سلامت-اگر ازدواج درست و اصولي انجام شده باشد، شايد بدون اغراق بتوان گفت هيچ كس و هيچ چيز نمي تواند اين پيوند را تحت تاثير قرار دهد البته به شرط اينكه زن و شوهر درست مثل مديري كه دائم زير و بم شركت خودش را زير نظر دارد، تمام ابعاد زندگي مشترك را در نظر بگيرند و لحظه اي از مديريت آن غافل نشوند.
يكي از سمومي كه ممكن است زندگي مشترك را تهديد كند، حسادت است البته اگر هر از گاه، آتش حسادت زن و شوهر جرقه اي بزند، كاملا طبيعي است و مي توان با برخورد مناسب با آن، رابطه را همچنان سرزنده نگه داشت اما اگر اين حسادت ها شديد و غيرمنطقي باشند، اثري كاملا مخرب دارند.
يك واكنش پيچيده
همه ما در دوراني از زندگي خود حسادت را تجربه كرده ايم حتي دليل حسادتمان را هم مي دانسته ايم و احساسي را كه بعد از آن به ما دست داده است، خوب به ياد داريم. طبق نظر روان شناسان، حسادت واكنش پيچيده اي است و زوجين وقتي آن را بروز مي دهند كه حس كنند رابطه با ارزش آنها مورد تهديد قرار گرفته يا كيفيت اين رابطه در خطر است. برعكس غبطه خوردن كه فرد فقط در حسرت ديگران به سر مي برد، حسادت هميشه با ترس از دست دادن شريك زندگي همراه است و فرد به دليل وحشت زياد، واكنش علني از خود نشان مي دهد.به حسادت يك واكنش پيچيده مي گويند و علت اين است كه حسادت شامل دامنه گسترده اي از احساسات، افكار و رفتارهاست. احساساتي مثل درد، عصبانيت، خشم وغضب، اندوه، حسرت، ترس و احساس حقارت، افكاري مثل رنجش خاطر، سرزنش، مقايسه با رقيب، نگراني درباره ظاهر خود و ترحم نسبت به خود و نيز رفتارهايي مثل غش كردن، لرزش و تعريق، ابراز سوالات مغاير هم و به دنبال اطمينان خاطر بودن، واكنش هاي تهاجمي و حتي خشونت را مي توان به حسادت نسبت داد.
حسادت، آفت زندگي
حسادت در زندگي مشترك حكم شمشيري دو لبه را دارد. در رابطه اي كه احساس حسادت خفيف است و هر از گاه بروز مي كند، به زن و شوهر يادآوري مي شود كه هيچ وقت ديگران را به خودشان ترجيح ندهند و هميشه محور اهميت همديگر باشند. حسادت معقول و ملايم، زوجين را تشويق به تحسين يكديگر مي كند تا تلاشي هوشيارانه داشته باشند كه همسرشان هميشه احساس باارزش بودن داشته باشد. اين جور حسادت ها احساسات آنها را نسبت به هم تقويت و عشق آنها را محكم تر مي كند. در اصل با اين حس حسادت خفيف، زن يا شوهر سعي مي كنند معيارهاي دلخواه همسرشان و در پي آن، دل او را به دست بياورند؛ اما اگر حسادت شديد يا غيرمنطقي باشد، داستان كاملا متفاوت است.
گاهي احساس حسادت از حد خود بيشتر مي شود، چون طرف مقابل حد و حدودش را رعايت نكرده است؛ مثلا اگر مردي در يك ميهماني حس كند، همسرش با يكي از مردان جمع بيش از حد راحت و صميمي صحبت مي كند يا يك زن از اينكه شوهرش از رئيس تازه شان كه يك خانم است، زياده از حد تعريف مي كند ناراحت شود، بروز اين حسادت به دليل رعايت نكردن حد و حدود از سوي طرف مقابل است. چنين واكنش هايي فشار زيادي بر روابط زناشويي وارد مي كند و هر دو نفر بين احساس سرزنش خود و برقراري عدالت و قضاوت درست، اين طرف و آن طرف مي روند.
اعتراف سخت است
اگر شما جزو زن و شوهرهاي حسود هستيد، بايد صادقانه آن را قبول كنيد تا بتوانيد مشكل را برطرف كنيد. غلبه بر حسادت به صبر و تلاش احتياج دارد. اگر حس مي كنيد ريشه حسادت شما به دوران بچگي برمي گردد، بهتر است حتما مشاوره داشته باشيد. يك سري نكات كاربردي براي آدم هاي حسود وجود دارد كه بهتر است شما خانم يا آقاي عزيز به آنها توجه كنيد، چون حسادت دائمي و شديد آفتي است كه ممكن است زندگي مشترك را از بين ببرد.
*ظ واقع بينانه با مساله روبه رو شويد. با خوش بيني به مسائلي كه باعث بروز حسادت شما مي شوند، نگاه كنيد و از خودتان بپرسيد، اگر واقعيت را ببينم، مساله چطور تفسير مي شود. آيا واقعا زندگي مشترك من در خطر است؟ آيا رفتار من وضعيت را بدتر كرده است يا بهتر؟
* با خودتان مكالمه مثبتي داشته باشيد، هر وقت دچار حسادت شديد، به ياد بياوريد كه همسرتان شما را دوست دارد، به شما تعلق دارد و به شما احترام مي گذارد. به خودتان بگوييد آدمي دوست داشتني هستيد و به همين خاطر مشكلي پيش نمي آيد.
* اطمينان خاطر پيدا كنيد. يكي از بهترين راه هاي غلبه بر حسادت آن است كه از همسرتان بخواهيد به شما اطمينان خاطر بدهد. به او تاكيد كنيد كه نمي خواهيد از او عيب جويي كنيد يا به او زور بگوييد. فقط احساس ناامني مي كنيد. اين مساله را با او در ميان بگذاريد. از او بخواهيد براي برطرف شدن اين حس به شما كمك كند.
فوت و فن غلبه بر حسادت
براي اينكه از تمايلات حسادت آميز خود نسبت به همسرتان آگاه شويد و قبل از آنكه دير شود اقدام مناسب داشته باشيد، بايد تمريناتي را انجام بدهيد. فراموش نكنيد، حسادت شديد در زندگي زناشويي مي تواند آن زندگي را به طور كل نابود كند. قبل از شروع تمرين، دو ورق كاغذ آماده كنيد و تمرين را اول براي خودتان انجام دهيد و بعد براي همسرتان آن را تكرار كنيد. يك ورق كاغذ را به دو ستون تقسيم كنيد.
عنوان اولين ستون بايد اين باشد: <عوامل شروع حسادت هاي من> زير اين ستون، تمام مواردي را كه در گذشته باعث حسادت شما شده اند، يادداشت كنيد. عنوان دومين ستون را افكار و احساسات بگذاريد. ستون اول را بخوانيد و تمام افكار و احساساتي را كه در موارد مربوط به ستون اول داشته ايد، يادداشت كنيد. قبل از انجام اين كار، بايد حالتان كاملا خوب باشد. اگر از دست همسرتان عصباني يا ناراحت هستيد انجام اين تمرين موثر نيست.يك ورق كاغذ ديگر برداريد و آن را هم به دو ستون تقسيم كنيد.
عنوان يك ستون بايد اين باشد:<براي كمك به خودم چه بايد بكنم؟> و دومين ستون بايد اين عنوان را داشته باشد: <همسرم براي كمك به من چه بايد بكند؟> و زير هر ستون عقايدتان را در اين باره بنويسيد. اگر عقايدتان به ستون هاي اولين ورق مربوط و اختصاصي باشد بهتر است. وقتي هر دوي شما ستون هايتان را كامل كرديد، بنشينيد و درباره آنها با هم حرف بزنيد. به اين ترتيب درك شما از موارد حسادت برانگيز بيشتر مي شود و راه هاي كنترل آن را مي شناسيد.
اگر همسرتان حسود است
داشتن همسر حسود واقعا آزار دهنده و خسته كننده است. براي تحمل اين وضع بايد نكاتي را در نظر بگيريد:
* به مشكل موردنظر طور ديگري نگاه كنيد. يادتان باشد در زندگي مشترك، حسادت نشانه اي از عشق است.اگر همسرتان براي زندگي مشترك شما ارزش قائل نبود، چنين مشكلي پيش نمي آمد و حسادتي در او ديده نمي شد. به جاي اينكه حالت تدافعي به خودتان بگيريد، سعي كنيد او را درك كرده و حمايت كنيد.
* مواظب رفتارتان باشيد. اگر مي دانيد رفتارهاي خاصي از طرف شما باعث بروز حسادت در همسرتان مي شود، حداقل تا زماني كه مشكل برطرف شود، اين رفتارها را تغيير دهيد. بعد سر فرصت با هم صحبت كنيد تا در اين باره به توافق برسيد. اگر رفتاري قابل تغيير نيست هرگز به همسرتان قول تغيير آن را ندهيد.
* در همسرتان اعتماد ايجاد كنيد. از هر فرصتي استفاده كنيد تا به همسرتان بگوييد چقدر به او علاقه مند هستيد و فقط به او تعلق داريد. درباره آينده با او صحبت كنيد و هميشه از روزهاي درخشاني كه در آينده وجود دارد، صحبت كنيد
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید