دکتر سيمين وحيدي، داراي برد تخصصي کليه و مجاري ادراريدر گفتگوي اختصاصي با همشهري اظهارداشت: در تمامي افراد و در همه سنين انجام سونوگرافي هر 6 ماه يک بار با مثانه پر و خالي ضروري است که با مراجعه به يک پزشک عمومي و انجام يک آزمايش ادرار ساده مي توان اين غربالگري را انجام داد که در صورت مشاهده موردي مشکوک، بيمار به متخصص مجاري ادرار و کليه ارجاع داده مي شود که بدين طريق مي توان به آساني از بروز بيماريهاي خطرناک در آينده جلوگيري کرد و همچنين مانع آسيبهاي جدي به کليه ها شد.
وي درخصوص شايع ترين سن ابتلا به اين بيماري گفت: اين بيماري در خانمهاي بالاي 35 سال که بارداريهاي متعدد و يا جراحيهاي لگني داشته اند يا افرادي که به دليل ابتلا به فشارخون داروهايي مصرف مي کنند که باعث ايجاد سرفه و افزايش فشارهاي شکمي مي شود شايع است و شيوع آن از 18 درصد در خانم هاي خانه دار تا 50 درصد در آسايشگاه هاي سالمندان که بيماري هاي مختلف و اختلال حرکتي نيز دارند باعث گسترش اين بيماري شده است.
دکتر وحيدي خاطرنشان کرد: اگر فردي با سرفه، عطسه، خنديدن و يا ورزش و هر گونه فعاليت فيزيکي دچار بي اختياري و نشت ادرار شود و در انجام فرايض ديني، مسافرت و تردد خارج از منزل و فعاليتهاي ورزشي باعث مزاحمت شود و فعاليت هاي عادي اش را با مشکل مواجه کند، دچار بي اختياري ادراري شده است.
بي اختياري ادراري در زنان مسئله اي است که ميليون ها زن در جهان به آن مبتلا هستند و اکثريت اين بيماران بهعلت شرم و حيا اين مشکل خود را با کسي مطرح نمي نمايند درحاليکه بسياري از بي اختياري هاي ادراري خفيف يا شديد با درمان سرپايي نيز قابل درمان هستند.دکتر وحيدي درخصوص، علل بي اختياري ادراري گفت: اغلب ضعف عضلات کف لگن به علت حاملگي، يبوست به طور موقت و گذرا، سيگار، افزايش سن، چاقي و اختلالات عصبي چون بيماري اماس نيز سبب بي اختياري ادراري مي شود.
اين متخصص که مبتکر روش جديد درمان بياختياري ادراري است، يادآورشد: در اين روش بدون باز شدن شکم و از طريق زير مجراي ادراري با وسيله مخصوص، نخهايي از مثانه و رحم به قدام شکم آورده مي شود و زير پوست گره زده مي شود و بدين طريق احشاي لگني بالا کشيده ميشود که با بيحسي نخاعي کمر انجام مي شود و عود مجدد آن تنها 2 درصد است که در روش هاي معمول 40 درصد عود مجدد وجود دارد لذا اين شيوه بسيار ايمنتر و اثر بخش تر است.
انواع بي اختياري ادراريوي بي اختياري را در 3 نوع تقسيم کرد:
نوع اول: بياختياري ادراري همراه با فوريت (Urge) است که بيمار به محض احساس ادرار دچار ريزش ادرار ميشود و قادر به کنترل ادرار تا رسيدن به دستشويي نيست. اين نوع بي اختياري در کودکان و دختربچه ها نيز شايع است که به بيش فعالي مثانه معروف است.
نوع دوم: بي اختياري ادراري استرسي Stress Urinary Incontinence است که شايع ترين نوع بياختياري ادراري بوده که بيمار با سرفه، عطسه، خنديدن، دويدن، ورزش کردن و وزنه سنگين بلند کردن دچار بياختياري و نشت ادرار مي شود که اغلب اين افراد کساني هستند که پس از حاملگي و يا زايمان و يا يائسگي دچار اين نوع بي اختياري ادراري مي شوند.
در دوران يائسگي به علت فقدان هورمون استروژن اين وضعيت بسيار شايع است و روزانه تعداد زيادي از خانم هاي يائسه با اين نوع بي اختياري ادراري به مطب مراجعه مي کنند که اکثرا در خانمهايي با زايمانهاي مکرر و در سنين بالا مشاهده ميشود.
نوع سوم: ترکيب 2 نوع بالا است(Mix) که هم مثانه بيش فعال است هم گردن مثانه کفايت لازم را ندارد و در خانمها بيشتر شايع است که فرد اصلا احساس دفع ادرار ندارد و مدام بي اختياري دارد.
وي درباره عدمکنترل ادرار در سالمندان گفت: چند مشکل با هم داريم؛
اول اين که: افراد بالاي 60 سال معمولا دچار فشار خون بوده و داروي ضد فشار مصرف مي کنند که حجم ادرار را زياد ميکند و همچنين داروهايي مثل کپتوپريل (Captopril) مصرف ميکنند که ايجاد سرفه مي کند و همه اين ها باعث ايجاد فشار بيش از حالت عادي به مثانه مي شود.
دوم: از دست رفتن حالت ارتجاعي عضلات مثانه و پا است و همچنين کند شدن سيستم عصبي.
غربالگري ضروري استدکتر وحيدي ضمن تاکيد بر ضرورت غربالگري براي پيشگيري از اين بيماري گفت: مثانه يک عضو عضلاني بوده که کارش نگه داري ادرار است و وظيفه دارد حجم ورودي حدود 250 تا 300 سي سي ادرار را جمع کند و در شرايط مناسب با زنگ خطر احساس ادرار به فرد آن را تخليه کند.
اگر مثانه کار خود را بهطور طبيعي انجام ندهد فرد دچار تکرر ادرار مي شود. دکتر وحيدي درخصوص، اختلال در کارکرد مثانه و علائم آن افزود: اختلالات مربوط به هرکدام از وظايف پُر شدن، خالي شدن و يا نگه داشتن فشار هنگام پُر شدن است که باعث آسيب هاي مخاطي و عضلاني مثانه ميشود.
مثانه که پُر ميشود و خوب خالي نميشود تکرر ادرار، دردهاي کليه، عفونتهاي ادراري و برگشت ادرار از علائم آن است. مثانه هايي که کوچک هستند خيلي زودتر پُر مي شوند که در افراد مسن معمول است. از ديگر علائم مشترک بين بچه ها و بزرگ ترها بياختياري ادراري است و ديگري شب ادراري.
درمانتشخيص دقيق نوع بي اختياري ادراري مهمترين مسئله در درمان موفق است. اگر شما به پزشک اورولوژيست مراجعه کنيد و علائم تان را کاملا به پزشک توضيح دهيد، او مي تواند با تستهاي مختلف از جمله نوار ادراري و نوار مثانه نوع بياختياري ادراري شما و درمان آنرا مشخص کند و علت ايجاد آن را نيز به شما توضيح دهد.
اين متخصص درمورد نحوه درمان اين بيماري گفت: درمان هاي مختلفي از قبيل درمان دارويي، درمانهاي فيزيوتراپي (تمرين عضلات کف لگن که عضلات ضعيف را قوي مي سازد) و ديگر درمان هاي سرپايي و درمانهاي جراحي در موارد شديد، بياختياري شما را کاملا رفع مي کند.
يک زندگي سالم با تغذيه مناسب و فعاليت ورزشي کافي از دوران نوجواني براي دختران و ورزش هاي مناسب در دوران پس از ازدواج و حاملگي ميتواند پيشگيريکننده بي اختياري ادراري در سنين بالا باشد. رژيم سرشار از ويتامين C سبب تقويت عضلات کف لگن و جلوگيري از بروز بي اختياري ادراري مي شود.
ابتلا به ديابت يکي از علل بروز بي اختياري ادراري در افراد است.وي در مورد بي اختياري ادراري در افراد ديابتي گفت: در اين افراد به علت اثراتي که افزايش قند خون روي سيستم عصبي ناحيه ادراري دارد، مي تواند با اختلال در کارکرد مثانه، منجر به بي اختياري ادراري شود که لازم است در اين زمينه نيز اقدامات کامل جهت تشخيص و درمان به عمل آورد.
اين متخصص اورولوژي با اشاره به اين که اين مشکل ممکن است به علل عصبي مربوط به سيستم عصبي ناحيه مجاري ادراري بهوجود آيد، گفت: در اين صورت بيماران سيستم عصبي همچون بيماران اماس که دچار آسيبهاي طناب نخاعي شدهاند بايد يک ارزيابي کامل نزد پزشک متخصص انجام دهند.
شب ادراري در کودکانشب ادراري در اثر اختلال کارکرد مثانه و بياختياري ادراري 2 مقوله مجزا است. بياختياري ادراري در روز اتفاق مي افتد درحاليکه شب ادراري آن طور که از نامش پيداست شبها رخ مي دهد ولي هر دو نشانگر اختلال کارکرد مثانه هستند.
وي همچنين برخورد غلط والديني که فرزندشان دچار شب ادراري است را با سندرم پدر خشن نام برد و گفت: در اثر برخورد نامناسب، استرس کودک بيشتر مي شود و اسپاسم انقباض غيرارادي کف لگن بروز ميکند و تخليه کامل انجام نشده و ادرار سرريز ميشود.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید