شناخت معده :
از لحاظ آناتومي در معده 4 ناحيه قابل تشخيص ميباشد. کارديا (Cardia) در محل اتصال به مري ، فوندوس (fudus) يا طاق معده ، تنه معده (Body) و پيلور (Pylorus) يا بابالمعده که در محل اتصال معده به دوازدهه قرار دارد. حجم معده در حدود 1.5 - 1 ليتر ميباشد که در برخي افراد تا 4 ليتر هم افزايش مييابد. مخاط معده داراي چينهايي طولي است که صاف شدن اين چينها به انبساط معده کمک ميکند.
کارکرد معده :هنگامي که غذا بلعيده ميشود، از راه مري داخل معده ميشود و براي مدتي در آنجا باقي ميماند. غذا از زماني که در معده است در معرض فعل و انفعالات فيزيکي و شيميايي هضم کنندههاي معده از جمله حرکات معده و اسيد و آنزيمها قرار ميگيرد. هنگامي که محتويات معده به صورت يک مايع نسبتا غليظ درآمد، غذا وارد دوازدهه ميشود.
ديواره معده :مشخصات بافت شناسي لايههاي چهارگانه ديواره معده به شرح زير ميباشد :
طبقه مخاطي :سلولهاي پوششي مخاط معده از نوع منشوري ساده است که با فرو رفتن در عمق آستر ، چالههاي معدي را بوجود ميآورند. ترشحات غدد گاستريک به عمق اين چالهها تخليه و سپس به سطح معده ميرسد. سلولهاي پوششي مخاط موکوس خنثي ترشح ميکند. موکوس مترشحه بوسيله سلولهاي پوششي لايه ضخيمي را در سطح سلولها تشکيل داده و آنها را از اثرات اسيد معده محافظت ميکند.
آستر مخاط :بافت همبند شلي است حاوي الياف کلاژن و رتيکولر ، سلولهاي لنفاوي و رشتههاي عضلاني صاف منشعب از عضلات مخاطي. غدد لولهاي ساده يا منشعب معدي نيز در آستر قرار دارند. عضلات مخاطي ، عمقيترين لايه مخاط ميباشند که از عضلات صاف حلقوي در داخل و عضلات صاف طولي در خارج تشکيل شدهاند.
طبقه زير مخاط :در معده بافت همبند فيبر و الاستيکي است شبيه لايه زير مخاط ساير نواحي لوله گوارش که با پيشروي در زير طبقه مخاطي باعث پيدايش چينهاي طولي ميشود.
طبقه عضلاني :در معده متفاوت از ساير قسمت هاي لوله گوارش بوده و از سه لايه عضلاني به صورت مورب در داخل ، حلقوي در وسط و طولي در خارج تشکيل شده است. عضلات حلقوي در ناحيه پيلور ضخيم شده و اسفنکتر پيلوريک را بوجود ميآورد. سطح خارجي معده توسط سروز يا به عبارت ديگر ، لايه احشايي صفاق پوشيده شده است.
غدد معدي :غدد معدي در نايحه کارديا و پيلور از نوع موکوسي هستند که ترشحات خود را به عمق چالهها ميريزند. علاوه بر سلولهاي موکوسي ، تعدادي سلول متمايز نشده و سلولهاي APUD ترشح کننده گاسترين نيز در ديواره اين غدد ديده ميشود. قسمت نزديک به چاله را گردن غده ، انتهاي نزديک به عضلات مخاطي را قاعده و حد فاصل اين دو ناحيه را تنه غده مينامند. سلولهاي مختلفي که در قسمتهاي سهگانه غدد معدي يافت ميشوند، عمل ترشح مواد و آنزيمهاي مختلف را براي هضم مواد غذايي را انجام ميدهند.
انواع سلولهاي موجود در غدههاي معده :
سلولهايي هستند با شکل نامنظم که در حد فاصل سلولهاي جداري يا مرز نشين فشرده شدهاند و با رنگآميزي به سختي از سلولهاي اصلي قابل تشخيص هستند. موکوس مترشحه از اين سلولها اسيدي است و از موکوس مترشحه از سلولهاي سطحي که خنثي ميباشد، متفاوت است.
سلولهاي متمايز نشده :اين سلولها به عنوان سلولهاي ريشهاي در اثر تکثير و تمايز همه سلولهاي پوششي معده شامل سلولهاي موکوسي ، جداري ، انترو اندوکرين و اصلي را جايگزين ميکنند. فعاليت اين سلولها در ضمن آسيبهاي اپيتليال افزايش يافته و به التيام سريع زخم کمک ميکند. در شرايط عادي سلولهاي پوششي معده هر 4 - 3 روز تجديد ميگردند.
سلولهاي اصلي :
اين سلولها در تنه و قاعده غدد يافت ميشوند. اين سلولها داراي سيتوپلاسم بازوفيل بوده و داراي شبکه آندوپلاسمي خشن هستند که مشخصه سلولهاي پروتئين ساز است. اين سلولها ، آنزيمهاي پپسين (براي تجزيه پروتئينها)، ليپاز (براي تجزيه چربيها) و رنين (براي انعقاد شير) را سنتز و ترشح ميکنند.
سلولهاي کناري يا مرز نشين :سلولهاي اسيدوفيل هستند که در تمام قسمتهاي غدد معدي يافت ميشوند. اين سلولها حاوي تعداد زيادي ميتوکندري هستند. سطح سلولها داراي فرورفتگي عميق و حاوي ميکرويليهاي بلند هستند. سلولهاي کناري مسئول ترشح اسيد معده هستند. ميزان ترشح اسيد معده توسط اعصاب کولينرژيک ، هورمون گاسترين و هيستامين تحريک ميگردد. اين سلولها فاکتور داخلي معده را ترشح ميکنند که باعث جذب ويتامين B12 ميشود. در صورت عدم ترشح اين فاکتور، جذب ويتامين B12 مختل شده و سنتز هموگلوبين صورت نميگيرد و يک نوع کم خوني بوجود ميآيد.
سلولهاي انترو اندوکرين :ترشحات اين سلولها از سطح قاعدهاي به رگهاي خوني منتقل ميشود. اين سلولها در فوندوس معده ، سروتونين را براي تحريک عضلات جدار معده و روده و در پيلور ، گاسترين را براي تحريک ترشح سلولهاي کناري ترشح ميکنند.
اعمال و وظايف معده :معده ارگاني است براي تجمع و هضم اوليه مواد غذايي خورده شده. مواد غذايي در معده 4 - 3 ساعت توقف کرده و با ترشحات معده که پس از خوردن غذا به يک ليتر ميرسد، مخلوط شده و کيموس ناميده ميشود. ضمن تشکيل کيموس معدي ، اسفنکتر کارديا مانع از برگشت محتويات معده به مري ميشود. پس از آماده شدن کيموس معدي ، تحت تاثير PH اسيدي آن اسفنکتر پيلوريک باز شده و موجب تخليه محتويات معده به دوازدهه ميگردد. از ديگر وظايف معده ترشح آنزيمهاي گوارشي ، اسيد معده و فاکتور ضد کم خوني است.
بيماريهاي معده :
به معني آسيب سلولهاي پوششي معده است که اسيد معده از آن طريق به بافتهاي عمقي نفوذ کرده و باعث زخم شدن معده ميشود. از علايم زخم معده ، وجود خون در مدفوع و گرسنگي زياد است.
گياهان ،ميوه و سبزيجاتي که براي پيشگيري و يا درمان زخم معده مفيد مي باشند :
بابونهجينسنگ
شيرين بيان
کلم
زنجبيل (زنجفيل)
کتان
موز
سنجد
التهاب يا تورم معده :به التهاب معده ، گاستريت هم گفته ميشود. التهاب ممکن است در اثر مسموميت بوجود بيايد. علايم التهاب معده ، دل درد ، استفراغ و اسهال و گاهي تب است.
درمان ورم معده همراه با سوزش و تقويت معده با دارويي گياهي بدون عارضهدرمان ترش،ا ورم، درد و ضعف معده با معجون گياهي بدون عارضه
گياهان مفيد جهت ورم معده :شيرين بيان
بابونه
شويد
انگور
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید