كریستال دی متامفتامین هیدروكلرید یا به زبان عامیانه كریستال یك ماده قدرتمند، اعتیادآور، مخدر محرك و به شكل تركیبی و مصنوعی است. كریستال به شكل بزرگ و شفاف و مانند كریستال های واقعی و به رنگ های صورتی، آبی و سبز یافت می شود. این ماده همچنین در خیابان به اسامی «مت»، «تینا» و در بعضی مواقع «آیس» و «شیشه» شناخته شده است.
● چه افرادی از این ماده استفاده می كنند
افرادی كه در كارنامه خود به دنبال تنوع هستند رو به این ماده می آورند. كریستال اغلب به صورت تفریحی در مهمانی ها و برای بالابردن و وسعت دادن به لذات جنسی و در بعضی موارد برای بیدار ماندن مصرف می شود.
●چطور استفاده می شود
مانند دیگر انواع متامفتامین ها، كریستال معمولاً به شكل های سیگارت، بلعیدنی، مایع خوراكی یا تزریقی و در موارد نادر حتی به صورت شیاف مقعدی استعمال می شود. كریستال به شكل سیگارت یا تزریقی با شروع و حمله سریع تر بدن آثار تخریب كننده تری دارد ولی متاسفانه استفاده از نوع سیگار و تنفسی شایع تر است تا جایی كه در انگلستان فروش و عرضه پیپ هایی كه برای استعمال كریستال مورد استفاده قرار می گیرد ممنوع اعلام شد.
●تاثیر كریستال
اثر كریستال هم مانند هر نوع ماده دیگری در اشخاص مختلف متفاوت و وابسته به عواملی چون سایز، وزن، سلامت فرد، مقدار مصرف، روش استفاده، سابقه مصرف و اینكه آیا با ماده دیگری استفاده می شود دارد. همچنین عوامل محیطی تاثیر این ماده را در فرد تحت الشعاع قرار می دهد. اینكه فرد به تنهایی یا در جمع و در مهمانی مواد مصرف كرده باشد می تواند در این تجربه تاثیر بگذارد. كریستال یا شیشه محرك بسیار قوی است كه فعالیت های مركزی سیستم عصبی را سرعت می دهد. اگرچه گزارش كمی از مرگ و میر ناشی از استعمال مستقیم كریستال شده است ولی باید این نكته را مورد توجه قرار داد كه این ماده بسیار اعتیادآور و نسبت به دیگر آمفتامین های دیگر از نظر اجتماعی، عاطفی، روانی و حتی تحركی آسیب بیشتری به فرد وارد می كند. در بیمارانی كه كریستال را به عنوان آمفتامین برای تحمل درد استفاده می كنند علایم مشابهی با بیماران روانی پارانوئیدی و جنون جوانی مشاهده می شود.
گاهی اوقات افرادی كه به استعمال ماده تن در داده اند كریستال را به عنوان آمفتامین (مسكن) مصرف می كنند. اگر فردی یك بار كریستال را به عنوان مسكن روانی تجربه كند به تجربه مجدد آن علاقه مند می شود و كم كم به سوی این ماده كشانده می شود. استفاده دوز بالای كریستال می تواند موجب آسیب مهلك در رگ های مغزی و در نهایت مرگ شود دیگر تاثیرات فیزیكی معمول ناشی از استعمال كریستال شامل: خشكی دهان، افزایش سرعت تنفس، سردردهای طاقت فرسا، حالت تهوع، تعرق بیش از اندازه بدن، سرگیجه، بالارفتن فشارخون، بالارفتن حرارت بدن ، تپش قلب، خشكی، سوزش و ترك لب ها، بزرگ شدن مردمك چشم، سیاهی رفتن چشم، لرزش دست ها و انگشتان می شود. استعمال كریستال روی رفتار شخص نیز تاثیر می گذارد: افزایش حركت های فیزیكی، نوعی حالت سرخوشی ، ناآرامی، اضطراب و دلواپسی، پرخاشگری، خشونت و رفتار خصمانه، بیخوابی شدید، حمله های ناگهانی هراس و اضطراب پارانویا (جنون سوءظن) همراه با توهم، نشاط و دلخوشی بیش از حد، پرچانگی، تكرار حرف ها و كارهای ساده، تغییر ناگهانی در رفتار و گفتار و اختلال در درك،اختلال و بی نظمی در وظایف كلیه و ریه، بی اشتهایی و در نتیجه سوء تغذیه و كم وزنی مفرط ،عوارض قلبی. (حمله قلبی و نارسایی قلب به دلیل استعمال زیاد)
●آمفتامین ها و دیگر داروهای غیر قانونی
مشكلات و تاثیرات ناشی از استعمال تركیب داروها قابل پیش بینی نیست. بعضی اوقات داروهای كندساز (آن دسته كه فعالیت های بدنی را از طریق تاثیر بر روی سیستم عصبی مركزی كاهش می دهد) همانند الكل بنزودیازپین ها به منظور خنثی كردن تاثیرات تحریك كننده كریستال مورد استفاده قرار می گیرد. به هر حال استفاده از چند نوع داروی برای این منظور ممكن است منجر به استفاده مرتب و وابستگی به انواع داروها شود.
●كریستال و روابط جنسی
استفاده از كریستال می تواند نیاز و فعالیت جنسی فرد را به طور غیرعادی افزایش دهد. این به همراه دیگر تاثیرات استعمال این ماده ممكن است فرد را به قدری بی توجه و از خود بیخود كند كه فرد استفاده از وسایل حفاظتی پیشگیری را فراموش كند و همچنین شخص را وادار به افراط در فعالیت های جنسی می كند كه قطعاً آسیب های غیرقابل جبرانی را به همراه دارد و امكان ابتلا به ویروس و دیگر بیماری های مقاربتی را افزایش می دهد.
● كریستال و بیماری های عفونی
بعضی از داروهای ضد ایدز می توانند مانع عكس العمل بدن در تجزیه كریستال شود و این موجب می شود تا سطح پایداری كریستال در سیستم گردش خون طولانی تر و بیشتر شود. استعمال كریستال با استفاده از پیپ یا به شكل سیگارت موجب سوزاندن و بریدن لب ها می شود كه احتمال سرایت انواع ویروس ها از جمله هپاتیت C را افزایش می دهد. فضای استعمال كریستال تزریقی نیز در احتمال آلودگی به هپاتیت C و ایدز موثر است به خصوص اگر سوزن، سرنگ و دیگر تجهیزات تزریقی (قاشق، صافی، شریان بند) مشتركاً استفاده شود. اگر مبتلایان به ایدز از كریستال به طور گسترده و در مدت زمان طولانی استفاده كنند تعداد ویروس ها در بدن آنها افزوده خواهد شد.
●وابستگی
خیلی از كسانی كه كریستال مصرف می كنند این ماده را وابسته كننده توصیف می كنند. مصرف كنندگان این ماده در ابتدا تشویق می شوند كمی از این ماده را همراه داشته باشند تا در مواقع ناگهانی به دادشان برسد. با توجه به ماهیت وابسته كننده این ماده فرد از لحاظ روانی و فیزیكی به آسانی به آن وابسته می شود. شخصی كه از نظر روانی به كریستال وابسته شود بیش از هر چیزی در زندگی طالب آن می شود. وقتی كه بدن فرد با مخدرها سازگاری پیدا می كند وابستگی فیزیكی اتفاق می افتد و در این وضعیت فرد تدریجاً به عملكرد مواد مخدر در سیستم بدن عادت می كند. بالارفتن سریع قدرت تحمل و وابستگی نسبت به كریستال و مصرف دوز بالای این ماده برای رسیدن به تاثیر مطلوب از دلایل معمول مصرف عنوان شده است. حالت و حس آرامش و خلسه بی نهایتی كه به دنبال مصرف متامفتامین ها در فرد ظهور پیدا می كند اغلب موجب بروز میل بیش از حدی برای استفاده بیشتر از این ماده در شخص می شود.
●درمان
گزارش شده است كه مردم كمتر طالب كمك های حرفه ای و تخصصی برای مشكلات ناشی از استعمال كریستال و متامفتامین ها نسبت به دیگر داروهای غیر قانونی هستند. تحقیقات در زمینه پیدا كردن روش های درمانی مناسب برای كریستال و دیگر متامفتامین ها در كشورهای مختلف دنیا ادامه دارد. درمان ها شامل روش های ویژه برای برخورد با مصرف كنندگان متامفتامین ها از ابعاد رفتاری و روانی است.
●علائم ترك
افرادی كه به یك باره استعمال كریستال را قطع می كنند دچار علائم زیر می شوند:
- افسردگی عصبی، خونسردی و بی علاقگی، خواب طولانی ، به هم ریختگی روحی، كم آوردن انرژی، سراسیمگی، توانایی محدود در دستیابی به لذت ها، اضطراب
افرادی كه كریستال مصرف می كنند، می گویند كه نوع افسردگی بعد از مصرف این مخدر مانند دیگر داروها نیست. نوعی ناتوانی و درماندگی و اختلال در الگوی خواب بر آنها حادث می شود تا جایی كه توانایی انجام وظایف و كارهای روزمره فرد را مختل می كند. اگر شما برای ترك نیاز به كمك دارید با یك دكتر مشكل خود را در میان بگذارید.
●متامفتامین ها و رانندگی
پس از مصرف كریستال، رانندگی كردن بسیار خطرناك است، رانندگانی كه تحت نفوذ و تاثیر این ماده هستند بیشتر مایل هستند كه ریسك كنند. وقتی تاثیر این مخدر به تدریج از بین می رود فرد دچار خستگی و گرفتگی شدید می شود كه این احتمال خطر را در رانندگی زیاد می كند. رانندگی در هنگامی كه راننده تحت تاثیر این گونه مواد باشد، غیرقانونی بوده و مجازاتی نظیر ابطال گواهینامه رانندگی، جریمه و زندانی را در پی دارد.
ستاد مبارزه با مواد مخدر
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید