سينوسها حفراتي هستند كه درون استخوانهاي صورت جاي گرفتهاند و هر يک از آنها توسط مجرايي به بيني راه پيدا ميكند. سطح پوشاننده اين حفرات بهطور طبيعي ترشحات شفافي دارد كه اين ترشحات وارد بيني ميشود. اين ترشحات توسط مژكهايي كه جهت نوسان آنها به طرف حلق است به عقب رانده ميشوند و هرفرد طبيعي با هربلع مقداري از بزاق خود و مقداري از اين ترشحات بيني و سينوسها را بلع ميكند.
سينوسهاي يك فرد بالغ بهطور متوسط در شبانه روز حدود يک ليتر ترشح ميكنند. اين ترشحات در لطيف نگهداشتن مخاط پوشاننده سينوسها و بيني موثر است و در تميز كردن هوايي كه از بيني به ريه ميرسد نقش اساسي دارد.
سه گروه ممكن است از اين ترشحات و ورود آنها به حلق شكايت کنند:
گروه اول: وقتي كه ميزان ترشحات بيشتر از حد نرمال شود مثل حالتي كه در افراد مبتلا به حساسيت بيني مشاهده ميكنيم.
گروه دوم: وقتي كه قوام، رنگ يا بوي اين ترشحات عوض شود. مثل حالتي كه در مبتلايان به سينوزيت ميبينيم.
گروه سوم: در بعضي افراد هم ميزان اين ترشحات و هم قوام، رنگ و بوي آن طبيعي است ولي باز هم بيمار از ترشحات پشت حلق خود شكايت دارد. اين دسته افرادي هستند كه خيلي حساس هستند و ترشحات طبيعي بيني را ترشحات چركي ميانگارند و از بلعيدن آن اكراه دارند.
همچنين وجود اين حفرات توخالي درون استخوانهاي صورت باعث كاستن از وزن سرميشود.
اين حفرات در دلنشين بودن صداي فرد موثر هستند و چنانچه اين حفرات يا بيني پر شوند صداي فرد تو دماغي ميگردد.
اين حفرات بهصورت ضربه گير جمجمه و مغز عمل ميكنند. بدين معني كه اگر ضربه شديدي به صورت وارد شود بهواسطه وجود سينوسها، استخوانهاي صورت ميشكند و لذا ضربه مستهلک شده و به جمجمه و در نتيجه به مغز وارد نميشود.
سينوزيت حاد:
سينوزيت به معني التهاب و تورم مخاط سينوسهاست كه ممكن است منشاء عفوني يا آلرژيک داشته باشد. در مبتلايان به آلرژي، مخاط بيني و سينوسها متورم شده و در نتيجه آلرژي باعث انسداد مجاري مرتبط كننده سينوها به بيني ميشود.
از طرف ديگر آلرژي باعث افزايش ميزان ترشحات بيني و سينوسها ميشود و با وجود دو عامل فوق سينوزيت با منشا آلرژي حاصل ميشود. در زمينه سينوزيت عفوني قضيه از اين هم ساده تر است. يعني همانطور كه حلق بهدليل عفونت دچار تورم و ترشح ميشود، ميكروب ميتواند مخاط بيني و سينوسها را نيز متورم کند.
سينوزيت مزمن:
در مواردي كه مجاري مرتبط كننده سينوس به بيني به طور طولاني مدت مسدود شود، سينوزيت مزمن حاصل ميشود كه علامت اصلي آن به شكل ترشحات عفوني مزمن پشت حلق است که معمولا به درمان دارويي جواب نميدهد و براي علاج آن احتياج به عمل جراحي است.
پس از تشخيص سينوزيت و شناسايي علت احتمالي آن، پزشک ميتواند درمانهايي را براي كاهش التهاب و بهبود علائم تجويز كند. بهطوري که درمان جراحي به دو روش معمولي و روش آندوسكوپيک انجام ميشود. در روش معمولي محتويات درون سينوسها تخليه ميشود و در روش آندوسكوپيک مجاري سينوس به بيني را باز ميكنيم
به نقل از سلامت نيوز
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید