بيماري آسم نوعي افزايش پاسخ راه هاي هوايي ريه به محرک هاي مختلف است.
افزايش تحريک پذيري و حساسيت مجاري هوايي ريه به محرک هاي داخلي و خارجي سبب ايجاد التهاب در آنها ميشود و به صورت انقباض و تنگي گسترده مجاري هوايي تظاهر ميکند. در اين حالت بيمار به دليل تنگي شديد راه هاي هوايي دچار تنگي نفس و سرفه مي شود.
علائم آسم
آسم يک بيماري دورهاي است و بيماران خصوصاً افراد جوان و کودکان ممکن است در هنگام معاينه هيچ گونه نشانه غيرعادي نداشته باشند. بيماران در فواصل بين حملات حاد آسم بدون علامت هستند.
در حمله حاد آسم علائم به صورت تنگي نفس، خس خس سينه و سرفه بروز ميکند. اما در کل علائم آسم خصوصاً در کودکان بسيار متفاوت است به گونهاي که در بعضي از موارد مادر کودک آسمي فقط متوجه ضعف عمومي، خستگي و خمودگي و کاهش فعاليت کودک خود مي شود. سرفه در بچه ها ممکن است تنها علامت بيماري باشد.
علائم مزمن آسم ممکن است به صورت سرفه هاي خشک پشت سر هم و متناوب بروز کند. تقريباً تمام بيماران آسمي شب ها بدحالتر مي شوند و بسياري از بيماران صبحها پس از خواب شبانه هنگام نفس کشيدن احساس سختي و فشار روي قفسه سينه دارند.
علل آسم
در بيشتر از نيمي از موارد بيماران مبتلا به آسم خصوصاً کودکان سابقه شخصي يا خانوادگي آلرژي مانند آب ريزش بيني، کهير و اگزما و يا آلرژيهاي غذايي وجود دارد.
در آسم ناشي از آلرژي به مواد حساسيت زا مانند گرده گياهان، اجزاي حيواني مثل مو، پر، پشم، گرد و غبار خانگي و قارچ ها سبب افزايش شدت بيماري ميشوند. بنابراين در مورد بيماراني که زمينه آلرژي دارند بايد تا سر حد امکان رويارويي با مواد حساسيتزا را کاهش داد.
وجود پوسته هاي و موهاي جداشده از بدن حيوانات خانگي در محيط زندگي در بروز حملات آسم موثر است. محيط زندگي بايد کاملاً تميز و عاري از هرگونه گردوغباري باشد.
بندپايان بسيار کوچکي در گرد و خاک خانگي و در ميان پرز هاي فرش و موکت وجود دارند که به آنها «مايت» يا "هيره" گفته مي شود.
مايت ها با چشم غيرمسلح ديده نميشوند و به صورت انگل در محيط زندگي انساني و حيواني زندگي مي کنند. ورود مايت ها به دستگاه تنفس سبب بروز و افزايش شدت بيماري آسم مي شود.
آسم غير مربوط به آلرژي ممکن است ناشي از واکنش به داروهايي مثل آسپيرين و يا ناشي از عوامل شغلي و يا عفونت هاي دستگاه تنفسي يا حتي ناشي از ورزش[آسم ناشي از ورزش] باشد.
در فصول سرد سال با افزايش عفونت هاي دستگاه تنفسي فوقاني چه از نوع ويروسي و چه باکتريايي علائم بيماري آسم شديدتر مي شود. از اين رو براي پيشگيري از ابتلا به عفونت هاي تنفسي براي کودکان آسمي واکسن آنفلوآنزا توصيه مي شود.
ورزش و فعاليت، خنده، هواي سرد و خشک، بوي قوي و محرک هايي مثل دود سيگار ، رنگ و بخارهاي شيميايي و حتي استرس رواني نيز بيماري آسم را شديدتر مي کند.
پيشگيري و درمان
آگاه بودن بيماران آسمي با سرشت بيماري آسم، استفاده صحيح از درمانها و پرهيز جدي از مواد حساسيتزا با تغيير زندگي و پاکسازي محيط زندگي و شناخت عوامل تشديدکننده بيماري همه و همه در کنترل و پيشگيري از بروز حملات آسم بسيار موثر است.
آسم هرگز به طور کامل قابل علاج نيست و معمولاً درمان و اداره طولاني مدت براي کنترل آن نياز است.
يکي از راه هاي درمان بيماري آسم استفاده از اسپري هاي استنشاقي است که معمولاً توسط بيماران ترجيح داده مي شود. سالبوتامول و تربوتالين از جمله اسپري هايي هستند که به طور شايع نسخه مي شوند. [از اسپري آسم استفاده کنيد]
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید