عمليات امام علي (ع) :
جبهه : جنوب موقعيت : شمال سوسنگرد
تاريخ : 31/2 تا 5/3/1360
نوع تک : نيمه گسترده
فرماندهي : مشترک سازمان : مشترک
استعداد نيروهاي درگير : ايران : 7 گردان پياده و زرهي
عراق : 12 گردان پياده ، زرهي و مکانيزه
هدف عمليات : آزاد سازي تپه هاي الله اکبر
تلفات انساني عراق : 700 نفر
توضيحات : با وجود اينکه دشمن از سه طرف شهر سوسنگرد را در محاصره داشت ، اهميت محور شمال مهمتر بود چون وجود تپه هاي الله اکبر در اين قسمت ، باعث ديد دشمن روي شهر شده بود . عمليات امام علي (ع) با هدف آزادسازي ايت تپه ها انجام شد و با موفقيت پايان يافت .
***
6 . عمليات بازي دراز :
جبهه : غرب موقعيت : غرب سرپل ذهاب
تاريخ : 1 تا 9/2/1360
نوع تک : نيمه گسترده
فرماندهي : مشترک سازمان : مشترک
استعداد نيروهاي درگير : ايران : 5 گردان پياده
عراق : 6 گردان پياده و مکانيزه
هدف عمليات : آزاد سازي ارتفاعات بازي دراز و رفع ديد عراق بر روي دشت ذهاب
تلفات انساني عراق : 2200 نفر
توضيحات : با وجود شکست دشمن در اشغال شهر سرپل ذهاب ، در اختيار داشتن ارتفاعات غرب منطقه باعث برتري دشمن و تلفات بالاي نيروهاي ايراني زير آتش توپخانه آنها شده بود . عمليات فوق با هدف آزادسازي ارتفاعات مذکور انجام گرفت و در ابتدا کاملاً موفق بود اما عراق با اجراي پاتک هاي سنگيني موفق شد غرب ارتفاعات را مجدداً اشغال نمايد و تنها نيمي از اهداف عمليات محقق گرديد .
***
26. عمليات بدر :
جبهه : جنوب موقعيت : هورالهويزه
تاريخ : 19 تا 26/12/1363
نوع تک : گسترده
فرماندهي : سپاه سازمان : مشترک
استعداد نيروهاي درگير : ايران : 115 گردان پياده ، زرهي و مکانيزه
عراق : 98 گردان پياده ، زرهي ، مکانيزه و کماندويي ، 28 گردان گارد رياست جمهوري و 9 گردان توپخانه
هدف عمليات : انهدام مواضع دشمن در شرق و غرب دجله و در صورت امکان قطع جاده بصره-العماره
تلفات انساني عراق : 13200 نفر
توضيحات : در سالگرد عمليات خيبر ، نيروهاي ايراني بار ديگر در همان محور دست به حمله زدند اما اين بار چون اميدي به گشودن جبهه طلاييه و پشتيباني زرهي از حمله وجود نداشت ، هدف اصلي انهدام دژهاي معروف دشمن در دو طرف دجله قرار گرفت . عمليات با موفقيت انجام شد اما با توجه به پاتک هاي سنگين دشمن مواضع تصرف شده ، تثبيت نگرديد و نيروهاي ايراني به داخل هورالهويزه عقب نشيني کردند . البته اين بار هورالهويزه کاملاً در اختيار نيروهاي ايران قرار گرفت و خط اول عراق ساحل غربي آن شد . در اين عمليات سرداران موسوي و مهدي باکري به شهادت رسيدند . همچنين از شهدا معروف اين عمليات مي توان به شهيد نوجوان پهلوان سعيد طوقاني اشاره کرد که در سالهاي قبل و اوايل انقلاب ، با وجود سن کم از نامداران ورزش باستاني به شمار مي رفت .
***
بازنشر: شمیم و http://www.tarkesheshirin.blogfa.com/
گلچینی ازعملیات های مهم ایران در 8 سال دفاع مقدس
1 . عمليات پل نادري :
جبهه : جنوب موقعيت : غرب دزفول
تاريخ : 23/7/1359
نوع تک : گسترده
فرماندهي : ارتش سازمان : ارتش
استعداد نيروهاي درگير : ايران : 10 گردان پياده و زرهي
عراق : 27 گردان پياده ، زرهي و مکانيزه
هدف عمليات : بازپس گيري مناطق اشغالي در غرب دزفول
تلفات انساني عراق : نامشخص
توضيحات : نخستين حمله رسمي ايران ، با فرماندهي مستقيم بني صدر توسط لشکر 21 حمزه در منطقه غرب دزفول به علت عدم شناخت نيروهاي ايراني از استعداد قواي دشمن کاملاً شکست خورد .
***
5 . عمليات توکل :
جبهه : جنوب موقعيت : شمال آبادان
تاريخ : 20/10/1359
نوع تک : گسترده
فرماندهي : ارتش سازمان : مشترک
استعداد نيروهاي درگير : ايران : 12 گردان پياده ، زرهي و مکانيزه
عراق : 18 گردان پياده ، زرهي و مکانيزه
هدف عمليات : شکست محاصره آبادان
تلفات انساني عراق : نامشخص
توضيحات : همزمان با دو عمليات نصر و ضربت ذوالفقار ، در محور شمال آبادان و بخصوص جاده ماهشهر ، نيروهاي ايراني دست به حمله زدند اما اين عمليات ناموفق بود .
***
10 . عمليات ثامن الائمه :
جبهه : جنوب موقعيت : شمال آبادان
تاريخ : 5/7/1360
نوع تک : گسترده
فرماندهي : مشترک سازمان : مشترک
استعداد نيروهاي درگير : ايران : 30 گردان پياده و زرهي و 8 گردان توپخانه
عراق : 31 گردان پياده ، زرهي ، مکانيزه و کماندويي
هدف عمليات : شکست حصر آبادان به فرمان امام خميني (ره)
تلفات انساني عراق : 3300 نفر
توضيحات : نخستين عمليات گسترده موفق نيروهاي ايران در يکمين سالگرد آغاز جنگ تحميلي با هدف شکست محاصره آبادان انجام گرفت . سرعت عملکرد نيروهاي ايراني در اين عمليات چنان بود که کارشناسان غربي آن را با سرعت پيشروي نيروهاي آلماني در خاک لهستان طي جنگ جهاني دوم مقايسه مي کردند ، به نحوي که با وجود مقاومت نيروهاي عراقي در يکي از محورها ، نيروهاي ايراني در ساير محورها با سرعت شگفتي ، همه اهداف را تصرف کرده و محور مقاومت کننده را به محاصره درآوردند . البته پيش از اين عمليات ، به علت غريب الوقوع بودن حمله نيروهاي ايراني ، صدام دستور داده بود تا تعدادي از واحدهاي نخبه و نورچشمي اش از منطقه خارج شوند !
چند روز بعد ، هواپيماي حامل فرماندهان عال رتبه سپاه و ارتش : فلاحي ، فکوري ، نامجو ، کلاهدوز و جهان آرا ، حين بازگشت به تهران سقوط کرد و اين عزيزان که طراحان اصلي عمليات ثامن الائمه بودند به شهادت رسيدند .
***
24 . عمليات خيبر :
جبهه : جنوب موقعيت : هورالهويزه
تاريخ : 3 تا 22/12/1362
نوع تک : گسترده
فرماندهي : مشترک سازمان : مشترک
استعداد نيروهاي درگير : ايران : 283 گردان پياده و زرهي و 7 گردان توپخانه
عراق : 188 گردان پياده ، زرهي ، مکانيزه و کماندويي ، 4 گردان گارد رياست جمهوري و 30 گردان توپخانه
هدف عمليات : گشودن جبهه جديد عليه دشمن و قطع محور بصره-العماره
تلفات انساني عراق : 16140 نفر
توضيحات : يکي از بزرگترين دستاوردهاي نظامي 8 سال دفاع مقدس اين بود که طراحان نظامي ايران ثابت کردند غيرممکن را نمي شناسند . هرگاه در جبهه ايي رکود ايجاد مي شد به سرعت راهي براي گشودن جبهه جديد پيشنهاد مي کردند و عمليات خيبر هم يکي از اين پيشنهادات بود . دشمن هيچگاه تصور نمي کرد نيروهاي ايراني بدون پشتيباني توپخانه و قواي زرهي ، عرض چند ده کيلومتري هورالهويزه را پيموده و خود را به دجله برسانند . طبق طرح عمليات ، نيروهاي ايراني از سه محور هورالهويزه ، طلاييه و شلمچه دست به حمله مي زدند . نيروهاي ايراني با عبور از هورالهويزه و تصرف جزاير مجنون ، خود را به ساحل دجله رسانده و با عبور از آن جاده بسيار مهم بصره- العماره را تصرف مي کردند . نيروهاي عمل کننده در محور طلاييه و شلمچه هم با پيشروي به سمت شط العرب و تصرف نشوه ، از طريق جاده نشوه-قرنه ، ادوات سنگين را به شمال اعزام مي کردند تا منطقه تثبيت گردد . عمليات در محور هورالهويزه با موفقيت همراه بود و در چند محور نيروهاي ايران به ساحل دجله دست يافته و از آن عبور کردند ، اما مقاومت شديد نيروهاي عراقي در طلاييه و شلمچه که براي اولين بار به طور گسترده اقدام به استفاده از سلاح هاي شيميايي نمودند ، باعث شد تا پيشروي در اين دو محور شکست بخورد و نيروهاي محور دجله بدون پشتيباني ، در مقابل پاتک هاي عراق به ناچار به جزاير مجنون عقب نشيني کردند . تلاش عراق براي بازپس گيري جزاير ادامه يافت و بي سابقه ترين حملات زرهي ، توپخانه ايي و شيميايي عليه نيروهاي ايراني انجام گرفت بويژه اينکه دشمن پل بين مجنون جنوبي و طلاييه را حفظ کرده و از اين طريق ستون تانک هاي خود را به سمت نيروهايي روانه مي کرد که سنگين ترين سلاحشان آر.پي.جي بود . با اين حال نيروهاي ايراني بالاخره موفق شدند تسلط خود بر جزاير را تثبيت کنند و عراقي ها کوتاه آمدند . در اين عمليات سرداران زيادي همچون حميد باکري ، همّت و زجاجي به شهادت رسيدند و حسين خرازي جانباز گرديد .
***
9 . عمليات رجايي و باهنر :
جبهه : غرب موقعيت : شمال سرپل ذهاب
تاريخ : 11 تا 16/6/1360
نوع تک : نيمه گسترده
فرماندهي : مشترک سازمان : مشترک
استعداد نيروهاي درگير : ايران : 7 گردان پياده و زرهي
عراق : 9 گردان پياده ، زرهي و مکانيزه
هدف عمليات : تصرف ارتفاعات قراويز و کوره موش در شمال دشت ذهاب
تلفات انساني عراق : 2130 نفر
توضيحات : با وجود شش روز نبرد بي امان در منطقه عملياتي ، فشار دشمن باعث شد تا نيروهاي ايراني در نهايت به مواضع اوليه عقب نشيني نمايند . اين عمليات تنها چند روز بعد از شهادت رجايي و باهنر انجام گرديد .
***
16 . عمليات رمضان :
جبهه : جنوب موقعيت : شرق بصره
تاريخ : 22/4 تا 7/5/1361
نوع تک : گسترده
فرماندهي : مشترک سازمان : مشترک
استعداد نيروهاي درگير : ايران : 164 گردان پياده ، زرهي و مکانيزه و 10 گردان توپخانه
عراق : 162 گردان پياده ، زرهي و مکانيزه
هدف عمليات : تصرف مواضع دشمن در امتداد مرز شلمچه تا کوشک و تهديد شهر بصره
تلفات انساني عراق : 7715 نفر
توضيحات : عمليات با هدف اصلي تصرف مواضع معروف به مثلثي عراق در منطقه انجام گرفت و پس از آنکه اين مواضع به سرعت سقوط کردند نيروهاي ايراني پيشروي را به عمق ادامه داده و تا انتهاي کانال پرورش ماهي نزديک شط العرب و شمال شرقي بصره پيشروي نمودند ، اما اين پيشروي بدون هيچ گونه پوشش و پشتيباني انجام شد ، در نتيجه نيروهاي عراقي که توانسته بودند پل هاي روي کانال را حفظ کنند به پشت نيروهاي ايراني آمده و آنها را به محاصره در آوردند . اين يکي از دردناک ترين و پرتلفات ترين عمليات هاي ايران بود و فقط بخشي از واحدهاي محاصره شده توانستند از منطقه عقب نشيني کنند . عمليات طي روزهاي بعد با هدف انهدام نيروهاي عراقي ادامه يافت تا پيروزي بدست آمده باعث تشويق آنها به پيشروي نگردد .
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید