اين گروه شامل فرآورده هاي لبني مانند شير، ماست، پنير، کشک، دوغ و بستني مي شود..
هر واحد از اين گروه برابر است با يک ليوان شير يا يک ليوان ماست يا 45 گرم پنير و نصف ليوان بستني مقدار مصرف توصيه شده:
براي افراد بزرگسال سالم مصرف روزانه 3-2 توصيه ميشود. اين گروه براي استحکام استخوان ها و دندان ها و رشد و سلامت پوست لازم است.
زنان باردار و شيرده مي بايستي حداقل روزانه 3 سروينگ از اين گروه مصرف کنند.
مزاياي سلامتي و مواد مغذي:
مزاياي سلامتي:
- رژيم غذايي غني از شير و فرآورده هاي لبني به ساخته شدن و حفظ توده استخواني در سراسر دوره زندگي كمك ميكند. بنابراين خطر پوكي استخوان در سنين سالمندي و يائسگي را كاهش مي دهد.
- دريافت فرآورده هاي لبني خصوصاً براي سلامتي استخوان ها در دوران كودكي و نوجواني زماني كه توده استخواني درحال ساخته شدن است، بسيار اهميت دارد.
-افرادي كه رژيم غذايي غني از شير و مواد لبني دارند، خطر كاهش توده استخواني دردوره زندگي شان كاهش مي يابد. لبنيات داراي ريزمغذي هاي مهمي مانند كلسيم، پتاسيم، ويتامين D و پروتئين هستند که در حفظ عملکرد طبيعي بدن و سلامت بسيار اهميت دارند.
- رژيم غذايي محتوي مواد لبني، كيفيت تغذيهاي بالاتري دارد.
مواد مغذي:
- كلسيم براي ساخته شدن استخوان ها ودندان ها مورد استفاده قرار ميگيرد و همچنين براي حفظ توده استخواني لازم است. محصولات لبني از منابع اصلي كلسيم در رژيم غذايي ميباشند. رژيم غذايي كه سه ليوان شير يا مقدار برابري از فرآورده هاي لبني را در هر روز تأمين مي كند، مي تواند توده استخواني را بهبود بخشد.
- رژيم غذايي غني از پتاسيم ممكن است فشار خون را در حد سالمي نگه دارد. فرآورده هاي لبني خصوصاً ماست وشير تأمين كننده پتاسيم هستند.
- عملكرد ويتامين D در بدن حفظ مقدار مناسبي از كلسيم و فسفر، ودر نتيجه كمك كننده براي ساخته شدن وحفظ استخوان ها ميباشد. شير غني شده باويتامين D منبع خوبي از اين ماده مغذي است. از ديگر منابع غذايي اين ويتامين، ماست غني شده با ويتامين D و غلات صبحانه آماده غني شده با ويتامين D ميباشند.
چرا لبنيات کم چرب را انتخاب کنيم؟
انتخاب لبنيات پر چرب كه داراي چربي اشباع وكلسترول بالايي هستند مي تواند مشکل ساز باشد.
رژيم غذايي غني از چربي اشباع، كلسترول خون را بالا ميبرد.. LDL كلسترول بالا باعث افزايش خطر بيماري عروق كرونر قلب ميشود. بسياري از پنيرها، شير كامل، و محصولات تهيه شده از آنها غني از چربي اشباع هستند. براي نگه داشتن سطح كلسترول خون در حد طبيعي ،مقدار اين مواد غذايي رامحدود كنيد. به علاوه دريافت بالاي چربي ها باعث مي شود بيشتر از نيازتان، كالري دريافت كنيد و در نتيجه موجب چاقي شوند.
نکات مهم در استفاده از گروه شير و لبنيات:
• از شير و لبنيات پاستوريزه شده کم چربي (5/1 درصد يا کمتر) استفاده کنيد. زيرا حاوي چربي هاي اشباع کمتري نسبت به لبنيات پرچرب مي باشد.
• در صورت دسترسي نداشتن به شير پاستوريزه به شير تازه مقداري آب اضافه کنيد و آن را روي شعله ملايم بگذاريد و هم بزنيد تا جوش بيايد بعد از يک دقيقه شير قابل استفاده است
• تا حد امکان از پنيرهاي تهيه شده از شير پاستوريزه استفاده کنيد.
• پنير تازه غير پاستوريزه قابل اعتماد نيست، اگر مجبور به استفاده هستيد حداقل 2 ماه آن را در آب نمک نگهداري کنيد و بعد از چند بار شستشو با آب سرد نمک اضافي آن را بگيريد و سپس مصرف کنيد.
• از مصرف بستني هايي که به صورت ابز يا فله به فروش مي رسد بپرهيزيد.
• مقدار قند بستني بالاست . بنابراين توصيه مي شود در مصرف آن زياده روي نشود.
• حتما قبل از مصرف هر نوع کشک مقداري آب به آن اضافه کنيد و حداقل 5 تا 10 دقيقه در حال به هم زدن بجوشانيد.
• به دليل بالا بودن ميزان نمک استفاده شده در تهيه کشک توصيه مي شود که از انواع کم نمک استفاده کنيد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید