براي دريافت اطلاعاتي درباره ي اختلالات و بيماري هاي رواني، گفتگوي زير با دکتر احمد جليلي، رئيس انجمن روانپزشکان ايران انجام شده است.
دوست دارم بدانم از نظر شما به عنوان رئيس انجمن روانپزشکان ايران، فردي که از سلامت روان برخوردار است، چه ويژگي بارزي دارد؟
سلامت روان جدا از سلامت کلي فرد نيست و سالهاست در تعريف سلامت، فقط سلامت جسم را در نظر نمي گيرند.شخصي که در رابطه با خود و با اجتماع و اطرافيان، احساس ناراحتي دائمي نداشته باشد و نسبت به مسايلي كه برايش اتفاق ميافتد واكنش طبيعي نشاندهد و از نظر عاطفي مشكلي را احساس نكند، داراي سلامت روان است.
چند درصد از افراد جهان به اختلالات رواني دچار هستند؟
بر اساس آمارهاي موجود، حدود 20 درصد از مردم جهان به يكي از اختلالات يا مشکلات رواني دچار هستند. آن چه حايز اهميت است نحوه برخورد با اين بيماران و خانواده آن ها و خدمات رساني درست به اين افراد است.
سلامت روان عبارت است از بهتر سازش كردن با پيشامدهاي زندگي
چه عواملي موجب ايجاد بيماري هاي رواني مي شوند و اختلالات رواني تا چه حد درمان پذير هستند؟
عوامل زيادي در بروز اختلالات رواني موثر هستند، ولي بهطور كلي زمينه هاي ژنتيکي، برخي استرسها و مشكلات زندگي، بيماريهاي جسمي، حوادث و بلاياي طبيعي و يا غيرطبيعي ميتوانند بيماري هاي رواني ايجاد كند. اما براي بيشتر اختلالات رواني درمانهاي مقرون به صرفه اي وجود دارد كه اگر به طور صحيح و به موقع استفاده شوند، ميتوانند سلامت روان را به فرد باز گردانند.شايع ترين مشكلات بخش روان پزشكي در جامعه ما چيست؟
از نظر داشتن نيروهاي روانپزشكي كارآمد و خبره در كشور در وضعيت نسبتا قابل قبولي هستيم. بيماريهاي روان پزشكي از نظر علتشناسي و سير درمان خيلي متفاوت با ساير رشته هاي پزشكي نيست، اما نسبت به بيماري هاي جسمي تا حدودي كمتر به آن اهميت داده مي شود.تعرفههاي پايين كه مشكلي براي برخي از رشتههاي پزشكي محسوب ميشود، در روانپزشكي نيز از اين مقوله مستثنا نيست و حتي مي توان گفت وضعيت بدتري دارد.
پايين بودن تعرفه روان پزشكان وخودداري سازمانهاي بيمه گر از قبول خدمات روانكاوي از مشكلات جدي سلامت روان در كشور محسوب مي شود.
همچنين گاهي مراجعه ي اشتباه، كمبود امكانات فيزيكي، كمبود تختهاي بيمارستاني از ديگر مشكلات بخش روانپزشكي است.
چه عواملي در پيشگيري از اختلالات رواني موثر است؟
براي داشتن رواني سالم بايد سعي شود كه عوامل موثر در بيماريهاي رواني را به حداقل رساند و اين مربوط به بحث پيشگيري اوليه از بيماري هاي رواني است، كه علاوه بر خود افراد، همه ارگانها، نهادها و سازمانهاي كشوري براي فراهم كردن شرايط مناسب و ايدهآل براي زندگي افراد در جامعه اين وظيفه را بر عهده دارند.مهم ترين دشمن سلامت روان نيز فقر است كه شامل فقر فرهنگي، مادي و آموزش است.
مسله مهم در مورد افراد مبتلا، آن است كه مانع از تشديد بيماري رواني آنان شويم كه اين موضوع مستلزم داشتن شبكه بهداشتي درماني كارآمد در سراسر كشور است و بايد بتوانيم كساني را كه دچار اختلالات رواني مزمن هستند با حداكثر امكانات درماني و بازتواني به جامعه و سلامت رواني برگردانيم.
تهيه مصاحبه :الهه شريعت پناهي
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید