در اين روزگار، لاغر شدن يکي از آرزوهاي به نظر دست نيافتني بسياري از افراد محسوب ميشود و همين موضوع موجب شده تا راه حلهاي رنگارنگي براي آن ارائه شود. آيا شما هم در دسته اين افراد قرار داريد؟ تا به حال چه راههائي را براي کاهش وزنتان امتحان کردهايد؟ آيا به اينکه به تناسب اندام دست خواهيد يافت، اطمينان داريد يا کاملاً نااميديد؟ چه عواملي را در رسيدن به وزني ايدهآل و ماندگار مؤثر ميدانيد؟ خانم مهناز شکيبا يکي از افرادي است که توانسته پس از تلاش فراوان و البته را البته با آقاي دکتر سعيد حسيني راه حلي پيدا کند و نهايتاً پس از يک سال تلاش، به وزن مناسبي دست يابد. از اين رو، به سراغ آنها رفته و نظراتشان را از ديدگاه يک بيمار و متخصص تغذيه جويا شديم.
● از زبان بيمارخانم شکيبا، ۳۵ سن دارد و مدت يکسال است که از يک رژيم لاغري استفاده ميکند او توانسته وزن خود را از ۸۳ به ۶۳ کيلوگرم برساند. خانم شکيبا از وضعيت خود قبل از رژيم ميگويد. من از نظر روحي در شرايط بسيار بدي قرار گرفته بودم، بهطوري که زندگي زناشوئيام به شدت در وضعيت بحراني قرار گرفته بود. در آن دوران سخت افسرده شده بودم بهطوري که بيدليل گريه ميکردم، حتي در اولين مراجعه به مطب آقاي دکتر نتوانستم خودم را کنترل کنم. بسياري از لباسهائي که قبل از ازدواج ميپوشيدم ديگر اندازهام نبود و اين موضوع به شدت مرا آزار ميداد ”خانم شکيبا ميافزايد“: در اين دوران فاکتورهاي آزمايشگاهيام نيز بالا بودند، فاکتورهائي نظير تري گليسريد و کلسترول بهعلاوه، زانو درد شديدي داشتم و با يک قدم زدن ساده دچار نفس تنگي شديدي ميشدم“.
شکيبا ميگويد، من از همه راهها و انواع رژيمهاي لاغري استفاده کردم اما در همه موارد به محض شروع، وزنم بيشتر از ۴ تا ۵ کيلوگرم کم نميشد و ثابت ميماند از اينکه هيچ وقت به وزن مناسبي نخواهم رسيد، نااميد شده بودم“. خانم شکيبا از رژيمهاي پرپروتئين تا رژيمهاي تک غذائي چند روزه را امتحان کرده است و از انواع کمربندهاي لاغري استفاده کرده و تا تصميم به جراحي نيز پيش رفته است. حتي به متخصصان اروپائي نيز براي درمان اين معضل مراجعه کرده و هيچ کدام نتيجهاي نداشتهاند تا اينکه...
● باورهاي چاق کننده منخانم شکيبا ميگويد: باورهاي غلط يکي از عوامل چاقي من بود. به اين ترتيب که من تصور ميکردم روغن زيتون و هسته انگور از آنجائي که روغنهاي سالمي هستند و براي سلامتي در مقايسه با ساير روغنها مفيدند، چاق نميکنند و به همين دليل به مقدار فراواني از آن استفاده ميکردم. بهطور مثال، شام نميخوردم اما در عوض يک ظرف پر سالاد به همراه روغن زيتون ميخوردم. بهعلاوه، فکر ميکردم فقط نان، برنج و شيرينيها چاق کننده هستند به اين دليل روزانه تا چهار ليوان شير يا در حجم بالائي ميوه ميخوردم در حالي که آقاي دکتر بعداً به من توضيح دادند که همه اينها داراي کالري بالائي هستند و ميتوانند موجب اضافه وزن شوند.
● صبوري دکتر؛ من را به ادامه رژيم تشويق کرد”با صحبتهائي که با آقاي دکتر انجام دادم مشخص شد که سوخت و ساز بدن من در کل پائين است ايشان از آزمايش و دستگاه خاصي براي تشخيص ميزان متابوليسم بدنم استفاده کردند بهطوري که مشخص شد، من زياد غذا نميخورم اما چاق ميشوم. نهايتاً به کمک دارو و رژيم غذائي متعادلي که از همه گروههاي غذائي تشکيل شده بود، وزنم کاهش پيدا کرد. جالب است بدانيد که من در مرحلهاي از رژيم، ميتوانستم از بستني، ماکروني و حتي پيتزا يعني غذاهائي که فکر ميکردم تا آخر عمر نميتوانم از آنها بخورم نيز استفاده کنم در حالي که وزنم نيز کم ميشد و اين موضوع براي من خيلي عجيب بود.
نکته مهم ديگر آن بود که آقاي دکتر براي هر مريض وقت زيادي ميگذاشتند و صبر و حوصله زيادي را به خرج ميدادند و اين ويژگي مرا به ادامه رژيم گرفتنم تشويق ميکرد و موجب ميشد تا با اطمينان بيشتري توصيههاي ايشان را عملي کنم.
بنابراين، به تمامي افرادي که تصميم به لاغر شدن دارند، توصيه ميکنم که براي هر بيماري به متخصص آن بيماري مراجعه کنند؛ بهطور مثال، براي لاغر شدن و کنترل وزن به متخصص تغذيه رجوع کنيد و بدنتان را به صرف دکتر بودن به دست هر فرد بياطلاعي نسپاريد. بهعلاوه، در اصلاح باورهاي غلطي که يکي از عوامل چاقي بسياري از ماست، بکوشيد و به اينکه اطلاعاتتان را از چه منبعي کسي ميکنيد، دقت داشته باشيد“.
● کالري کمتر هميشه باعث کاهش وزن نميشودو اما نظرات دکتر حسيني
دکتر سعيد حسيني در رشته پزشکي حرفهاي از دانشگاه علوم پزشکي مهشد فارغالتحصيل شده او براي ادامه تحصيل در مقطع PHT در رشته تغذيه به آمريکا عزيمت کرده و تا مقطع فوق دکترا به تحصيل خود ادامه داده است. دکتر حسيني در دانشگاه آريزونا مدرک PHT خود را دريافت کرده و مدرک فوق دکترايش را از دانشگاه UCLA دريافت کرده بوده. دکتر حسيني، هم اکنون عضو هيئت علمي دانشگاه تهران است و مسئول گروه تغذيه مرکز تحقيقات غدد دانشگاه علوم پزشکي تهران نيز هست.
آقاي دکتر سعيد حسيني متخصص تغذيه و رژيم درماني و استاد دانشگاه علوم پزشکي تهران، در مورد وضعيت خانم شکيبا و مراحل لاغري ايشان ميگويد: ”خانم شکيبا نيز مانند بسياري از افراد تصور ميکرد که نميتواند لاغر شود يا به دليل آنکه چندين بار رژيمهاي مختلف را امتحان کرده بود و به نتيجه نرسيده بود، تصور اين همه کاهش وزن را نداشت.
وقتي با اين افراد پاي صحبت مينشينيم، ميگويند ما چيزي نميخوريم اما هر روز چاقتر از روز قبل ميشويم. از سوي ديگر، اطرافيانشان آنها را بهخاطر اين حرفها مورد اتهام قرار داده و حرفهايشان را باور نميکنند وايشان را دروغگو تصورر ميکنند و همه اينها زمينههاي افسردگي را در اين افراد فراهم ميآورد. جالب است بدانيد، اين حالت در مراحل شديدتر اشتهاي فرد را از بين ميبرد اما با وجود احساس سيري به دليل اصطراب زياد و فرار از اين افکار، غذاي زيادي ميخورند و نهايتاً اضافه وزنشان روز به روز بيشتر ميشود. اما علت چيست؟“
دکتر حسيني اضافه ميکند: ”يکي از نکات مهم در اين بيمار، سوخت و ساز پائيني بود که ما توانستيم به کمک ابزارهاي لازم آن را تشخيص دهيم و با توجه به اين مهم در فرايند لاغري موفق شديم. بايد بدانيد که بيشترين کالري دريافتي روزانه هر انساني در زمان استراحت وي مصرف ميشود و براي فعاليتهاي فيزيولوژيکي مورد استفاده قرار ميگيرد و تنها ۲۵ درصد از اين مقدار انرژي براي فعاليتهاي روزانه به مصرف ميرسد که اين مقدار کميست. بنابراين، وقتي ديده ميشود ه اين مقدار کالري کمتر از ميزان طبيعي است بايد تمهيدات جديدي را در نظر گرفت. حتماً ميپرسيد به چه دليل سوخت و ساز بدن پائين ميآيد؟ يکي از دلايل، سوخت و ساز بدن پائين ميآيد؟ يکي از دلايل، کاهش بافت عضلاني بدن است که به دليل گرفتن رژيمهاي لاغري سخت يا تکه غذائي ايجاد ميشود. دومين دليل، مشکلات غدد هستند، بهعلاوه، حذف وعدههاي غذائي يا برخورد با مواد شيميائي خاص از ديگر دلايل بروز سوخت و ساز پايين هستند و دانستن اين دلايل، به درمان کمک زيادي ميکنند.
اما افراد نبايد اين اشتباه را بکنند که با کالري کمتر ميتوانند به نتيجه برسند بلکه عامل بهوجود آورنده اين معضل بايد برطرف شود. بنابراين، تشخيص در درمان چاقي حرف اول را ميزند و نبايد به همه نخوردن و فعاليت زياد را توصيه کرد بلکه بايد علت مشخص شود، در غير اين صورت، نتيجه موقت خواهد بود. از اين رو، به اين افراد توصيه ميشود تا زماني که درمان کامل شود، صبر و حوصله بيشتري به خرج دهند و به کاهش وزن کمتر قناعت کنند تا اينکه کمکم درمان شده و کاهش وزنشان به ماهي ۴ کيلوگرم برسد.
در آخر، به تمام کساني که تصميم به لاغر شدن دارند، توصيه ميکنيم که هميشه با يک تست ساده غدد، تصور نکنند که بدنشان کاملاً سالم است بهخصوص اگر بهطور طبيعي و با يک رژيم غذائي کم کالري نتوانستند وزنشان را کم کنند. بهعلاوه، همواره به ياد داشته باشند که سالمترين و مغذيترين مواد غذائي داراي مقادير قابل ملاحظهاي از انرژي بوده و ميتوانند موجب چاقي آنها شوند، پس در مصرف آنها نيز زياده روي نکنند بيماران نهايتاً به متخصصي که براي درمان به وي مراجعه کردهاند، اطمينان کنند تا وي بتواند بهترين روش را براي درمان به کار گيرد و به کمک يکديگر به نتيجه قابل قبولي برسند.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید