زيادي چاق شديم و به همان نسبت بيماريهاي قلبي، عروقي، سكته هاي مغزي، گرفتگي رگها، افزايش كلسترل و تري گليسيريد، چربي خون، غلظت خون، نارسايي كليه، ديابت، هپاتيت و... فراوان شده است. بسياري از بيماريها هم كه در سالهاي گذشته نبود اكنون همانقدر كه افراد چاق فراوان شده اند آن نيز روبه فزوني نهاده است، بيماريهاي فراواني كه ريشه در چاقي دارند بيماريهايي كه خود به عامل اصلي مرگ و مير مردم ايران تبديل شده اند.
رژيم غذايي نامناسب و پرخوري و در كنار آن كاهلي و كم تحركي سبب شده كه كبدها چرب شوند، تا حدي كه براساس برخي تحقيقات انجام شده حدود 3 ميليون نفر از مردم كشورمان دچار بيماريهاي مخصوص كبد هستند. كبد يا همان جگري كه در بدن مسئول اصلي تنظيم بسياري از نيازهاي ساير اجزاء بدن است و غذايي كه ميخوريم را براي استفاده ساير اعضاء تجزيه ميكند..اين عضو حياتي، كه هم چربيها را ميشكند و تجزيه ميكند و ويتامينها، كلسترول، صفرا، گلوگز، اسيدلاكتيك، آمونياك را براي جذب يا دفع آماده ميسازد.
در سالهاي اخير يكي از عمدهترين مسموميتهاي مرگآور كبد، همان مصرف چربي اضافي است كه همچون جوشهاي چربي و جواني، سراسر سطح و عمق كبد را فرا ميگيرد و كارهاي عادي آن را مختل ميسازد.. كبدي كه اگر خوب كار نكند، چهرههاي زرد و رنگ پريده را فراوان خواهيم ديد و اگر از كاركرد اصلي خود باز بماند، بيماريهاي هپاتيت، ديابت و همچنانكه در ابتدا اشاره كردم انواع و اقسام سكتههاي كشنده را پيش پاي افراد چاق و يا داراي كبد چرب باز ميكند.
البته فكر هم نكنيد كبد چرب فقط براي افراد چاق است، افراد لاغر هم ميتوانند با مصرف چربي و روغن فراوان گرفتار كبد چرب شوند، بيماري كه اگر ظاهر شد، همانند هر بيماري براي هميشه در بدن انسان ميماند و خارج كردن آن تقريبا غيرممكن و يا بسيار سخت ميشود.دكتر بشير حاجي بيگي عضو انجمن هپاتيت ايران، كبد چرب را بيماري جديد شايعي و مخصوص زنان خانهدار كارمندان معرفي ميكند و ميافزايد: اكثر بيماريها از سفره و شكم برميخيزد و اگر مردم ما بتوانند به تغذيه خود بيشتر توجه كنند و غذاهاي سالم مصرف نمايند، حداقل نيمي از بيماريها در كشوري كم خواهد شد.
وي درباره كبد چرب توضيح ميدهد: كبد چرب، كبدي است چربي در آن رسوب كرده باشد و عمدتا شامل تريگليسيريدهاست اين بيماري عمدتا در افرادي پيدا ميشود كه چاق هستند، يا مبتلا به ديابتند و يا داراي چربي خون را تحرك كم هستند. اگرچه مصرف برخي از داروهاي كورتندار مثل پردنيزولون و آميددارن، استروژن و حتي در مواردي آسپرين ميتواند سبب رسوب چربي در كبد شود.يكي از فعاليتهاي مهم كبد، ذخيرهسازي و سوخت و ساز چربيها در بدن است.
وي ميگويد: كبد طبيعي حاوي حدود 5 گرم چربي در 100 گرم وزن خود است و هرگاه اين چربي بيشتر از 5 درصد شود به آن اصطلاحا كبد چرب ميگوئيم تا حدي كه با انباشت چربي در كبد، منجر به التهاب سلولهاي آن ميگردد.عضو انجمن هپاتيت ايران ادامه ميدهد: در بيماري كبد چرب، معمولا علامت خاصي بروز نميكند تنها با انجام آزمايشات دورهاي اختلال در آنزيمها آن را مشخص ميسازد يا اينكه در زمان سونوگرافي به علل ديگر وجود چربي بيش از حد طبيعي در كبد معلوم ميشود. اما در برخي موارد با علايمي نظير خستگي مدام و احساس ناراحتي در قسمت فوقاني شكم همراه است اگرچه در اين مورد هم ميبايست ابتدا از منفي بودن هپاتيت بي و سي و برخي ديگر از بيماريهاي كبدي مطمئن
دكتر حاجي بيگي ميگويد: انجام سونوگرافي و نمونهبرداري (بيوسپي كبد) از ديگر راههاي تشخيص است كه همكاران از آن مطلع هستند، اما آنچه كه براي عامه مردم مهم است اينكه بدانند كبد چرب نشانه مهمي از وجود بيماري يا چاقي، ديابت، وجود چربيهاي خون ( كلسترول تري گليسيريد) و عدم تحرك و ورزش است كه ميتواند زندگي طبيعي افراد را مختل و آنها را در مقابل ساير بيماريها ناتوان و فرسوده سازد.وي درباره تاكيد ميكند كه عمده كبد چرب كه در سالهاي اخير در كشور ما زياد شده، در ميان افراد چاق شايع است ادامه ميدهد: عواملي چون عدم تكامل جسماني، توسعه تكنولوژي، زندگي ماشيني، شهرگرايي، تنآسايي، رفاه مادي، مصرف بيرويه مواد غذايي و... از عواملي هستند كه موجب افزايش تعداد چاق شده است.
وي ميافزايد: براي كاهش وزن بايد در قدم اول به شيوه زندگي خود توجه داشت و رژيم غذايي با محدوديت كالري را به اجرا درآورد ولي رژيمهاي غذايي سخت و طاقتفرسا سبب عدم همكاري بيمار ميشود. به همين دليل ما معتقديم كه مشكل عمده در درمان چاقي، كاهش وزن نيست بلكه حفظ كاهش وزن است كه متاسفانه تعداد محدودي از بيماران به طور دائم كاهش وزن خود را حفظ ميكنند و در وضعيت تعادل به سر ميبرند.
دكتر حاجي بيگي درباره راههاي درمان كبد چرب هم ميگويد: اوليه قدم افزايش تحرك و انتخاب ورزش و به موازات آن كاهش چشمگير مصرف چربي اشباع شده در غذاي مصرفي است. زيرا قويترين عامل در افزايش چربيهاي مضر، مصرف اسيدهاي چرب اشباع شده است. بايد محصولات لبني پرچرب، كره، پنير، بستني، سوسيس، گوشتهاي چرب را حذف كرد و به جاي آن از محصولات لبني كم چرب، گوشت بدون چربي و سبزيجات و ميوه استفاده كرد.وي ادامه ميدهد: همه افراد در معرض كبد چرب لازم است از ميزان چربي غذاي خود كم كنند، حركت به سمت مصرف شير با يك درصد چربي به جاي مصرف شير كامل نيز منجر به كاهش قابل توجهي از چربيهاي خون ميشود.
عضو انجمن هپاتيت ايران ميافزايد: چاقي منجر به افزايش چربيهاي مضر در كبد ميشود، كاهش وزن ركن اساسي محسوب ميشود، كاهش وزن البته براي اكثر بيماران مشكل است و افراد كمي قادر به افزايش فعاليت فيزيكي به ميزان كافي جهت كاهش وزن هستند و به همين دليل نياز به يك برنامه غذايي ثابت جهت كاهش ميزان كالري دريافتي هستند.
وي ميافزايد:در مجموع كاهش كالري يعني به نصف رساندن ميزان هر وعده غذايي در رستوران، حذف نان، چيپس و ساير مخلفات همراه وعده غذايي، حذف وعدههاي به اصطلاح تهبندي از جمله راهحلهاي كاهش چربي خون و جلوگيري از ايجاد كبد چرب است.وي ميافزايد: البته حذف كامل مصرف الكل يكي از موضوعات علمي است كه خوشبختانه در كشور ما كبد چرب به دليل مصرف الكل به دليل اعتقادات مذهبي در حداقل عوامل قرار دارد. اما با كمال تاسف استعمال دخانيات جاي الكل را گرفته است زيرا مصرف سيگار و دخانيات علاوه بر افزايش چربيهاي مضر (LDL) به كاهش چربيهاي مفيد (HDL) منجر شده كه خطر سكته قلبي و كبد چرب را افزايش ميدهد.
دكتر حاجي بيگي ميگويد:باورهاي اشتباهي در فرهنگ ما وجود دارد كه سبب بروز كبد چرب ميگردد. از جمله آن ميتوان به اين نظر افراد اشاره كرد كه ميگويند چون پدر و مادر ما چاق هستند ما نيز چارهاي جز پذيرش چاقي نداريم. اگرچه يكي از عوامل چاقي، ارث است ولي عادات غذايي هر فرد خصوصا از دوران كودكي ميتواند در تنظيم وزن دخالت داشته باشد. كودك معمولا از غذاهايي استفاده ميكند كه والدين چاق او ميخورند، اما نبايد سرنوشت هر فردي را به والدين نسبت داد.
وي ميگويد: يكي ديگر از اين باورها ادعايي است كه افراد ميگويند "من حتي آب هم بخورم چاق ميشوم" درحاليكه آب انسان را چاق نميكند، چربي با مصرف پروتئين و استفاده فراوان از مواد نشاستهاي افراد را چاق ميكنند.دكتر حاجي بيگي ادامه ميدهد: برخي نيز ميگويند اگر ورزش كنيم، غذاي بيشتري مصرف ميكنيم و چاق ميشويم. در حاليكه اگر ا فراد به رژيم غذايي پايبند باشند و برنامه ورزش منظم هم داشته باشند، كاهش وزن و چربي آنها قطعي است و خود افراد چاق هم به اين مسأله واقف هستند كه پس از كاهش تحرك در زندگي، چاق شدهاند. يعني با ورزش چاق نشدند اما بدون ورزش و با مصرف غذاي بيشتر از نياز خود چاق ميشوند كه نبايد گناه چاقي خود را به گردن ورزش بيندازند.
خانم دكتر مهتاب شعباني فوق تخصص گوارش و عضو مركز هپاتيت ايران هم در زمينه راههاي جلوگيري از بروز بيماري كبد چرب به كمكمان ميآيد و ميگويد: اصليترين عاملي كه سبب بروز بيماري كبد چرب ميشود. خوردن غذاهاي چرب است و بهترين راه جلوگيري از بروز اين پديده در انسان دوري از مصرف غذاهاي چرب و به ويژه غذاهايي كه به نام غذاهاي فستفود و ساندويچ در خارج از محيط منزل تهيه ميشود.وي ميافزايد: مصرف غذاها به روش آبپز و بخارپز و استفاده از سبزيجات و غذاهاي گياهي از راههايي است كه ميتوان براي جلوگيري از ابتلاءبه كبد چرب براي آن حساب ويژهاي در زندگي ايجاد كرد و در كنار مصرف چنين غذاهايي روزي نيم ساعت ورزش كرد، ورزشي كه ضربان قلب ما را به 120 برساند و كاملا عرق كنيم.
وي در پاسخ به نظر عدهاي از افراد كه مدعي ميشوند نميتوانند از طعم و مزه غذاهاي چرب بگذرند و بدون چربي غذاها براي آنها غيرقابل مصرف خواهد بود، نيز ميگويد: چربي براي كبد مضر است غذايي كه سرخ ميشود آكنده از چربي است. حداقل كاري كه اين افراد ميتوانند انجام دهند، اين است كه از روغن كمتري براي سرخ كردن غذا استفاده كنند. راهحل بعدي هم اين است كه از ماهيتابه هايي كه اخيرا به بازار آمده و غذا را بدون روغن سرخ ميكنند، استفاده كنند. انسان با عادت ميتواند به جنگ روشهايي غلط برود. ما بيماراني داريم كه وقتي ميگوييم نمك نخوريد، يا غذاهاي چرب و سرخ شده نخوريد، انگار كه دنيا را از آنها گرفتهايم. همين بيماران بعد از اينكه دچار حملات قلبي ميشوند يا سكته ميكنند. بعد از وحشتي كه سراسر وجود آنها را ميگيرد دو - سه هفته يا يكي - دو ماه، عدم مصرف نمك، چربي، قند و... براي آنها يك مسأله عادي ميشود و ذائقه آنها كاملا تغيير ميكند كه نشان ميدهد ما مردم ايران ميتوانيم عادت غذايي خود را تغيير دهيم اما هميشه اجباري بايد براي ما وجود داشته باشد!
خانم دكتر شعباني براي جلوگيري از ابتداءافراد به كبد چرب ميگويد: در درجه اول از روغنهاي جامد استفاده نكنيد، اگرچه مصرف روغنهاي مايع هم بايد محدود شود، چون روغنهاي مايع هم چاق كننده است و با مصرف آن دچار اضافه وزن و چربي كبد ميشويم. غذاهاي پرچرب مثل انواع شيرينيها و خامهها، شكلاتها و.. را هم ترك كنيم، پرخوري نكنيم، از گياه مرزنگوش براي تقويت كبد ميتوان استفاده كرد. ما در موارد التهاب كبدي براي بيماران خود مصرف گياه مرزنگوش توصيه ميكنيم. هر چيزي كه انسان را چاق نكند، به تقويت كبد كمك ميكند.عضو مركز هپاتيت ايران راههاي بازگشت به سلامت قلب و عروق ميگويد:ما در ايران عادتهاي خوب غذايي داشتيم و البته هنوز هم داريم كه عدهاي از مردم به ويژه در روستاها از آن استفاده ميبرند و سود آن را هم ميبينند، همچنانكه كلم، كاهو، سيب، ليمو، پوست مركبات، نعناع، پونه، كاسني، انگور، مرزنگوش، توت، توت فرنگي، هويج، جوانه گندم، خار عليص از گياهان دوستدار كبد هستند. البته بسياري هم آن را فراموش كردهاند. ما به طور غذاهاي فستفود سالم داريم؛ ميرزا قاسمي يك نوع غذاي سريع اما سالم است، با تخم مرغ ميتوان بسياري از غذاهاي سريع را تهيه كرد. غذاهايي كه با ميگو پخته ميشوند سريع هستند. در خراسان غذايي با كشك درست ميشود كه شبيه كله جوش قميها و اصفهانيهاست اسم اين غذا "قورتي دوغ" است كه سرشار و انباشته از كلسيم است. من دو سال در شهرهاي بيرجند و مشهد طبابت كردم. فقيرترين مناطق خراسان به دليل مصرف اين غذا مشكل پوكي استخوان ندادند. در كردستان هم نظير اين آش جزو غذاهاي سنتي است. ما وقتي غذاهاي سنتي خودمان را فراموش ميكنيم، به چندين بلا و بيماري دچار ميشويم. اما آنچه كه در سالهاي اخير به نام فستفود فروشي در كشور با تقليد از كشورهاي غربي ايجاد شد، غذا نميفروشند بلكه سم، آفت و بيماري چاقي و كبد چرب را به كودكان و نوجوانان و خانوادههاي ايراني عرضه ميكنند. چاقي و اضافه وزن بيماري قرن است اما غربيها بيشتر ورزش ميكنند كه آن را نيز ما انجام نميدهيم و چربي در بدن ما رسوب ميكند.
وي ادامه ميدهد: متاسفانه نسل كودك و نوجوان ما به دليل مصرف غذاهاي ناسالم اما پرچرب، چاق هستند. اما كم خون و دچار پوكي استخوان ميباشند.دكتر شعباني در پاسخ به اين شبهه يا سئوال خانوادهها كه فرزندشان به شدت علاقمند به مصرف غذاهاي فستفود است و علاقهاي به استفاده از غذاهاي سنتي ندارد و قرار دادن غذاهاي ساده و مقوي روي سفره را نميپذيرند، هم ميگويد:اين مادر و پدر هستند كه آداب غذا خوردن را به فرزندان خويش ميآموزند وقتي پدر و مادر در جشن تولد به عنوان تزيين سفره از نوشابههاي گازدار استفاده ميكنند و يا وقتي پدر و مادرها عصر يك روز تعطيلي فرزندانشان را به فستفود فروشي ميبرند، وقتي پدر و مادرها بهترين تنقلات را پفك و چيپس ميدانند، معلوم است كه بچه هم از پدر و مادر ياد ميگيرد و خيال ميكند غذاي خوب غذايي است كه پدرش از بيرون تهيه ميكند، وقتي شما ميهمان داريد و براي پذيرايي از ميهمانان به جاي، دوغ با نوشابه شيرين و گازدار پذيرايي ميكنيد، فرزند شما هم تصور ميكند كه استفاده از اين نوشابهها و غذاها يك كار با ارزش است بنابر اين فرزندان هرچه هستند نتيجه تربيت پدر و مادرند آداب سفره را كودكان و نوجوانان از خانوادهها ميآموزند و ذائقه آنها شكل ميگيرد.
دكتر شعباني ادامه ميهد:زماني در قزوين مأمور بودم. در آنجا با كمك نعناع و ليموترش نوشابه بسيار خوشمزهاي را تهيه ميكردند، بديهي است كه پدر و مادرها اگر چنين نوشابهاي را تهيه كنند و در اختيار فرزندان خود قرار دهند، قطعا آنها ديگر به سراغ نوشابههاي گازدار مضر نميروند.وي ادامه ميدهد: امروزه با عصاره پونه در كشورهاي توسعه يافته جهان دارويي تهيه كردند كه براي درمان روده بيقرار است، قيمت اين دارو هم بسيار گران است درحاليكه ما در ايران به صورت سنتي سبزي پونه استفاده ميكنيم، اما در شكل مدرن و شهري، آن را كنار گذاشتهايم.
* همانقدر كه جمعيت كشور زياد شده، شمار افراد چاق هم فراوان شده است، بيماري به ظاهر خوش هيكلي كه عامل اصلي مرگ و مير بيماران دچار ناراحتي قلبي و عروقي و مغزي است
* در اكثر موارد چاقي و اختلال در چربيها، خود علت شكلگيري كبد چرب است. اما مرض قند، مصرف مشروبات الكلي، بد غذايي، سوء تغذيه، مصرف برخي از داروها و كمتحركي و بيگانه بودن با ورزش در بروز اين بيماري نقش دارند
* كاهش وزن و فرار از چاقي، كنترل بيماري ديابت، كاهش چربيهاي خون و خصوصا تغيير در شيوه زندگي مهمترين راههاي درمان بيماري كبد چرب است
دكتر بشير حاجي بيگي، عضو انجمن هپاتيت ايران: كبد طبيعي حاوي حدود 5 گرم چربي در 100 گرم وزن خود است و هرگاه با مصرف غذاهاي پرچرب اين چربي افزايش يابد، فرد دچار كبد چرب ميشود
* زندگي ماشيني، شهرگرايي، تنآسايي، رفاه مادي، مصرف بيرويه مواد غذايي به ويژه غذاهاي چرب و شيرين از عوامل اصلي بروز چاقي و بيماري كبد چرب است
* خانم دكتر مهتاب شعباني، فوق تخصص گوارش:بيماراني داريم كه ميگويند نميتوانند به غذاهاي كم چرب لب بزنند، اما هنگامي كه دچار سكته ميشوند و مرگ را پيش چشم خود ميبييند، به ناچار عادت غذايي خود را اصلاح ميكنند و در كمتر از يك ماه بعد از حادثه، ذائقه آنها كاملا به غذاهاي كم چرب عادت ميكند
* نعناع، پونه، كاسني، انگور، مرزنگوش، توت، هويج، جوانه گندم، كاهو، كلم، سيب، ليمو، پوست مركبات، خار عليص از گياهان دوستدار كبد هستند
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید