ورزشهاي بينايي که مطالعه ميکنيد تمريناتي است که معمولا به بيماران توصيه ميشود. اين ورزشها براي درمان اختلال خاصي نيستند، بلکه براي هماهنگ کردن و تصحيح دستگاه بينايي مفيدند. اين ورزشها براي همه در هر سن و سالي مناسب و حتي براي کودکان قابل فهمند. شما نيز چه اختلال بينايي داشته باشيد و چه نه از اين ورزشها سود خواهيد برد. اين تمرينات با همه سادگي بهعلت افزايش هماهنگي ماهيچههاي چشم بسيار موثر هستند. ابتدا تمرينهايي توصيه ميشود که هرکس ميتواند به تنهايي انجام دهد و سپس تمرينهاي ديگري را که همه افراد خانواده ميتوانند باهم بکار بندند پيشنهاد ميگردد.
براي انجام اين ورزشها بايد در حالت تعادل قرار گيريد. براي قرار گرفتن در حالت تعادل بايد چنان بايستيد که دو پايتان از هم اندکي فاصله داشته باشند و وزن بدنتان بطور مساوي به دو نيمه بدن وارد شود. يکي از انواع حالتهاي تعادل اين است که پاها را به فاصله 20 تا 30 سانتيمتر از هم باز کنيد و سپس به روي انگشتان پا بلند شويد و بدنتان را به سوي سقف بکشيد به نحوي که ماهيچههاي ساق پا کاملا کشيده شوند. سپس پاشنهها را به زمين برسانيد. قانون کلي در اين ورزشها اين است که به محض احساس هرگونه ناراحتي مانند سرگيجه و يا تهوع، از ادامه ورزشها خودداري کنيد. يادداشت کنيد که تا چه اندازه قادر به انجام يک ورزش بودهايد و سپس به انجام ورزش بعدي بپردازيد.
تنفس عميق
به حالت تعادل و استراحت بايستيد. از راه بيني در حالي که سر خود را بالا گرفتهايد دم عميقي به مدت سه ثانيه انجام دهيد. سپس در حالي که سر را پايين ميآوريد عمل بازدم را از راه دهان انجام دهيد. هدف نهايي انجام ده تنفس عميق به طريق ذکر شده است، هرچند که در اوايل ممکن است فقط قادر به انجام دو يا سه تنفس باشيد.
چرخش گردناين يک ورزش قديمي است که فوتباليستها انجام ميدهند. در حالي که ايستادهايد،چشمان خود را به آرامي ببنديد و سر خود را سهبار در جهت گردش عقربه ساعت و سه بار برخلاف آن بچرخانيد. سپس چشم خود را باز کنيد و نگاه کنيد اگر هيچگونه سرگيجه يا ناراحتي ديگر احساس نميکنيد، عمل گفته شده را سه بار تکرار کنيد. پس جمعا نه گردش سر را در هر جهت، براي مرتبه اول انجام دادهايد. وقتي که توانستيد اين تعداد چرخش را به سادگي انجام دهيد، به چرخش چهارم بپردازيد. پس چشمانتان را باز کنيد و نگاه کنيد و سپس تمامي چيزهاي گفته شده را دوباره و سهباره تکرار کنيد. هدف اين است که در مجموع 12 چرخش در هر جهت انجام دهيد و هر بار پس از چهار بار چرخش چشمان را باز کنيد. حرکات شما در ابتدا ممکن است کمي خشک باشد. حرکات را تا حد امکان نرم و کامل انجام دهيد اما سعي کنيد که فقط گردنتان بچرخد و تمام بدن خود را تاب ندهيد.
چشمک منظمقبل از انجام اين ورزش بايد يک نشانه براي خود درست کنيد. براي اين منظور روي يک کارت سفيد به طول 5 و عرض 3 سانتيمتر يکي از حروف الفبا را بنويسيد و آن را در همسطح چشم خود به ديوار بچسبانيد و خود 150 سانتيمتر با آن فاصله بگيريد و به حالت تعادل بايستيد. بيآنکه چشمتان را از نشانه برداريد، بطور متناوب (اول چشم راست و سپس چشم چپ) رويهم رفته 40 بار چشمک بزنيد. در طول اين تمرين قصد عمده اين است که هدف همواره روشن و ثابت ديده شود. هرگاه به نظر رسيد که نشانه کمي از جاي خود ميپرد يعني چشم شما در يافتن محل نشانه خطا ميکند. آنچه در اين تمرين مهم است منظم انجام دادن آن است.
چرخش چشمان بستههمانطور که در حالت تعادل ايستادهايد، به آرامي چشمان خود را ببنديد و صحنه گرد بزرگ دواري را در نظر آوريد. سپس مجسم کنيد که نقطه رنگيني در پيرامون صفحه وجود دارد که با دوران صفحه آن نيز به چرخش درميآيد. آنگاه چرخش اين نقطه رنگين را بر روي صفحه دنبال کنيد (گردش چشمان به دنبال اين نقطه بايد چنان باشد که اگر شخص ديگري به شما نگاه کند چرخش کره چشم را در پس پلکها ببيند).
حالا در همين حال،شست و انگشت اشاره خود را به طرف نقطه رنگين نشانه کنيد و نقطه رنگين خيالي را در حالي که دو انگشت را روي هم مالش ميدهيد دنبال کنيد. مهم نيست که از دست راست خود استفاده کنيد يا چپ، ولي از شما ميخواهيم که جهت گردش دست خود را تغيير دهيد. به اين معنا که گاه چرخش نقطه رنگين خيالي را از راست به چپ و گاه از چپ به راست مجسم کنيد. چرخش چشمان به دنبال نقطه رنگين در هر جهت بايد يک دقيقه ادامه پيدا کند.
چرخش سربه حالت تعادل بايستيد و نشانهاي را که در تمرين قبل به روي آن حرف الفبا نوشته بوديد دوباره به ديوار روبرو آويزان کنيد و خود در 150سانتيمتري آن بايستيد. انگشتان دو دست را در پشت سرتان به هم جفت کنيد. اينک درحالي که چشمانتان باز و نگاهتان به روي نشانه ثابت شده است، سرتان را در يک دايره کوچک بچرخانيد. به تدريج در حالي که نشانه را همچنان به وضوح ميبينيد، ميتوانيد دايره چرخش سر را بزرگتر کنيد ولي ممکن است که مدت زيادي طول بکشد تا قادر به اينکار باشيد.
ميتوان اين تمرين را به مدت يک دقيقه در هر جهت انجام داد.
حرکت چشم بسته در جهات چهارگانهمنظور از اين تمرين تغيير وضعيت کره چشم است که بايد با نظم مشخصي انجام شود. حرکت کره چشم بايد چنان باشد که انگار با چشمان باز از يک جسم به جسم ديگر نگاه ميکنيم. به حالت تعادل بايستيد و چشمان خود را ببنديد. سپس با نظم مشخص چشمان خود را تا آنجا که مقدور است به راست، چپ، بالا و پايين حرکت دهيد. اگر يکي از افراد خانواده جهت حرکت را با صداي بلند برايتان تکرار کند و مثلا بگويد راست،چپ،بالا، پايين سودمند است. ميتوانيد نظم ورزش را روز به روز تغيير دهيد ولي نظم کار خود را در هر روز معين ثابت نگهداريد.
اين تمرين بايد به مدت دو دقيقه ادامه يابد.
اين ورزشها را ميتوانيد تا دوبار در روز انجام دهيد و همچنين حالا که با روش کار آشنا شدهايد، خود ميتوانيد راههاي مشابهي را ابداع کنيد و بطور دستجمعي انجام دهيد. مثلا ميتوانيد در يک گاراژ يا اتاقي که بازي با توپ در آن اشکال نداشته باشد، توپي پلاستيکي را آنچنان به بالا پرت کنيد که به آرامي به سقف بخورد. براي اين کار هماهنگي بين ماهيچههاي دست و تشخيص دقيق فاصله سقف ضروري است و چون معمولا سقف بطور يکنواخت رنگ شده است تشخيص فاصله آسان نيست. ميتوانيد طنابي از يک ديوار به ديوار مقابل وصل کنيد و بهجاي زدن توپ به سقف، توپ را به طناب بزنيد و قبل از اين که توپ به زمين بخورد دوباره آن را بگيريد و با دقت چنان به بالا پرت کنيد که فقط با سقف يا طناب به آرامي برخورد کند. اگر افرادي که در اين تمرين شرکت ميکنند براي حرکت موفقيتآميز امتياز کسب کنند،اين تمرين به يک بازي مفرح تبديل ميشود.اينک اين پرسش پيش ميآيد که آيا اين تمرينهاي ساده، واقعا بينايي را بهبود ميبخشند؟ پاسخ اين پرسش مثبت است. البته اين ورزشها هيچ اختلال يا بيماري خاصي را درمان نميکنند ولي به ماهيچههاي چشم هماهنگي ميبخشند و اختلالهاي ناشي از ناهماهنگي ماهيچههاي چشم را ممکن است منجر به اختلال در تطابق شوند از بين ميبرند. در واقع همانگونه که شنا عضلات بدن را قوي ميکند، اين تمرينها نيز دستگاه بينايي را تقويت ميکنند. البته اين تمرينها زماني واقعا اثر ميبخشد که بطور مرتب و مداوم انجام شوند،در حالي که سادگي آنها اغلب افراد را فريب ميدهد و به موثر بودن آنها مشکوک ميسازد. من خود اثر مثبت اين تمرينها را در بيماران متعدد ديدهام و از اينرو آنها را به همه توصيه ميکنم.
نتيجه نهايي اين ورزشها به صورت نمرههاي بهتر در درس، مطالعه راحتتر، برطرف شدن سردردها، و موفقيت در ورزش نمايان ميشود.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید