سالک بيماري عفوني پوستي بدون درد و تب است که ضايعه آن حدود يک سال طول مي کشد و سپس بهبود مي يابد، و جاي زخم بر جاي مي گذارد.اين بيماري از دير باز در کشور ما به صورت بومي وجود داشته ودر بسياري از مناطق استان خراسان نيز مشاهده مي گردد. عامل ايجاد سالک ليشمانيا ناميده مي شود که يک موجود تک سلولي است. (جزء باکتريها نيست.)
ليشمانيا در بدن موش زندگي مي کند. يک نوع پشه بسيار کوچک به نام پشه خاکي موش را مي گزند و اين انگل وارد بدن پشه مي شود. اين پشه کوچک که قدرت پرواز زيادي هم ندارد چنانچه شخصي را نيش بزند، اين موجود تک سلولي يعني ليشمانيا وارد پوست شخص شده و بيماري سالک را به وجود مي آورد. سالک بدو صورت خشک و مرطوب ديده مي شود. طول پشه خاکي حدود ۳-۲ ميلي متر است.بنابراين از توري هاي با قطر بيش از يک ميلي متر عبور مي کند.پشه پروازهاي کوتاه داشته وحداکثر تا ارتفاع ۲-۱ متر بصورت جهشي پروازمي کند.بيشترين فعاليت پشه هنگام غروب وبعد ازان بوده که از خون انسان وسايرحيوانات وخصوصا زخم هاي سالکي تغذيه مي کند وپس از حدوديک هفته مي تواندعامل بيماري را به ديگري انتقال دهد.بيشترين انتقال در فصول گرم سال صورت مي گيرد.
انواع سالک
سالک خشک يا نوع شهري در بهار و اوايل تابستان شيوع دارد. ابتدا محل گزش پشه خاکي، بصورت يک برجستگي کوچک روي پوست است ولي بعدا بصورت زخم در آمده که قطر آن به چند سانتيمتر هم ممکن است برسد. پس از حدود يک سال اين ضايعه خوب شده و جاي زخم (جاي سالک) از خود به يادگار مي گذارد. چون پشه خاکي بيشتر صورت و دستها را که در معرض اوست نيش مي زند. محل سالک بيشتر در اين مناطق است. مخزن بيماري در نوع شهري انسان است وسگ نيز بطور اتفاقي مبتلا ومي تواند به عنوان مخزن عمل نمايد.
در نوع روستايي يا سالک مرطوب محل ضايعه بيشتر در اندامها است و ضايعه پوستي ترشح زيادي دارد و سطح آن خشک نيست. البته سالک انواع مختلف ديگري هم دارد. اگر کسي سالک مرطوب گرفت پس از بهبودي فقط مصونيت به سالک مرطوب و سالک خشک پيدا مي کند ولي چنانچه سالک خشک گرفت. پس از بهبودي فقط مصونيت به سالک خشک دارد. مخزن اصلي بيماري سالک روستايي جوندگان از جمله موشهاي صحرايي مي باشند.
نظري بر آمارهاي موجودبيماريهاي مشترک بين انسان و دام، از جمله تب مالت و سالک، در سالهاي اخير روند رو به رشدي داشته است.
دکتر بدخشان هوشمند، مي گويد:در سال ۸۲ آنچه از طريق سيستم دولتي گزارش شد، رقم ۲۱ هزار نفر براي مبتلايان به تب مالت در سراسر کشور بود که در سال ۸۳ اين رقم به ۲۵ هزار نفر رسيد و در طول يک سال چهار هزار نفر افزايش بيماري را شاهد بوده ايم.
رئيس اداره بيماريهاي مشترک بين انسان و دام، مي افزايد:سالک از جمله بيماريهاي مشترک ميان انسان و دام است که در سال ۸۲، ۲۱ هزار مورد بيمار سالکي گزارش شده و اين رقم در سال ۸۳ به حدود ۲۷ هزار مورد رسيد .وظيفه وزارت بهداشت، تشخيص و درمان بيماريهاي انسان است و در ارتباط با حذف عامل اصلي بيماريهاي مشترک ميان انسان و حيوان (که حيوان است) نقشي ندارد. بايد هماهنگي و همکاري مستمر بين بخشي وجود داشته باشد تا بيماريها قابل کنترل شود. به همين دليل، در روز ملي مبارزه با بيماريهاي قابل انتقال بين حيوان و انسان (۱۲تيرماه)، دومين همايش را برگزار خواهيم کرد تا بدين طريق اطلاع رساني کاملي داشته باشيم.
در بخش انساني، تعداد بيماريهاي مشترک انسان و دام بسيار زياد است که به تنوع گونه هاي جانوري و اثر تماس يا استفاده از فرآورده هاي دامي بستگي دارد.
همايش کنترل بيماري سالک جلدي در مناطق کويري در يزدهمايش کنترل بيماري سالک جلدي درمناطق کويري با حضور تعدادي از استادان، کارشناسان و دانشجويان اين بخش در استان يزد، در دانشکده پيراپزشکي يزد آغاز به کار کرد. عضو هيات علمي دانشکده بهداشت يزد در حاشيه برپايي اين همايش دو روزه به خبرنگار ايرنا گفت: وجود هفت کانون بيماري سالک از مشکلات مهم استان يزد است. عباسعلي دهقان افزود: دو کانون قديمي اين بيماري در شهر يزد و چاه افضل اردکان و پنج کانون ديگر در شهرهاي ميبد،بافق، تفت،ابرکوه و خاتم، مشکلاتي را براي مردم اين استان ايجاد کرده است. وي عامل اصلي بيماري سالک را نيش پشه خاکي آلوده عنوان کرد و اظهار داشت: عامل انتقال اين بيماري در شهر يزد، انسان و سگ است و در ساير مناطق، موش هاي صحرايي نيز در انتقال اين بيماري نقش دارند. دهقان علت گسترش سالک در اين استان را افزايش تعداد موش هاي صحرايي ذکر کرد و گفت: گسترش فعاليت هاي کشاورزي و کاشت گياهان کم آب خواه براي مبارزه با کوير، باعث افزايش تعداد موش هاي صحرايي شد که اين امر نيز به گسترش اين بيماري منجر گرديد. عضو هيات علمي دانشکده بهداشت يزد، تعداد مبتلاشدگان به بيماري سالک در استان يزد در سال جاري را يک هزار و ۱۲۵نفر اعلام کرد و افزود: از سال ۸۰ تا ۸۳در اين استان، سه هزار و ۹۸۸نفر به اين بيماري مبتلا شدند . تدوين شيوه نامه کنترل بيماري سالک جلدي درمناطق کويري، بررسي وضعيت سالک جلدي در ايران و برنامه وزارت بهداشت ودرمان وآموزش پزشکي براي کنترل اين بيماري در کشور نيز از هدفهاي مهم برگزاري اين همايش اعلام شد.
با اشاره به اينکه سالانه ۲۰ تا ۴۰ مورد به ازاي هر ۱۰۰ هزار نفر ابتلا به سالک در کشور وجود دارد که اين تعداد در ۱۵ تا ۲۰ سال اخير ثابت بوده است ، افزايش تعداد پشه هاي ناقل بيماري در محيط، عدم دفع مستمر زباله ها، جمع کردن کودهاي حيواني در منازل روستايي، وجود ساختمان هاي قديمي، خانه هاي خالي از سکونت، ساختمان هاي نيمه کاره و زندگي در کنار آن، از جمله کانون هاي مهم اين بيماري محسوب مي شود.
شهرستان هاي مشهد، يزد، شيراز، کرمان و تهران قديم به عنوان مناطق شهري و روستاهاي اصفهان گنبد، بم، ايلام، خوزستان، فسا، جهرم، اردکان و منطقه اي از رفسنجان از جمله کانون هاي مهم و شناخته شده اين بيماري است.
در سال ۸۲ تعداد موارد ابتلا به سالک ۲۱ هزار مورد بوده و اين آمار در سال ۸۳ به ۲۷ هزار مورد افزايش يافته که علت آن هم افزايش تعداد نقل و انتقال انسان هاي حساس و ورود آنها به نقاط آلوده و مهاجرت موش و پشه هاي ناقل اين بيماري بوده است.
ليشمانيازيس و مبارزه با آنبا توجه به بهبود خودبخودي فرم هاي لوکاليزه پوستي (طي۲ماه تا ۳سال) درمورد درمان اين ضايعات بايد مواردي نظير سن، جنس، محل ضايعه و عامل بيماري و وضعيت سيستم دفاعي بيمار را مد نظر داشت.داروي انتخابي ترکيبات آنتي موآن ۵ ظرفيتي است که براساس کم بودن تعداد ضايعات cc2-1 به داخل هر ضايعه (داخل درم) هرهفته تزريق شود.(۶- ۵ دفعه)
درمواردي عدم بهبودي با درمان موضعي، محل نامناسب (مفصل، بيني، اطراف ارگانهاي حياتي جهت تزريق موضعي) و نوع پوستي مخاطي، منتشر ازآمپول گلوکانتيم (Glucantime) به صورت عضلاني با دوزmg/kg/day 100-50 بمدت ۱۴-۱۰ روز استفاده مي شود.(پس از دو هفته استراحت مجدد۲ هفته ديگر تکرار مي گردد.)
* قبل از شروع و هفته اي يکبار بعد از شروع داروهاي فوق اين آزمايشات انجام مي شود:CBC-diff، تست هاي عملکرد کبدي و کليوي، ECG
* در صورت بروز عوارض زير، دارو قطع مي شود:
۱٫ افت قطعه ST و افزايش فاصله QT>5/0 در ECG
2. افزايش آنزيم هاي کبدي بيش از ۵ برابر نرمال
۳٫ آنمي، لکوپني، ترومبوسيتوپني در CBC
* مصرف داروهاي فوق درحاملگي، شيردهي ونارسائي کليوي ممنوع است.
روشهاي پيشگيري از بيماريالف- حذف عوامل مساعد کننده :
۱- بهسازي وترميم شکاف ديوارها در مناطق مسکوني ونگهداري دام وطيور
۲- بهسازي کانالهاي روباز،دفع صحيح فاضلاب ونخاله هاي ساختماني
۳- جمع آوري ودفع صحيح فاضلاب ونخاله هاي ساختماني
۴- اتلاف سگهاي ولگرد ومبارزه با جوندگان
۵- تخريب وتسطيح اماکن مخروبه و متروکه
ب محافظت در برابر نيش پشه :۱- نصب توري ريز بر روي پنجره ها و دربهاي ورودي
۲- استفاده از پشه بند معمولي وترجيحا آغشته به حشره کش که براي مدت طولاني اثر آن باقي مي ماند.
۳- استفاده از پمادها ومواد دور کننده حشرات هنگام استراحت وخواب در مناطق آلوده
۴- پوشانيدن زخمهاي سالکي به منظور جلوگيري از آلوده شدن پشه خاکي هاي جديد وانتشار بيماري به ديگران
پ – سمپاشي:با توجه به عوارض زيست محيطي سم و تاثير کم آن در کنترل بيماري فقط در نوع شهري مي توان در کنار ديگر اقدامات بهسازي وپيشگيري در شرايط خاص گاهي از اين روش استفاده نمود.
معمولا سمپاشي موجب مهاجرت پشه ها به مناطق مجاور وپيدا شدن انواع مقاوم ناقل مي شودو بهترين راه براي از بين بردن رشد و تکثير پشه خاکي بهسازي محيط است.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید