آغاز اين مطلب را هم با حديثي را از امام علي(عليه السلام) آغاز مي کنم که بسيار آموزنده و راهگشاست، امام علي (عليه السلام) مي فرمايند:
اَلمَرءُ مَخبُوٌ تَحتَ لِسانِه
شخصيت هر انساني در زير زبانش نهفته است
موضوع اين دفعه بررسي سوالاتي است که معمولاً در جلسات خواستگاري بين دختر و پسر رد و بدل ميشود و مي توان گفت که اولين نوع شناخت و اولين مرحله برخورد ميان آن دو را تشکيل مي دهد و اين بسيار مهم است که دو نفر که قرار است احتمالاً با يکديگر زندگي کنند، از خصوصيات و ابعاد مختلف فردي، اجتماعي، شرايط فرهنگي، اقتصادي و... يکديگر مطلع شوند، به همين دليل يک سري سؤالاتي آماده شده که در اين زمينه بسيار مفيد مي باشد.
لازم است قبل از هر چيز به چند نکته اشاره کنم:
1 - در انتخاب پرسشها سعي بر اين بوده که سؤالات هماهنگ با معيارها و حدود شرعي اسلام عزيز انتخاب و گلچين شوند.
2- سؤالات عموماًبه صورت نظري، عمومي و مستقيم طرح شده و شما مي توانيد با توجه به شرايط و موقعيت فرهنگي و محيطي فرد مورد نظر، آنها را به صورت کاربردي، ملموس و غير مستقيم مطرح نماييد.
3- سؤالات طرح شده بسيار کلي و جامع است و قابليت گسترش و تبديل آن به سؤالات جزئي تر، تشريحي و تستي براي شما وجود دارد.
4 - بايد توجه داشته باشيد که مهمترين شرط براي مفيد بودن اين پرسش و پاسخها، داشتن صداقت کامل براي هر دو طرف است.
5- سؤالات طوري مطرح شده که هم آقايان و هم خانمها بتوانند از آنها استفاده کنند ولي برخي از سؤالات نيز اختصاصي آقايان يا خانمها مي باشد.
6 - از آنجا که هر کس مطابق با ذهنيت و تصورات به سؤالات جواب مي دهد و چه بسا ممکن است برداشت ديگران از يک مفهوم، با برداشت شما مغايرت داشته باشد و عدم توجه به اين نکته، در آينده مشکلاتي را براي شما ايجاد نمايد، بهتر است در چنين مواردي قبل از طرح سوال مورد نظر، ابتدا از طرف مقابلتان، در مورد اينگونه مفاهيم توضيح خواسته و سپس سؤال اصلي را مطرح کنيد. به عنوان مثال قبل از اينکه سؤال کنيد:
" نظر شما در مورد قناعت در زندگي چيست؟"
بپرسيد:
" به نظر شما قناعت يعني چه؟"
سؤالاتي که لازم است قبل از طرح سؤال اصلي در مورد واژه کليدي آن توضيح يا معني دقيقي بخواهيد با رنگ آبي مشخص و واژه کليدي با رنگ قرمز مشخص گرديده.
7- توصيه مي کنم پرسش و پاسخ، حتي المقدور به صورت حضوري انجام پذيرد، زيرا اولاً ميزان شناخت شما را وسيعتر نموده و ثانياً احتمال دخالت احساسات را به حداقل مي رساند. همچنين براي اينکه شناخت شما از طرف مقابلتان دقيق و شفاف باشد، سعي نماييد پرسشها و پاسخها را کاملاً به صورت رسمي و خالي از هرگونه عبارات عاطفي مطرح نماييد.
8 - دقت داشته باشيد که اصل جوابها و کيفيت آنها، نشان دهنده نوع شخصيت و ديدگاههاي طرف مقابل شما و نيز نشان دهنده ميزان رشد فکري و عقلي اوست.
9 - بعد از مطالعه سؤالات متوجه خواهيد شد که پرسيدن برخي از اين سؤالات در جلسه اول خواستگاري ضرورتي ندارد و در صورت نتيجه گيري اوليه، در جلسات بعدي مطرح شوند بهتر است، که تقسيم بندي آن بر عهده خود شما مي باشد.
10 - ممکن است شما احتياج به پرسيدن برخي از اين سؤالات نداشته باشيد، به اين دليل که يا قبلاً از آنها اطلاع داشته ايد و يا اينکه سؤال مورد نظر در مورد طرف مقابل شما صدق نمي کند.
11 - سؤالاتي را که فکر مي کنيد مطرح کردن آنها ضروري ميباشد و در اين مجموعه سوالات گنجانده نشده را نيز به سؤالات خود بيفزاييد.
نکته بسيار مهم:
پرسشنامه، تنها يکي از راههاي شناخت همسر ، آن هم به صورت تقريبي و نسبي بوده و نمي تواند انسان را از تفکر، مشورت و تحقيق بي نياز کند.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید