آسم و تغذيه
آسم شامل تنگي نفس حمله اي همراه با خس خس سينه است و در اثر انقباض مجاري هوايي و يا تورم غشاء هاي مخاطي آن ها ايجاد مي شود.
از ميان بيماري هاي مزمن، آسم هفتمين بيماري شايع است که در دو سوم افراد، ارثي مي باشد.
علايم و عوارض آسم عبارت هستند از: خس خس قابل شنيدن، افزايش ضربان قلب، سيانوز، کاهش فشار خون، اضطراب، ادم ريه، دِهيتدراتاسيون و سرفه ي خشک و سخت.
در صورت عدم درمان آسم، اين بيماري مي تواند به آسم مقاوم تبديل شود که فرد را نيازمند بستري شدن در بيمارستان کرده و زندگي وي را به خطر مي اندازد.
توصيه هاي تغذيه اي
* از دريافت وعده هاي غذايي پُرحجم اجتناب کنيد. افزايش حجم معده مي تواند باعث تشديد حملات آسم شود.
* به منظور رقيق شدن ترشحات، آب و مايعات بيشتري مصرف کنيد.
* مصرف مواد غذايي غني از ويتامين هاي B6,A و روي را افزايش دهيد.
* ويتامين C به دليل دارا بودن خاصيت آنتي اکسيداني نقش مهمي در بهبود عملکرد ريه هاي دارد. بنابراين، مقادير بيشتري کلم بروکلي، گريپ فروت، پرتقال، فلفل شيرين، کيوي، آب گوجه فرنگي و گل کلم مصرف کنيد.
* برخي مواد غذايي از قبيل سيب، پياز، مرکبات و توت ها به علت وجود ماده اي به نام کوئرستين، در تنظيم فعاليت سيستم ايمني بدن نقش دارند. سعي کنيد در طول هفته، پنج بار يا بيشتر از اين مواد استفاده کنيد.
* منابع غذايي حاوي ويتامين E مانند مغزها را بيشتر مصرف کنيد.
* در صورتي که مبتلا به آسم آلرژيک هستيد، غذاهاي آلرژي زا را حذف کنيد. فقط 4 درصد مبتلايان به آسم، دچار آلرژي غذايي هستند. غذاهايي که بايد از رژيم غذايي اين افراد (البته بسته به اين که به کدام يک حساس هستند) حذف شوند، عبارت هستند از: شير، تخم مرغ، غذاهاي دريايي و ماهي.
بهتر است سولفيت ها نيز با احتياط مصرف شوند. ساليسيلات ها به ندرت مشکل زا هستند، اما در 2 درصد بيماران، آسم را تشديد مي کنند.
* مصرف اسيدهاي چرب امگا 3 مفيد است. گردو و ماهي از منابع خوب اين اسيدهاي چرب مي باشند. البته در صورت ابتلا به آلرژي غذايي به ماهي، مصرف ماهي بايد از رژيم حذف شود.
- کافئين از طريق شل کردن ماهيچه ها، مجاري هوايي را باز مي کند. مصرف 2 تا 3 ليوان چاي در روز مي تواند براي بزرگسالان مفيد باشد.
آسيه محمدزاده - کارشناس ارشد تغذيه
ماهنامه ي دنياي تغذيه
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید