زنان خوب براى مردان خوب يعنى چه
پرسش
با توجه به اينكه گفته اند: «زنان خوب براى مردان خوب» پس چرا فرعون با آسيه ازدواج كرده است؟
پاسخ
«و الطيبون للطيبت» (نور، 26) بيان يك حقيقت است؛ يعنى اينكه بايد زنان خوب براى مردان خوب باشند. همان گونه كه حقيقت اين است كه حضرت على(ع) جانشين پيامبر است، اما گاهى واقعيت و آنچه كه اتفاق مى افتد به دليل ظاهرسازى، فريب و ... منطبق بر حقيقت نيست و حضرت على(ع) از خلافت كنار گذاشته مى شود و گاهى زنان خوب به ازدواج مردان بد يا بالعكس در مىآيند.
ديگر اينكه همسر فرعون در آغاز كه با فرعون ازدواج كرد، به حضرت موسى ايمان نياورده بود؛ چون آن حضرت هنوز متولد نشده بود؛ بعد كه حضرت موسى مبعوث شد، ايمان آورد و چاره اى جز ادامه زندگى توإم با مبارزه نداشت؛ مبارزه اى كه سرانجامش شهادت اين زن باايمان بود. [1]
تفاوت ديه زن و مرد
پرسش
بر اساس آيات قرآن زن و مرد از «نفس واحد» خلق شدند و از اين جهت، با يكديگر يكسانند (نسإ1/). در آيه 178 بقره و 45 مائده نيز سخن از قصاص است، اما چگونه است اگر مرد قاتل زنى باشد، او را قصاص نمى كنند تا هنگامى كه خانواده زن نصف ديه قاتل مرد را بپردازند، آيا اين به معنى برترى ارزش وجودى مرد نسبت به زن نيست و آيا با آيه اول سوره نسإ تعارض ندارد؟
پاسخ
آن چه حقيقت و ارزش وجودى آدمى را شكل مى دهد، قلب و روح انسانى است و از نظر قرآن زن و مرد از نفس واحده هستند، و هيچ يك بر ديگرى ترجيح ندارد، بلكه هر دو مكمل يكديگرند (روم21/). عمده تفاوتهايى كه هست، تفاوت هاى جسمانى و روانى است كه خداوند متعال زن را با عاطفه تر و مرد را عقلانى تر خلق كرده است.
ولى در مسائل ارزشى، ملاك برترى تقوى است (حجرات13/). وجود تفاوت هاى روحى و جسمى بين زن و مرد، موجب تفاوت آنها در پاره اى مسائل حقوقى گشته كه اين تفاوت ها نيز در عين عدالت و متناسب با آن روحيات است. اسلام در اصل قصاص تفاوتى نگذاشته و هر دو را مستحق قصاص مى داند. چون ارزش وجودى آنها يكسان است. اما از جهت آن كه مردان غالبا عضو موثر اقتصادى در خانواده هستند، اگر ديه بيشترى به آنان تعلق نگيرد، تنها آن مرد قربانى نخواهد شد، بلكه خانواده او نيز به فشار طاقت فرسايى گرفتار خواهند شد؛ چون نفقه خانواده بر دوش مرد است. در واقع ديه در اسلام، بر معيار ارزش معنوى انسان مقتول نيست، بلكه دستور خاصى است كه به بدن و جسم انسان كشته شده مرتبط است. شاهدش اين كه وقتى خدا حكم ديه را بيان مى كند، بين عالم و جاهل و... فرقى نمى گذارد (مائده45/). در امر ديه مهمترين شخصيت ها با ساده ترين افراد يكسانند.
حقوق همسران
پرسش
مهمترين حقوق زن و شوهر نسبت به همديگر از ديدگاه قرآن چيست؟
پاسخ
مهمترين حقوق زن و شوهر نسبت به يكديگر عبارتند از:
1. ايجاد جوى سالم بر مبناى صلح و دوستى و محبت به جاى قهر و اعراض از يكديگر؛ (نسإ، ؛128 روم،21)
2. احترام متقابل، انجام دادن وظيفه و رعايت حقوق يكديگر؛ (بقره، 221)
3. حفظ يكديگر از انحرافات، عيب پوشى و رعايت مساوات؛ (بقره، 187)
4. قرار دادن قاضى تحكيم از خويشان براى جلوگيرى از تشديد اختلاف و نيز رسيدن به صلح؛ (نسإ، 35)
5. اهتمام به معنويات و عبادات در زندگى زناشويى از سوى يكديگر؛ (احزاب، 35)
6. نجات يكديگر از آتش جهنم با گناه نكردن و تعليم و تعلم و ادب و امر به معروف و نهى از منكر كردن يكديگر؛ (تحريم، 6)
7. رازدارى نسبت به يكديگر؛ (تحريم، 3)
حقوق ديگرى نيز در قرآن آمده كه به خاطر اختصار از ذكر آنها خوددارى مى كنيم.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید