سوال : با توجه به محدوديت فرصت شغلي اشتغال زن با توجه به اينكه تكليف اقتصادي ندارد چگونه است؟ آيا يك زن ميتواند براي خود شغلي داشته باشد در چه شرايطي؟ آيا كتابي در اين زمينه {محدوديت يا آزادي شغلي زن } وجود دارد ؟
پاسخ : بحث پيرامون اشتغال زن در اسلام ابعاد گسترده يي دارد و عموما مشكلاتي كه در اين بحث وجود دارد از اينجا ناشي ميشود كه دستورات ديني مربوط به جامعه كاملا اسلامي با همه ويژگيهاي فردي و جمعي اش است در حاليكه جامعه ي فعلي ما از هر جهت اسلامي نيست و انطباق آن دستورات با اين جامعه بطور كامل ممكن نيست
در هر صورت از نظر اسلام در شرايط عادي و معمولي امور اقتصادي خانواده بر عهده مرد و امور خانه و خانواده بر عهده زن قرار داده شده است و آيه مشهور " الرجال قوامون علي النساء ..." دقيقا به همين موضوع مربوط است اما همانطور كه در مقدمه آمد اين براي جامعه ي كاملا اسلامي است يعني جامعه يي كه سن ازدواج دختر حداكثر ١٤ سالگي است و سن ازدواج پسر حداكثر ٢١ سالگي نه مثل الان كه دختران مسلمان و مومن ما حدود ١٠ سال يا بيشتر با اين سن ازدواج اسلامي فاصله دارند و در اين مدت و بخاطر رهايي از بي كاري و سربار نبودن و ... در پی یافتن شغل مناسب هستند و این درحالیست که تشکیل خانواده هم نداده اند. از این گذشته جواز اشتغال زن مسلمان پس از ازدواج هم به شرط ناکافی بودن درامد مرد و یا نان آوری زن میباشد اما در اینجا هم شرایط حاکم بر جامعه مطرح میشود که از نظر اسلام شکل و روابط اجتماعی مسلمانان باید به نحوی باشد که محیط زنانه و فعالیت زنهای مسلمان کاملا امن و غیر مردانه و محفوظ باشد که همکنون چنین نیست . با توجه به این مسائل و نظرات فقهی علمای شیعه در عصر حاضر به این نتیجه خواهیم رسید که برای زن مسلمان در صورتی اشتغال بلامانع است که یا نان آور خانواده باشد یا در جامعه به شغل و تخصص او نیاز باشد آن هم با اولویت نیاز بانوان به تخصص او و در غیر اینصورت قطعا مشکلات عدیده یی در جامعه کنونی وجود دارد که زن برای حضور دائم خود - شغل- با انها دست به گریبان خواهد شد و هرگونه ضرر مادی و معنوی و دینی که متوجه او گردد بر عهده ی خود او بوده و توجیه ناپذیر است .
مطالعه کتاب شریف و وزین نظام حقوق زن در اسلام به قلم شهید والامقام مرتضی مطهری توصیه میشود .
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید