حضرت فاطمه- سلاماللَّهعليها- در برخورد با فرزندانش كاملاً مراقب بود و نكات تربيتى را خيلى خوب رعايت مىكرد. دو خواستههاى فرزندانش را به گونهاى پاسخ مىداد كه آنها احساس كمبود و يا حقارت در خود نكنند.
بعنوان مثال، روايتى است كه از شيخ مفيد روايت شده كه حضرت ثامنالائمه فرمود:
روزى امام حسن و امام حسين از كهنگى لباس خود به مادر شكايت كردند و ايام عيد نزديك بود و گفتند اى مادر اطفال عرب به انواع جامههاى فاخره مزين گشتهاند و به آن مفاخرت مىنمايند. شما چرا از براى ما لباس نو ترتيب نمىدهى حضرت از شنيدن اين سخنان آب در ديدههاى وى گرديد. و فرمود: عزيزانم من در انديشه شما هستم و اميدوارم كه تا هنگام عيد خياط لباسهاى شما را دوخته به شما برساند. آن دو بزرگوار منتظر بودند تا آنكه شب عيد شد، باز همان كلام را فرمودند و لباسى نو را مطالبه كردند.
حضرت فاطمه- عليهاالسلام- ايشان را تسلى داد. و به گوشهاى آمد از روى خضوع و خشوع است نياز را به درگاه خداوند بلند كرد و عرض كرد: اى خداى مهربان تو قادرى دل فرزندان مرا خوش نمايى به جامهاى كه من به ايشان وعده دادهام به اميد فضل تو. هنوز سخنان فاطمه تمام نشده بود كه شخصى در خانه را زد فاطمه پشت در آمد، فرمود: كيستى؟ عرض كرد، منم خياط، جامههاى حسين را آوردهام. فاطمه زهرا ديد شخصى بقچهاى در زير بغل دارد و تسليم آن بانو نمود، چون آن را گشود، ديد دو عمامه و دو دراعة و دو قبا و دو جفت موز، كه در پشت آن سرخى داشت. صديقه طاهره زبان شكر و ثناى حضرت درب گشود.
فرزندان عرض كردند: اى مادر هيچيك از كودكان عرب لباسى بدين لطافت نديدهاند و نپوشيدهاند در آن اثنا رسول خدا (ص) تشريف فرماى سراى فاطمه شد و حسنين را در بر گرفت و مىبوسيد. پس، فرمود: اى فاطمه اين خياط را شناختى عرض كرد: به خوبى او كسى را نديدم. حضرت فرمود: آن خازن بهشت بود و تا اين قصه را به من خبر نداد و به آسمان عروج ننمود. (1)
مطلبى كه از اين حديث برداشت مىشود، اينكه: اميد به فضل خداوند در انسان هميشه بايد زنده باشد و نااميد از درگاه خداوند و فضل او نبايد بود و اگر انسان از خداوند بخواهد و طلب كند خداوند اجابت مىكند و بندگانش را نااميد از درگاهش برنمىگرداند.
و مطلب ديگر كه بسيار مهم هم است: برخورد حضرت با فرزندانش را نشان مىدهد و اينكه حضرت به فرزندش دم از فقر و ندارى مىزند كه بدين وسيلهى روحيه فرزندش ضربه وارد نمىشود و احساس كمبود و عقده حقارت در خود نكند. بلكه فرزندش را هم با اميدوارى به اينكه در آينده به زودى خواستهاش برآورده مىشود شاد و با روحيه مىكند.
1ـ رياحينالشريعه/ بحار ح 43 ص 75.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید