در زبان علمي به ما آبهاي بيكربناته كلسيك گويند. املاح ما بيشتر بيكربنات كلسيم بوده ، مقداري كلرور و سولفات هم داريم . ما علاوه بر داشتن فلز كلسيم داراي املاح سديم ، پتاسيم ، و منيزيم نيز مي باشيم . در بعضي از چشمه هاي ما آهن و سيليس با هم يا بدون هم ديده مي شوند. معروفترين معادن ما در ايران عبارتند از آبعلي و تيزاب در دماوند - آب معدني عمارت در نزديكي آمل - دو چشمه گلعلي در سرعين از توابع اردبيل كه در بيله دره ظاهر مي شوند. آبهاي معدني شلف و حسنك كه قبلا خود را معرفي كردند. آب مدني رازي در نزديكي خوي - آب معدني سنگرود در عمارلوي لوشان ، همه از خانواده ما هستند و در استان خراسان نيز چند چشمه از خانواده ما وجود دارد.
در مجاور چشمه آبعلي آب آهن داري به نام آب حمام وجود دارد كه در آن استحمام مي نمايند. آب معدني آبعلي به علت داشتن املاح زياد داراي طعم گزنده و فلزي است و آن گونه كه ساير چشمه هاي خانواده ما گوارا مي باشند، مزه آن مطبوع نيست . درجه حرارت آن در مظهر ده درجه سانتي گراد است . اين آب به علت داشتن سيليس معده را ضد عفوني مي كند، و به علت داشتن آهن ضد كم خوني است ، مشروط بر اينكه در سر چشمه از آن بنوشد. آهن آن رسوب كرده و از بين مي رود و كارخانه مجبور است مقداري گاز مصنوعي به آن بدهد. در حال حاضر آب اين چشمه در بطري به فروش مي رسد و با آن دوغ آبعلي هم مي سازند.
آب معدني گلعلي در سرعين از توابع اردبيل است . طعم آن ليمونادي و مطبوع مي باشد و املاح زيادي ندارد، مقدار سيليس آن بيشتر از آبعلي بوده ، و فاقد آهن است و به همين جهت طعم مطبوعي دارد. درجه حرارت اين آب در چشمه هجده درجه مي باشد.چشمه عمارت كه در جاده هراز بيست كيلومتري آمل است ، نيز داراي طعم مطبوع و گوارا است و املاح زيادي ندارد، درجه حرارت آن در مظهر چشمه بيست درجه است .
آب معدني ((ني دشت )) در دره صفارود نزديك رامسر از زمين خارج مي شود، املاح و گاز اين چشمه زياد است ، ولي چون فاقد آهن مي باشد، طعم آن گواراتر از آبعلي است ، درجه حرارت آن نوزده درجه مي باشد. چشمه ((رازي خوي )) داراي املاح زياد بوده ، طعم آن گزنده و فلزي است و مانند آبعلي داراي آهن و سيليس مي باشد.آب معدني سنگرود در عمارلوي لوشان نزديك رودبار بوده و از توابع رشت است ، از زمين خارج مي شود و داراي املاح زياد است ، سيليس و آهن ندارد.
خواص درماني ماما همه در رديف آب معدني اويان در فرانسه مي باشيم . ادرار را زياد مي كنيم ، و هر قدر املاح ما كمتر باشد، اين خاصيت در ما زيادتر است ، سنگ هاي كليه را از بين برده ، كليه و مثانه را زه كشي مي نماييم . اثر ما در روي كبد و دستگاه گوارش زياد و قابل توجه است . حركات دودي روده ها را كم مي كنيم ، صفرابر بوده ، و چنانچه چند روز متوالي از ما بنوشيد، املاح صفراوي خون را كم مي نماييم . اثر ارزنده ما كم كردن آب نسوج بدن است و براي نقرس - رماتيسم - چاقي - تورم كبد و حالات تشنجي مفيد مي باشيم . نوشيدن ما همراه با غذا و بعد از آن باعث زياد شدن اشتها و زود هضم شدن غذاست . مبتلايان به فشار خون نبايد از ما بنوشند و چنانچه مبتلايان به فشار خون نبايد از ما بنوشند و چنانچه مبتلايان به سنگهاي بزرگ صفراوي از ما بنوشند، ممكن است سبب ناراحتي آنها شود.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید