برخي عوامل هستند که افراد داراي ريسک را در خطر بيشتر سکته قلبي قرار مي دهند. در اين مطلب فهرست عوامل خطرناک و راه هايي براي آنکه از خطر آنها دور بمانيد، مطرح شده است...
مشخص شده است که علت سکته قلبي، آترو اسکلروزيس (شکل گيري پلاک در ديواره عروق خوني) است، اين روندي تدريجي است که شکل گيري پلاک هاي خطرناک آن از دوران کودکي شروع مي شود، اما برخي مسايل هستند که فرد را مستعد ابتلا به حملات قلبي مي کنند.
محققان بلژيکي در تحقيقاتي که نتايج آن در نشريه پزشکي لانست به چاپ رسيده است، معتقدند:
● شلوغي مرگبار
۱) در معرض ترافيک بودن
براساس تحقيقات دو گروه مورد مطالعه در بلژيک و فرانسه حدود هشت درصد موارد سکته قلبي ناشي از در معرض ترافيک بودن است. براساس اين تحقيق، فرقي نمي کند شما راننده وسيله نقليه باشيد يا مسافر آن، يا حتي دوچرخه سواري که در خيابان در لابه لاي اتومبيل ها گير افتاده است. مطالعات متعددي در اين زمينه انجام شده است تا مشخص شود آلودگي هواي ناشي از ازدحام ماشين ها، استرس ماندن در ترافيک و دير رسيدن به مقصد يا ترکيبي از اين دو، عامل اين حمله هاي قلبي است اما هنوز دقيقا اين مساله مشخص نشده است اما آنچه مشخص شده و بسيار هم بر آن تاکيد شده اين است که اگر سابقه مشکلات قلبي يا ريسک هاي ابتلا سکته قلبي داريد، نبايد در ساعات اوج ترافيک و شلوغي در ازدحام ماشين ها بمانيد.
شما مي توانيد بسياري از کارهاي خودتان را به واسطه تکنولوژي هاي جديد به وسيله تلفن، تلفن همراه و اينترنت انجام دهيد و ساعت ورود و خروج خودتان به محل کار را هم به گونه اي تنظيم کنيد که با ترافيک ساعات اوج شلوغي برخورد نکنيد. هر چقدر کمتر در معرض آلودگي هوا قرار بگيريد، از لحاظ جسماني سالم تر خواهيد بود.
● اول صبح ورزش سنگين نکنيد
۲) فعاليت جسماني و انجام ورزش
دومين عامل موجود در فهرست عوامل خطرزاي سکته قلبي، فعاليت جسماني و ورزش کردن است که باعث بروز شش درصد اين سکته ها و حملات قلبي در جامعه مورد مطالعه بوده است. براساس مطالعات اين گروه از پزشکان، اکثريت افراد ميانسال زندگي کم تحرک و به اصطلاح پشت ميزي دارند و انجام فعاليت هاي فيزيکي و ورزش هاي شديد ناگهاني مي تواند آنها را دچار مشکل کند.
در واقع چنين حالتي، ناگهان فشار زيادي به قلب وارد مي کند و فرد مستعد در آستانه حمله قلبي قرار مي گيرد. بهترين راه براي محافظت از اين عامل خطرناک، انجام هفته اي ۱۵۰ دقيقه ورزش منظم و هدفمند است. اما اگر در برنامه روزمره تان ورزش جايي ندارد و لازم است شما ناگهان يک حرکت و يک فعاليت سنگين انجام دهيد، بهترين کار اين است که ابتدا بدن تان را کاملا گرم کنيد. در ضمن هيچ وقت بلافاصله بعد از بيدار شدن از خواب، ورزش يا فعاليت سنگين انجام ندهيد و اين کارها را به مدتي بعد موکول کنيد.
● يا چند فنجان يا هيچي
۳) کافئين و الکل
نوشيدني هاي نامناسب در گروهي که در بلژيک مورد مطالعه قرار گرفته بودند، علت پنج درصد از بروز سکته هاي قلبي بودند. برخلاف تصورات (غربي ها) مطالعات نشان داده الکل باعث افزايش ميزان التهاب در بافت هاي بدن مي شود و قابليت بدن در کنترل و حل کردن لخته هاي خوني را بلوک مي کند.
قهوه و ساير نوشيدني هاي کافئين دار هم همين اثر ناگوار را دارند اما به شکل عجيب، در واقع چند مطالعه مختلف در چند کشور جهان نشان داده ميزان بروز حمله قلبي در کساني که روزي يک فنجان قهوه مي نوشند و قهوه خوردن براي آنها تفريح محسوب مي شود، بيشتر از کساني است که در روز چند فنجان قهوه مي نوشند يا اصلا قهوه نمي خورند! اين نتيجه، کمي عجيب به نظر مي رسد اما به هر حال توصيه پزشکان براي افرادي که به طور تفنني قهوه مي نوشند، اين است که به جاي اين فنجان هاي تفنني قهوه، چاي بنوشند.
● از ذرات معلق و گردوغبار بترسيد
۴) آلودگي هوا
در مبحث ترافيک و ازدحام اتومبيل ها اشاره کرديم که آلودگي هوا مي تواند جرقه حمله قلبي را بزند، اما فکر نکنيد که آلودگي فقط آلودگي ناشي از اگزوز اتومبيل هاست، دود کارخانه ها، گردوغبار معلق در هوا، ذرات شن و حتي ذرات معلق ناشي از آتش و هيزم، مي توانند قلب را با مشکل روبه رو کنند. در مطالعه گروه بلژيکي در ۷/۴ درصد موارد حمله قلبي ناشي از شرايط بد هواي استنشاقي و آلودگي هوا بوده است. پزشکان به خصوص در اين مورد هشدار مي دهند، چراکه اين حالت با بقيه حالت هاي ذکرشده فرق دارد و آن هم اين است که اين حالت مي تواند کل مردم يک ناحيه يا حتي يک شهر را در خطر قرار دهد و البته دور ماندن از آن هم سخت است.
اما دکتر ماتيلدابي، از گروه تحقيق «تاثيرات محيطي روي بيماري هاي قلبي» دانشگاه اتاوا مي گويد: يک انسان شايد نتواند آلودگي هواي محل زندگي اش را برطرف کند ولي مي تواند با رعايت اصول لازم براي داشتن قلبي سالم از خطر حمله قلبي دور بماند. او مي گويد: «تا مي توانيد سطح اضطراب خودتان را کاهش دهيد.»
● شاد باشيد اما غمگين نه
۵) احساس شادي يا غم زياد
هر استرس و اضطراب شديد ممکن است باعث بروز حمله قلبي شود، جالب است که حتي احساس خوشي و شادماني شديد هم مي تواند اين حالت را ايجاد کند. اما خشم، عصبانيت و اضطراب شما را بيشتر در خطر قرار مي دهند (براساس آمار گروه بلژيکي هفت درصد از موارد بروز حمله قلبي در افرادي بود که دچار احساس اضطراب، خشم و عصبانيت شديد شده بودند و سه درصد از حملات قلبي هم متعاقب مواردي بود که اشخاص احساس شادي و سرخوشي زيادي را تجربه کرده بودند).
دکتر جفري راسموسن، مدير مرکز لايف منيجمنت در لنوکس ماساچوست مي گويد: «هر حالت روحي شديدي مي تواند باعث جرقه خوردن حالت استرس در بدن و ايجاد تغييراتي شود که احتمال دارد شرايط را براي حمله قلبي فراهم کند.» در اين تئوري هر احساس شديدي باعث افزايش ترشح آدرنالين شده که سبب افزايش برون ده قلبي مي شود ودر عين حال عروق هم منقبض خواهد شد و همه اينها در کنار هم ممکن است باعث افزايش احتمال ابتلا به حمله قلبي شود؛ البته فکر نکنيد خوشحالي کشنده است، برعکس به رغم بالا رفتن احتمال سکته قلبي با شادي هاي ناگهاني، بهتر است هميشه شاد باشيد. دکتر راسموسن مي گويد: «حالت خوشحالي و سرزندگي ضربان قلب را تنظيم مي کند، در واقع در کل مي توان گفت؛ شاد بودن درصد زيادي حمله قلبي را به تعويق مي اندازد و درصد کمي باعث جرقه زدن پروسه حمله قلبي مي شود.»
به نقل از سلامت نيوز
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید