راه هاي درمان بيماري آسم کدام است؟
درمان اين بيمار، دو اصل مهم دارد:
الف) فرد مبتلا بايد بداند که آسم، يک بيماري مزمن است و ممکن است در طي زندگي او، به طور متناوب تشديد شود و نياز به درمان طولاني مدت داشته باشد، ولي خوشبختانه بيماري کاملاً قابل کنترل است.
ب) مساله بعدي اين است که اين بيماري صد در صد قابل درمان نيست، ولي قابل کنترل است و اگر کنترل نشود و درمان جدي گرفته نشود، مي تواند خطرناک و حتي کشنده باشد. اما اگر بيمار به پزشک خود اعتماد کند و دايم با پزشک در ارتباط باشد و بيماري خود را قبول کند و از آن نترسد (با توجه به اين بيماري حدود 10 درصد کل افراد جامعه را در برگرفته است)، کاملاً کنترل مي شود.
راه هاي درمان، بر سه اصل استوار مي باشد:
اول اينکه آسم و علت هاي ديگري که باعث تشديد آن مي شوند، به درستي توسط پزشک تشخيص داده شوند. چه بسا فردي، سال ها با تشخيص آسم تحت درمان قرار مي گيرد و بعداً پزشک متوجه مي شود که بيمار داروي نامناسبي مانند پروپروانولول يا ايندرال مصرف مي کرده که اين داروها، باعث تشديد بيماري آسم مي شوند و يا علت ديگري مانند ريفلاکس معده (ترش کردن غذا) وجود دارد.
مساله بعدي سينوزيت مي باشد. بيمار بايد حتماً از علايم سينوزيت آگاه باشد و در صورت وجود ترشحات پشت حلق، به پزشک خود گزارش دهد تا پزشک نسبت به درمان آن اقدام کند.
سومين مساله تماس با مواد حساسيت زا مي باشد، مثل تماس با پرندگان، ادرار و مدفوع حيوانات، گرده هاي گل ها و گل کاري.
مسايل غير ريوي هم مي توانند باعث تنگي ريوي و بروز علايمي شبيه آسم شوند مانند نارسايي قلبي. حتي کم خوني مي تواند باعث تنگي نفس شود که بايد با علايم آسم افتراق داده شود.
در درمان هاي غير دارويي حذف آلرژن ها در مواقع لازم به نفع بيمار مي باشد و اگر بيماران بتوانند از محل آلوده به يک محل سالم نقل مکان کنند، بسيار خوب است.
مساله بعدي تغذيه مي باشد، البته توصيه خاصي در مورد هيچ غذايي از طرف پزشک داده نمي شود و فقط عنوان مي شود که وقتي با مصرف هر غذايي احساس مي شود که مشکل تشديد مي گردد بايد از برنامه غذايي حذف شود در نتيجه غذاهايي را که ايجاد حساسيت مي کنند نبايد مصرف کرد مانند انواع فلفل، زعفران، کرفس، انگور و خربزه.
کودک مبتلا به آسم
در درمان دارويي، داروها را به دو گروه عمده تقسيم بندي مي کند: گروه اول داروهايي هستند که موقع حمله ي آسم بايد مصرف شوند، مثل اسپري سالبوتامول که به وسيله آن بايستي سريعاً برونش باز شود.توصيه مي شود که هر بيماري هميشه اسپري سالبوتامول را همراه داشته باشد و بهتر است با وسايل کمک اسپري مصرف شوند و چنانچه مشکل بيمار با اسپري برطرف نشود، حتماً به بيمارستان مراجعه کند.
گروه دوم داروهايي هستند که باعث جلوگيري از حمله آسم مي شوند، مانند داروهاي کورتون، انوع داروهاي خوراکي گشاد کننده برونش و اسپري هاي ترکيبي که اگر درست مصرف شوند، کم عارضه ترين انواع داروها مي باشند.
در مورد اسپري بايد گفت که انواع اسپري به هيچ عنوان باعث عادت کردن نمي شود، ولي حتماً بايد به صورت صحيح استفاده شوند.
عدم درمان به موقع بيماري آسم، چه عواقبي ممکن است داشته باشد؟عدم درمان به موقع نه تنها باعث مي شود که شخص معضلات اجتماعي پيدا کند، بلکه شخصيت اجتماعي بيمار نيز تحت تأثير قرار مي گيرد و ضربه روحي بزرگي به بيمار وارد مي شود. اين بيماري باعث مي شود فرد از کارش غيبت کند و از نظر اقتصادي نيز دچار مشکل شود.
آسم مي تواند به قلب و عروق فشار بياورد و باعث اختلالات قلبي و عروقي شود و فرد را از نظر يادگيري نيز تحت تأثير قرار دهد.
توصيه کلي شما به افراد سالم و افراد مبتلا به بيماري آسم کدام است؟بايد سعي کنند که در معرض عفونت هاي ويروسي قرار نگيرند (يکي از راه هاي مقابله با عفونت ها، استفاده از واکسن آنفلوآنزاست که بايستي در دوران کودکي تزريق شود). از تماس با آلرژن ها و مواد محرک و آلاينده ها که زمينه حساسيت را ايجاد مي کنند پرهيز کنند.
تنگي نفس را جدي بگيرند و از مصرف دخانيات و الکل پرهيز کنند و با توجه به اين که اگر درمان آسم جدي گرفته شود، بيماري قابل کنترل است، با مشاهده اولين علايم آسم به پزشک مراجعه کنند و نسبت به درمان مناسب اقدام نمايند.
توصيه مي شود که حتماً درمان را به طور مرتب ادامه دهند و چنانچه دارويي توسط پزشک تجويز شد، به موقع آن را مصرف کنند.
دکتر ام البنين پاک نژاد- فوق تخصص ريه
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید