تالاسمي
8 ماه مي ميلادي مصادف با 18 ارديبهشت ماه ، به نام "روز جهاني تالاسمي" نامگذاري شده است . هدف از نامگذاري اين روز به نام اين بيماري، توجه بيشتر مسئولين و مردم به مشکل تالاسمي است.
فراهم آوردن امکانات درماني مطابق با استانداردهاي جهاني و دستيابي به خون سالم و کافي براي همه بيماران تالاسمي و عدم تولد بيمار تالاسمي در ايران، اهداف عمده اي است که همه افراد و سازمان هاي درگير در اين بيماري به آنها مي انديشند و براي دستيابي به آن تلاش مي کنند.
حال در مورد نوع تغذيه اين بيماران، براي شما توضيح مي دهيم.
يک بيمار تالاسمي بايد رژيم غذايي خاصي داشته باشد، زيرا مواد غذايي که براي بيشتر افراد مفيد هستند، مي توانند عوارض خطرناکي براي يک فرد تالاسمي به وجود آورند.
تالاسمي يک بيماري خوني ارثي است که مي تواند مشکلات طولاني مدتي براي سلامتي فرد به همراه داشته باشد. به همين دليل غذايي که يک بيمار تالاسمي مي تواند بخورد، يا نبايد بخورد، اهميت زيادي دارد.
بيماران تالاسمي بايد:
1- مواد غذايي غني از آهن را مصرف نکنند.
به اين بيماران بايستي به طور مرتب خون تزريق شود. به همين دليل مقدار زيادي آهن در بدنشان دارند که مي تواند به قلب و ساير اندام هاي بدن آسيب برساند.
حال مواد غذايي غني از آهن را نام مي برم:
گوشت گاو، گوسفند، جگر، لوبيا، حبوبات، سويا، کره و بادام زميني، گندم، آلو، هندوانه، بروکلي، کشمش، اسفناج و سبزيجات سبز برگي شکل، نخودفرنگي و نخود.
کلسيم
2- مواد غذايي غني از کلسيم را به مقدار زياد مصرف کنند.
اين موضوع براي تقويت و حفظ سلامت استخوان ها مهم است. سست و شکننده شدن استخوان ها به عنوان يکي از عوارض اين بيماري، مشکلات زيادي را براي تالاسمي ها به وجود مي آورد.
شير و لبنيات منبع غني از کلسيم هستند.
فايده ي ديگر مصرف مواد غذايي غني از کلسيم مثل لبنيات اين است که جذب آهن را در بدن کاهش مي دهند.
3- مواد غذايي غني از ويتامين D را مصرف کنند.
ويتامين D براي جذب کلسيم در بدن لازم است. منابع غذايي ويتامين D شامل زرده تخم مرغ، شير و لبنيات و ماهي است.
هشدارهايي به بيمار تالاسمي:
1- از قابلمه و ظروف آهني براي پخت غذا استفاده نکنيد، چون مقداري از آهن ظروف حين عمل پخت مي تواند وارد غذاي شما شود.
2- مواد غذايي مثل آب پرتقال و آب ساير مرکبات را مصرف نکنيد، زيرا جذب آهن را در بدن افزايش مي دهند.
3- مصرف چاي و قهوه، جذب آهن را در بدن کاهش مي دهد.
4- هميشه برچسب مواد غذايي را که مي خريد، بخوانيد تا از مقدار آهن موجود در آنها مطلع شويد.
نيره ولدخاني – کارشناس علوم تغذيه
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید