پيگيري يک بيمار ديابتي در مطب يا درمانگاه مخصوص ديابت به چه صورتي انجام ميشود؟
بيماري ديابت يک بيماري مزمن و هميشگي است و زماني که در فردي تشخيص داده شد بايستي بيمار و پزشک او با پيگيري هاي لازم و مکرر و به فواصل زماني مشخص بيماري را تحت کنترل درآورده و از ايجاد عوارض جلوگيري نموده و يا عوارض ايجاد شده را به دقت تحت مراقبت قرار دهند اين روند را کنترل بيماري ديابت مينامند.
عده زيادي از بيماران فکر ميکنند کنترل ديابت فقط کنترل ميزان قند خون است ولي اطلاعات پزشکي که امروزه در اختيار ماست مويد اين مطلب است که کنترل بيماري ديابت فقط تنظيم قند خون نيست بدليل اينکه ديابت يک بيماري عروقي است و عوارض آن تمام عروق کوچک و بزرگ بدن را درگير ميسازد بنابراين ميتواند عوارض شامل همه اعضاي بدن باشد و براي کنترل اين عوارض بايستي تمام اعضاء بدن مورد توجه قرار گيرد.
اعضائي از بدن که معمولاً در اثر بيماري ديابت دچار عارضه ميشوند عبارتند از عروق مغز، چشم، قلب، کليه، پوست و عروق و اعصاب، اندام تحتاني. بنابراين علاوه بر کنترل و تنظيم مرتب ميزان قند خون مواردي همچون کنترل ميزان فشارخون، چربي خون و بررسي ته چشم و بررسي عوارض کليوي و عصبي بيمار ديابتي در ملاقات با پزشک مربوطه ضروري است.
- کنترل فشار خون در بيمار ديابتي
افزايش فشارخون در بيماران ديابتي بسيار شايع است و اين افزايش فشارخون به همراه بالا بودن ميزان قند ميتواند عوارض عروقي بوجود آمده را افزايش دهد و بروز بيماريهاي قلبي عروقي را شديدتر کند.
در افراد فشارخوني که ديابت ندارند تنظيم فشارخون در مقادير زير9/14 سانتيمتر جيوه قابل قبول است ولي در بيماران ديابتي اين مقادير بايستي کمتر از 8/13سانتيمتر جيوه باشد. براي تنظيم فشارخون قبل از شروع دارو جهت کنترل بايستي از چند پله درماني ديگر استفاده کرد و اگر با اين چند مرحله درماني فشارخون کنترل نگرديد مصرف دارو آغاز خواهد شد .
اين پله هاي درماني که تغيير در روش و سبک زندگي هستند عبارتند از:
1- تغيير رژيم غذايي و پرهيز از مصرف نمک، چربي و کالري زياد و افزايش مصرف ميوه هاي غير شيرين، سبزيجات و لبنيات کم چرب
2- فعاليت فيزيکي منظم بدني مثل ورزشهاي سبک و پيادهروي
3- پرهيز از استرسهاي روحي
4- کاهش وزن و نزديک شدن به وزن ايدهآل
5- زندگي کردن در محيطي با اکسيژن کافي (نه در هواي بسته و زيرزمين و اماکن آلوده به ذرات معلق و آلودگي هوا)
با اجراي اين پله هاي درماني به مدت سه ماه چنانچه فشارخون فرد به حد نرمال نرسيد ، پزشك مصرف داروهاي تنظيم کننده فشارخون را به بيمار توصيه خواهد كرد.
داروهايي که براي تنظيم فشار خون فرد مبتلا به ديابت تجويز و توصيه ميشود علاوه بر پايين آوردن ميزان فشارخون فرد بر کاهش عوارض ايجاد شده بر قلب و عروق و نيز بر کاهش عوارض کليوي بيمار ديابتي تأثير مثبت خواهد داشت.
دو دسته داروئي مهم که در بيماران ديابتي مبتلا به فشارخون توصيه ميشود. داروهاي مهارکننده آنزيمهاي مبدل آنريوتانسين و يا داروهاي مسدودکننده گيرنده هاي آنژيوتاسين هستند .
انالاپريل و کاپتوپريل از دسته اول، و لوزارتان از دسته دوم هستند.
توضيحات بيشتر در مورد بيماري فشارخون و چگونگي کنترل کردن در سري کتابهاي پزشک مشاور راهنماي خانواده - بيماري فشارخون تاليف اينجانب در دسترس شما ميباشد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید