مکملهاي اسيد فوليک ممکن است قدرت مغز را در سالمندان تقويت کند و دمانس (زوال عقل) را کاهش دهد.
کارکرد مغز، حافظه و سرعتي که مغز با آن اطلاعات را پردازش ميکند، با بالا رفتن سن افراد افت ميکند، اما پژوهشگران در هلند و سوئيس دريافتهاند که خوردن اسيدفوليک(فولات) ممکن است از اين روند جلوگيري کند.
دکتر جين دورگا از مرکز پژوهشي نستله در لوزان، يکي از اين محققان، در اين باره گفت: "ما نشان دادهايم که مصرف سه ساله ي قرصهاي اسيد فوليک، قدرت اجرايي در آزمونهايي که سرعت پردازش اطلاعات و حافظه را اندازه ميگيرند، افزايش ميدهد، يعني همان حوزههايي که ميدانيم با افزايش سن دچار نقصان ميشوند."
اسيد فوليک يا فولات، يکي از ويتامينهاي گروه B است که در جگر، مخمر(ماءالشعير) ، حبوبات پخته، اسفناج پخته، جوانه گندم خام، کاهو ، آب پرتقال ، کلم ، زرده ي تخم مرغ و موز يافت ميشود.
به زنان توصيه ميشود که حتما پيش از بارداري و در ماههاي اول بارداري براي پيشگيري از بروز نقص هاي سيستم عصبي جنين مانند بيماري اسپينا بيفيدا، قرص اسيد فوليک مصرف کنند.
همچنين پژوهشگران انگليسي نشان دادهاند که مکملاسيد فوليک خطر بيماري قلبي-عروقي را با پايين آوردن ميزان يکي از اسيدهاي آمينه به نام هموسيستئين - که تصور ميشود به پوشش دروني شريانها آسيب برساند- کاهش ميدهد.
دورگا و همکارانش در دانشگاه واگنيگن در هلند که گزارش يافتههايشان را در نشريه پزشکي لانست منتشر کردهاند، اثر مصرف مکملهاي اسيد فوليک را در برابر دارونما در تحقيقي که شامل 818 مرد و زن 50 تا 70 ساله ميشد، مقايسه کردند.
در پايان دوره ي سه ساله ي تحقيق مشخص شد، افرادي که روزانه 800 ميکروگرم اسيد فوليک دريافت ميکردند، در آزمونهاي شناختي و حافظه به طور قابلتوجهي بهتر عمل ميکنند.
دکتر کلر موريس و دکتر کريستين تانجني از موسسه پيري سالم راش در شيکاگو در ايلينويز در تفسير نتايج اين تحقيق ميگويند: افراد مورد بررسي در اين تحقيق نسبت به ميانگين مردم برخي کشورهاي ديگر داراي سطح پايينتر فولات در خون خود بودهاند، بنابراين روشن نيست که آيا افراد با ميزان بالاتر فولات در بدن نيز از مصرف قرص هاي آن سود ببرند.
ميزان فولات مصرفي بر حسب رژيم غذايي افراد کشورهاي مختلف فرق ميکند. اين ميزان در کشورهايي مانند يونان، ايتاليا، فرانسه و اسپانيا که رژيم غذايي مديترانهاي مملو از ميوه و سبزي مصرف ميکنند و در کشورهايي مانند کانادا و امريکا که غلات آنها با اسيد فوليک غني ميشود، بالاتر است
همان طور که مي دانيد ، کم خوني يکي از مشکلاتي است که گريبان گير بسياري از زنان ايراني مي باشد .
در خون انسان سلول هايي به نام گلبول هاي قرمز موجود است که حامل اکسيژن مورد نياز اندام هاست . در صورتي که توليد گلبول هاي قرمز در بدن کاهش يابد ، فرد مبتلا به کم خوني مي شود که علائم آن ضعف ، رنگ پريدگي و خستگي زود رس است . طي تحقيقاتي که در سال 1945 برروي کم خوني انجام شد دريافتند ، کمبود اسيد فوليک*(B9) يکي از عوامل ايجاد کننده نوع خاصي از کم خوني است که کم خوني ماکروستيک** نام دارد . کمبود اسيد فوليک موجب کاهش توليد گلبول هاي قرمز شده و گلبولهاي توليد شده بزرگتر و کم رنگ تر از حد طبيعي مي شوند. نوع ديگر کم خوني ناشي از کمبود دريافت عنصر آهن است که در مبحث مربوط به خود شرح داده خواهد شد . در صورتيکه فرد مبتلا به کم خوني با تشخيص پزشک از نوع آن اطلاع يابد مي تواند با مصرف مواد غذايي غني ، به درمان کم خوني خود کمک کند .
اسيد فوليک در ساخته شدن گلبولهاي قرمز و سفيد مؤثر است ، از اينرو دريافت ميزان کافي آن در درمان کم خوني و افزايش ايمني بدن بسيار مؤثر است .
اين ويتامين در مواد غذايي مختلف يافت مي شود و به صورت آزمايشگاهي نيز مي توانند آنرا توليد کنند . پس از خوردن، از قسمت ابتداي روده جذب مي شود و توسط جريان خون به کبد رفته ، در آنجا ذخيره مي گردد . ميزان اسيد فوليک موجود در کبد تأمين کننده نياز 4 تا 5 ماه بدن ما است . عمل کرد اسيد فوليک چيست و چرا کمبود آن موجب کم خوني مي شود ؟عمل اسيد فوليک شرکت در توليد پروتئين در بدن است . نقش ديگر آن در ساخته شدن اسيدهاي نوکلئيک***است.
اسيدهاي نوکلئيک در هسته سلول قرار دارند و انتقال دهنده صفات ارثي مي باشند . اسيد فوليک با قابليت جابجايي واحدهاي تک کربنه در همانند سازي ژنها نقش دارد . در بخش هايي از بدن که تکثير سلولي سريع دارند مانند گلبول هاي قرمز و سفيد، سلول هاي ديواره دستگاه گوارش و ادراري ، اسيد فوليک بيشتر مورد نياز است . کمبود اسيد فوليکعوارض کمبود طولاني مدت آن در يک فرد بالغ ،کم خوني،متورم وقرمز شدن زبان، اختلالات گوارشي مانند اسهال واختلالات روحي چون افسردگي است و تأثير کمبود آن در کودکان نيز کاهش رشددر آنهاست ، تقريباً 10 درصد افراد جامعه مبتلا به درجاتي از کمبود اسيد فوليک هستند البته در حدي که علائم باليني آن بروز نکرده باشد .
سالمندان و نوجوانان کم خوراک در معرض کمبود اسيد فوليک هستند .
مصرف اسيد فوليک درخانمهايي که قصد باردارشدن دارند و يا مادران باردار در ماه هاي اول و دوم بارداري بسيار ضروري است . کمبود اسيد فوليک موجب ايجاد نقص هاي مادرزادي در دستگاه عصبي کودک مي شود . خانم هايي که قصد بارداري دارند بهتر است از مکمل اسيدفوليک با تجويز پزشک و مواد غذايي غني از اسيد فوليک مصرف کنند .
ميزان مورد نياز يک فرد بزرگسال400 ميکروگرم اسيد فوليک در روز است . در سالهاي اخير به دليل تحقيقاتي که انجام شده استاندارد نياز روزانه افراد را افزايش داده اند که نشان از اهميت دريافت اين ويتامين دارد . نياز به اسيد فوليک در بارداري و شير دهي دو برابر مي شود .
افرادي که سوخت و ساز بدن آنها بالاست و يا مبتلا به بيماري خاصي چون سلول هاي خوني داسي شکل يا سرطان خون هستند ، نيازمند اسيد فوليک بيشتري مي باشند .
اسيد فوليک در اثر نگهداري مواد غذايي در دماي اتاق و پختن به ميزان زيادي از بين مي رود .
مواد غذايي غني از اسيد فوليک- درجگر ، قلوه وگوشت بدون چربي بيشترين ميزان آن موجود است .
- در حبوباتي چونلوبيا قرمز ،لوبيا سفيد وسويا و درسبوس گندم موجود است .
- درسبزيجاتي چون اسفناج، کلم، کاهو، مارچوبه و آرتيشو و درميوه هايي مثل آب پرتقال تازه و موز موجود است .
- ميزان کمي در زرده تخم مرغ و شير موجود است .
در صورتي که شما يک غذاي حاوي حبوبات به همراه نان سبوس دار مصرف کنيد مثل خوردن يک کاسه آبگوشت پر حبوبات با نان سنگک را به همراه ماست و اسفناجي که حداقل 1 فنجان اسفناج پخته دارد ميل نماييد و در بين روز ماءالشعير بنوشيد ، ميزان مورد نيازاسيد فوليک بدن شما تأمين خواهد شد .
"کمبود اسيد فوليک عاملي براي بروز آلزايمر و پارکينسون"
آلزايمر، بيماري فراموشي است، بيماري که دراثر آن فرد قدرت تفکرش را از دست داده و نزديکان خود را به خاطر نمي آورد و گاهي به دليل ناتواني دراستفاده از ذهن مي ميرد .
طي تحقيقاتي مشخص شد ميزان اسيد فوليک در خون افراد مبتلا به آلزايمر پائين است و در تحقيق ديگري مشاهده شد مصرف کم سبزيجات سبز رنگ موجب افت اسيد فوليک خون و بروز لخته هاي خوني درمويرگ هاي مغز و آسيب به بافت مغز مي شود که فراموشي را در پي دارد.
همچنين کمبود دريافت اسيد فوليک به بروز پارکينسون در موش هاي تحت بررسي در آزمايشگاه انجاميد . *
مطالب فوق اهميت مصرف اسيد فوليک را نشان مي دهد
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید