لوزوالمعده غده مختلط برونريز و درونريزي است که در انحناي دوازدهه روده کوچک قرار گرفته و از نظر آناتومي داراي سه قسمت است. سر لوزوالمعده که در انحناي دوازدهه قرار گرفته و تنه و دم لوزوالمعده. پانکراس از بيرون توسط کپسولي از بافت همبند پوشيده شده که استطالههايي از آن به درون غده نفوذ کرده و آن را به لبولهاي نامشخصي تقسيم ميکند. بافت همبند بين لبولي حاوي جسمکهاي پاسيني و گانگليون ميباشد. اين غده داراي ترشحات بسياري است که براي هضم مواد غذايي مورد نياز هستند.
قسمت مترشحه خارجي لوزالمعدهاين قسمت در لوزوالمعده از نوع خوشهاي مرکب است که از آسينيهاي ترشحي و مجاري تشکيل يافته است. آسينيهاي ترشحي از نوع سروزي هستند و از تعدادي سلول هرمي تشکيل شدهاند که سلولها در قسمت راسي خود حاوي ذرات زيموژن (پيشساز) ميباشند. آسينيها توسط غشا پايه و الياف رتيکولر احاطه شدهاند و ترشحات خود را به درون مجاري رابط (intercalated duct) تخليه ميکنند. اين مجاري که از درون آسيني شروع ميشوند، توسط سلولهاي مکعبي کوتاه مفروش شدهاند. به همين دليل در مقاطع بافتي ، سلولهاي ابتدايي مجاري رابط در مرکز آسينيها مشاهده شده و سلولهاي مرکز آسيني ناميده ميشوند.
چگونگي ورود ترشحات به دوازدههمجاري رابط به هم پيوسته و مجاري بين لبولي را بوجود ميآورند که به مجراي دفعي اصلي ، در مرکز پانکراس ، به نام مجراي ويرسونگ ، ختم ميشوند. مجراي ويرسونگ پس از خروج از پانکراس در محلي به نام آمپول واتر (ampulla vater) همراه با مجاري صفراوي مشترک به دوازدهه باز ميشود. در محل باز شدن مجرا به دوزادهه اسفنگتري متشکل از عضلات صاف طولي و حلقوي قرار دارد که اسفنگتر اودي (sphincter of oddi) نام دارد و خروج ترشحات پانکراس و صفرا را تنظيم ميکند. مجاري بين لبولي و دفعي اصلي توسط سلولهاي منشوري پوشيده شدهاند و بطور
پراکنده در بين آنها سلولهاي جامي و انترو اندوکرين نيز ديده ميشوند.
ترشحات آسينيهاي پانکراساين ترشحات شامل آب ، يونها ، بيکربنات و آنزيمهاي گوارشي مانند تريپسينوژن ، کيموتريپسينوژن و کربوکسي پپتيداز (براي مواد پروتئيني) ، ريبونوکلئاز ، دزاکسي ريبونوکلئاز (براي اسيدهاي نوکلئيک) ، ليپاز و فسفوليپاز (براي مواد چربي) ، آميلاز (براي مواد قندي) و الاستاز ميباشد. ترشحات پانکراس توسط سيستم خودمختار پاراسمپاتيک (شاخهاي ازعصب واگ) که به سلولهاي ترشحي ختم ميگردند و همچنين هورمون سکرتين و هورمون کولهسيستوکينين کنترل ميگردد. اين هورمونها پس از ترشح کيموس معدي به دوازدهه از سلولهاي انترو اندوکرين اپيتليوم دوازدهه ترشح ميشوند.
قسمت مترشحه داخلي لوزوالمعدهاين بخش از حدود يک ميليون جزاير لانگرهانس تشکيل شده است که با ميکروسکوپ نوري به صورت تودههاي روشن در بين آسينيها ديده ميشوند. جزاير لانگرهانس متشکل از طنابهاي سلولي و مويرگهاي منفذدار در بين آنها ميباشند که مجموعا توسط الياف رتيکولر ، احاطه شدهاند. سلولها و رگها در جزاير لانگرهانس بوسيله رشتههاي سمپاتيک ، عصب دهي شدهاند.
سلولهاي جزاير لانگرهانسسلولهاي آلفا يا A ، که حدود 20 درصد سلولهاي جزاير لانگرهانس را تشکيل ميدهند و هورمون گلوکاگن ترشح ميکنند.
سلولهاي بتا يا B ، که حدود 70 درصد سلولهاي جزاير لانگرهانس را تشکيل ميدهند و هورمون انسولين ترشح ميکنند.
سلولهاي دلتا يا D ، حدود 10 - 5 درصد از سلولهاي جزاير لانگرهانس را تشکيل ميدهند و هورمون سوماتواستاتين ترشح ميکنند.
سلولهاي F ، حدود 2 - 1 درصد سلولها را تشکيل داده و پليپپتيدي به نام پليپپتيد پانکراسي ترشح ميکنند که ترشحات خارجي پانکراس ، مخصوصا بيکربنات را کنترل ميکند.
معدودي سلول از نوع سلولهاي APUD نيز در پانکراس يافت ميشوند که عواملي مانند "مولتيلين" و سروتونين ترشح ميکنند.
هورمونهاي لوزوالمعدهانسولين
انسولين هورموني پروتئيني است و از سلولهاي بتا جزاير لانگرهانس ترشح ميشود. ساختمان آن از دو زنجيره پلي پپتيدي B و A ساخته شده است که بوسيله پيوندهاي ديسولفور به يکديگر متصل شدهاند. انسولين به صورت پيش هورمون ساخته ميشود و پس از تغيير و تحولاتي که بر روي ساختمان آن در شبکه آندوپلاسمي و دستگاه گلژي صورت ميگيرد به صورت هورمون بالغ درميآيد. اعمال انسولين شامل موارد زير است: فعال کننده تجزيه گلوکز ، مهارکننده تجزيه گليکوژن ، مهار کننده ساخت گلوکز از مواد غير قندي ، افزايش ساخت اسيدهاي چرب ، فعال کننده ساخت چربي و پروتئين و ... .
گلوکاگونگلوکاگن هورموني است که از سلولهاي آلفا جزاير لانگرهانس ترشح ميشود. اين هورمون هم مانند انسولين به صورت پيش ساز ساخته شده و پس از تغيير و تحولاتي به هورمون بالغ تبديل ميشود. ترشح آن بوسيله هيپوگلسيمي (کاهش قند خون) ، بعضي از اسيدهاي آمينه ، کاتکولامينها تحريک شده و بوسيله هيپرگسيمي (افزايش قند خون) ، اسيدهاي چرب ، اجسام ستوني ، سکرتين و سوماتواستاتين مهار ميشود.
سوماتواستاتيناين هورمون علاوه بر هيپوتالاموس بوسيله سلولهاي D جزاير لانگرهانس نيز ترشح ميشود. سوماتواستاتين ترشحات پانکراس را مهار ميکند. سوماتواستاتين به صورت پري پرو سوماتواستاتين ترشح شده و بعد از گذراندن تغييراتي به هورمون بالغ تبديل ميشود. اين هورمون ترشح و آزاد شدن هورمون رشد را مهار ميکند. اين هورمون هيچ تاثيري بر روي ترشح پرولاکتين يا هورمونهاي گونادوتروپين ندارد. نيم عمر آن فقط چند دقيقه است.
اختلالات لوزوالمعدهالتهاب لوزوالمعده
لوزوالمعده گاهي اوقات متورم ميشود. التهاب مزمن لوزوالمعده باعث درد شديد در قسمت بالاي شکم ميگردد که اغلب درد آن در پشت بدن هم انعکاس پيدا ميکند. تشخيص التهاب لوزوالمعده از طريق درد مشکل است، اما سنجش مقدار آنزيم آميلاز کمک شاياني ميکند.
سرطان لوزوالمعدهسرطان لوزوالمعده اغلب باعث کاهش شديد وزن ميشود که ممکن است با درد ناحيه پشت همراه باشد. اگر رشد سرطان در محلي از سر لوزوالمعده باشد باعث مسدود شدن مجراي صفراوي ميشود.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید