بيمار) آقايي 25 ساله هستم که از مدت ها پيش دچار تنگي نفس مي شوم و ناراحتي من با مصرف سيگار تشديد مي شود. خس خس سينه هم دارم و بعضي مواقع شب ها به خاطر شدت تنگي نفس و سرفه از خواب بيدار مي شوم. چند ماه پيش که به پزشک مراجعه کردم برايم تشخيص آسم را دادند. لطفاً مرا راهنمايي کنيد که آيا نياز به مصرف دارو دارم يا نه؟
آسملطفاً بفرماييد آسم چيست؟
آسم يک کلمه يوناني قديمي به معني نفس زدن است. دانشمنداني مثل سقراط، ارسطو و ابوعلي سينا در مورد اين بيماري مطالب زيادي نوشته اند و توصيه هايي نيز داشته اند. به طور کلي در اين بيماران تماس راه هاي هوايي، افزايشي واکنشي نسبت به محرک هاي مختلف ( که در انسان هاي طبيعي و نرمال اين واکنش ها ديده نمي شود) را نشان مي دهد.
به دنبال اين محرک يک افزايش تحريک پذيري در راه هاي هوايي اين ها به وجود مي آيد و متعاقب آن راه هاي هوايي تنگ شده و نفس کشيدن براي فرد مشکل مي شود و فرد دچار علايم آسم مي گردد.
اين بيماري در چه افرادي بيشتر ديده مي شود؟
شيوع اين بيماري از 15-5 درصد در بين افراد مي باشد و بيشتر، افراد زير 12 سال دچار آسم مي شوند. حدود 50 درصد افرادي که آسم دارند، زير سن 12 سالگي، 25 درصد قبل از 40 سالگي و 25 درصد بعد از 40 سالگي به آسم مبتلا شده اند.
نسبت ابتلا در مردان به زنان حدود 2 به 1 مي باشد، ولي بعد از بلوغ اين اختلاف شيوع از نظر جنسي برطرف مي شود و تقريباً هر دو جنس به يک اندازه مبتلا مي شوند.
بيماري آسم بر چند نوع مي باشد؟
بيماري آسم انواع مختلفي دارد. يک نوع از انواع آسم که به نام "آسم آلرژيک" خوانده مي شود معمولاً در سنين کودکي و جواني بيشتر ديده مي شود و زمينه "حساسيت" بزرگ ترين عامل خطر براي بروز آن مي باشد.
بزرگ ترين گروه مستعد ابتلا به "آسم آلرژيک" ، افرادي هستند که در سنين پايين تر دچار آسم شده اند و اگر بيشتر دقت شود معمولاً در يکي از افراد خانواده اين بيماران، سابقه اي از حساسيت وجود دارد.
اين حساسيت ممکن است يک حساسيت فصلي باشد که با علايمي مانند عطسه، آبريزش بيني، خارش حلق، قرمزي و خارش چشم خود را نشان مي دهد و يا به صورت يک حساسيت پوستي باشد.
نوع ديگر آسم آلرژيک مي تواند ناشي از آلرژن هاي محيطي باشد. از آلرژن هاي محيطي مي توان به گرد و خاک و ذرات معلق در هوا تا آلرژن هاي ناشي از ادرار و مدفوع حيوانات يا پر و پشم حيوانات و يا گرده افشاني گياهان اشاره کرد که سبب ابتلا فرد به بيماري آسم مي شوند.
نوع ديگر آسم، غيرآلرژيک مي باشد. البته اين تقسيم بندي، تقسيم بندي کاملي نيست و ممکن است بعضي از افراد در هيچ کدام از اين تقسيم بندي ها نگنجند.
آيا ژنتيک و جنبه هاي ارثي در ابتلا به بيماري آسم تاثير دارند؟
از نظر علمي مهم ترين علت و رابطه اي که در ابتلا به بيماري آسم ثابت شده فاکتور ژنتيک مي باشد، يعني فردي که پدر يا مادرش مبتلا به آسم باشند، بيشتر در خطر ابتلا به آسم قرار مي گيرد و اگر هر دو نفر (پدر و مادر) آسم داشته باشند، قطعاً امکان ابتلا فرزندان بيشتر خواهد شد.
آيا اين بيماران مي توانند هر شغل و فعاليت اجتماعي داشته باشند؟
نوع شغل در تشديد و ايجاد بيماري بسيار مهم مي باشد. نوعي از آسم را به نام "آسم وابسته به شغل" مي نامند. به طور متوسط 10 درصد بيماران آسمي، آسم وابسته به شغل دارند؛مثل کارگراني که در کارخانه ريسندگي و بافندگي کار مي کنند يا کساني که بيشتر با پنبه سر و کار دارند يا کارگراني که در معرض رنگ کاري هستند.
بنابراين پزشک حتماً بايد به شغل بيمار در هنگام درمان توجه کند و خود بيمار نيز به خوبي شرح حال خود را بيان کند. البته قابل ذکر است که با معاينه فيزيکي و تست هاي تحريکي آسم، بيماري کاملاً تشخيص داده مي شود و قابل درمان و کنترل خواهد بود.
دکتر ام البنين پاک نژاد- متخصص داخلي و فلوشيپ فوق تخصصي ريه
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید