شايد هيچ چيز بدتر از اين نباشد که شب هنگام در خوابي آرام باشيد و در نيمه هاي شب ناگهان درد شديد دندان به سراغ شما بيايد و ... در آن موقع چاره اي جز مصرف مسکن هاي پي در پي که عموما چندان اثري هم نميکنند نخواهيد داشت.
شايد تنها کار عملي در آن شب، از شدت درد به خود پيچيدن و صبر کردن براي هر چه زودتر صبح شدن و مراجعه نزد دندانپزشک باشد.
احتمالا چنين دردهايي را تجربه نکرده ايد (و اميدوارم که هيچ گاه هم تجربه نکنيد)، ولي آيا هيچ مي دانستيد که درد دندان عموما در شب ها، هنگام خواب تشديد ميشود؟ به نظر شما چه دليلي ميتواند براي اين نوع درد وجود داشته باشد؟
شب ها با توجه به حالت دراز کشي که هستيم فشار کل ناحيه سر افزايش پيدا ميکند. به علت اثر جاذبه زمين و فشار خون، بطور طبيعي وقتي در حالت ايستاده هستيم مقداري فشاري در عروق ناحيه سر و گردن وجود دارد، و وقتي که دراز ميکشيم اين فشار داخلي رگها مقداري افزايش پيدا ميکند. همين امر باعث ميشود که عروقي هم که در ناحيه اتاق پالپ وجود دارد (اتاق مخصوص عروق و اعصاب داخل دندان ها) ،فشار داخلي شان افزايش پيدا کند. اين اتاق پالپ، فضايي کوچک و کاملا محدود به بافت سخت دندان اطراف خود دارد و علاوه بر عروق خون رسان موجود در اين اتاقک کوچک، اعصاب دندان هم وجود دارند. و متعاقبا ابا افزايش فشار عروق، فشار بيشتري روي اعصاب مجاور بوجود مي آيد و در دندان در اين حالت احساس درد بوجود مي آيد.
پس بر اساس همين مکانيسم است که بيماري که دچار درد شبانه دندان شده است، بجاي خواب بلند ميشود و قدم ميزند. چراکه چون سرپا هست باعث کاهش فشار در عروق داخلي دندان شده و به محض خوابيدن درد تشديد ميشود البته بايد بدانيد که نهايتا براي درمان حتما بايد به دندانپزشک مراجعه و نسبت به درمان (به احتمال قوي درمان عصب کشي) اقدام فرماييد.
بعلاوه جالب است بدانيد در بعضي مواقع (و نه هميشه) بيماراني که با درد دندان دست و پنجه نرم ميکنند، ممکن است به اين نتيجه برسند که استفاده و نوشيدن آب خنک موجب تسکين درد دندان در آنها ميشود. دليل اين پديده هم دقيقا اثر انقباضي "آب با حرارت پايين" روي عروق ملتهب و پرفشار داخل دندان و متعاقبا خذف فشار اين عروق از روي اعصاب مجاور و اتمام نحريک است.
درمانهاي خانگي دندان درد آيا موثر است؟
در عامه مردم روشهاي متعددي براي کاهش درد دندان وجود دارد که تقريباً تمامي آنها نه تنها درد را ساکت نميکند، بلکه چندين و چند عارضه ديگر را هم به مشکل اصلي بيمار اضافه ميکند. خيلي از بيماران اسپري هاي ليدوکائين که بدون نسخه و بهراحتي از داروخانهها خريداري کردهاند را روي دندان دردناک خالي ميکنند که نه تنها درد را ساکت نميکند، بلکه لثه بخت برگشته اطراف دندان را بهشدت زخمي ميکند. برخي ديگر از بيماران انواع و اقسام قرصهاي مسکن را روي دندان ميگذارند.اين کار هم کوچکترين تأثيري در کاهش درد ندارد و مثل مورد قبلي لثه را مثل اسيد ميسوزاند.
واقعيت اين است که روش مؤثري براي کنترل دندان درد غير از درمانهاي فوري دندانپزشکي وجود ندارد. يک نسخه مصرف داروهاي مسکن معرفي ميشود که کمابيش مؤثرتر از بقيه است. بيمار ابتدا دو قرص چهارصد ميلي گرمي ايبوپروفن را خورده و چهار ساعت بعد دو قرص استامينوفن کدئين ميخورد.سپس چهار ساعت بعد يک قرص ايبوپروفن و بهدنبال آن چهار ساعت بعد دو قرص استامينوفن کدئين مصرف ميشود. اين دارودرماني ميتواند تا مراجعه بيمار به دندانپزشک درد را تا حد زيادي کاهش دهد. يک اشتباه بسيار رايج براي ساکت کردن دندان درد مصرف آنتي بيوتيک بخصوص آموکسيسيلين است که کوچکترين تأثيري در کاهش درد ندارد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید