتر رضا کريمي - متخصص بيماريهاي داخلي
به نقل از تبيان
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید