كسيكه خوش اخلاق باشد،با مردم خوشرفتاری كند،با لب خندانسخن بگويد،در مقابل حوادث و مشكلات بردبار باشد،محبوب همه است،دوستانش زيادند،همه دوست دارند با اومعاشرت و رفت و آمد كنند،عزيزو محترم است،به ضعف اعصاب و بيماريهای روانی مبتلا نميشود،برمشكلات و دشواريهای زندگی پيروز ميگردد،از زندگی لذت مي برد،و برمعاشرانش خوش ميگذرد.
امام صادق عليه السلام فرمود:«هيچ زندگانی گواراتر از خوشاخلاقی نيست.» (1)
اما كسيكه بد اخلاق باشد،با صورت درهم كشيده با مردم ملاقاتكند،در مقابل حوادث وناملايمات داد و فريادش بلند شود،بي خود داد وقال راه بيندازد،تند خو و بد زبان باشد زندگی تلخ و ناگواری خواهدداشت،خودش هميشه ناراحت و معاشرينش در عذابند،مردم از او متنفرواز معاشرتش گريزانند،آب خوش از گلوی خودش و معاشرانش پائيننميرود،خواب و خوراك درستی ندارد.برای انواع بيماريها مخصوصاضعف اعصاب كاملا آمادگی دارد،هميشه اوقاتش تلخ و آه و نالهاش بلند است،دوستانش كماند،محبوب كسی نيست.
پيغمبر اسلام صلی الله عليه و آله فرمود:«آدم بد اخلاق نفس خودشرا در رنج و عذاب دائم قرار ميدهد.» (2)
خوش اخلاقی برای همه لازم است مخصوصا برای زن و شوهرضرورت دارد،زيرا هميشه با هم هستند و ناچارند با هم زندگی كنند.
خانم محترم،اگر ميخواهی به خودت و شوهر و بچههايتخوشبگذرد اخلاقت را اصلاح كن،هميشه شاد و خندان باش،اوقات تلخی ودعوا نكن،خوش برخورد و شيرين زبان باش،بااخلاق خوش ميتوانیخانهات را بصورت بهشتبرين درآوری،حيف نيستبا بداخلاقی آنرابهصورت جهنم سوزانی تبديل كنی و خودت و شوهر و فرزندانت در آنمعذب باشيد؟توميتوانی فرشته رحمتباشی،محيط خانه را با صفا ونورانی گردانی،چرا آنرا به صورت زندان تاريكی در ميآوری؟لب خندان وشيرين زبانی تو دل شوهر و فرزندانت را غرق سرور وشادمانی ميگرداند،غم و اندوه را از دلشان بر طرف ميسازد.آيا ميدانی:بامداد كه فرزندانتبهمدرسه يا سر كار ميروند اگر با تبسم و گرمی از آنها بدرقه كنی چه تاثيرنيكوئی درروح و اعصابشان خواهی گذاشت.
اگر به زندگی و شوهرت علاقه داری بد اخلاقی نكن،زيرا اخلاقخوب بهترين پشتوانه پيمان زناشويی است.
اكثر طلاقها در اثر بد رفتاری زن و شوهر و عدم توافق اخلاقی پيداميشود.آمار طلاقها اين مطلب را تاييد ميكند.عدم توافق اخلاقی نخستينعلتبروز اختلافات خانوادگی است.
به عنوان نمونه به آمار سالهای 47 و 48 و 49 اشاره ميكنيم:«درسال 1347 از 16039 پرونده شكايت كه به دادگاه خانواده رسيده است،12760 پرونده بر اساس عدم توافق اخلاقی بودهاست.در سال 1348 ازميان 16058 پرونده اختلافات زناشويی 11246 پرونده به عدم توافقميان زن و شوهر اختصاص داده شده است.يعنی با يك آمار خيلی سادهمیبينيم كه بيش از هفتاد درصد اختلافات زناشويی به واسطه عدم توافقاخلاقی بروز ميكند. (3) »
خانم محترم،با خوش اخلاقی عشق و محبتشوهرت را جلب كنتا به زندگی و خانواده علاقهمند شود،با شوق و ذوق كار كند و اسباب رفاهشما را فراهم سازد،اگر خوش اخلاقی كردی دنبال شب نشينی و عياشینمیرود و زودتر به خانه ميآيد.
زنی به شورای داوری شكايت كرد كه:«شوهرم هميشه ناهار و شامرا بيرون خانه ميخورد.
شوهر جواب داد:علت اينست كه زنم اصلا سازگاری ندارد وبد اخلاقترين زن دنياست.
زن ناگهان خيز برداشت و در حضور اعضای داوری شوهرش راكتك زد. (4) »
اين خانم نادان خيال ميكرد با شكايت و فحش و كتك ميتوانشوهر را به خانه جلب كرد،درصورتی كه يك راه عقلی و ساده داشت وآن خوشرفتاری و خوش اخلاقی بود.
زنی در شورای داوری گفت:شوهرم 15 ماه است كه با من حرفنميزند و مخارج ما را به وسيله مادرش میفرستد.
مرد در جواب گفت:چون از دستبد اخلاقيهای زنم بتنگ آمدهبودم تصميم گرفتم صحبت نكنم و مدت 15 ماه استباينكار ادامهميدهم. (5) »
اكثر مشكلات زناشويی را با هوشياری و اخلاق خوش ميتوان حلكرد.اگر شوهرت كم محبت است،اگر به خانه و زندگی علاقه ندارد،اگردنبال عياشی ميرود،اگر دير به خانه ميآيد،اگر شام و ناهار را بيرون صرفميكند،اگر بد رفتاری ميكند،اگر تندخويی و دعوا ميكند،اگرثروتش رابباد ميدهد،اگر دم از طلاق و جدايی ميزند همه اينها و صدها مانند اينها رابوسيله خوشرفتاری و اخلاق خوش ميتوان حل كرد.تو اخلاق و رفتارترا عوض كن و نتيجه اعجازآميز اخلاق خوب را تماشا كن.
امام صادق عليه السلام فرمود:«خدا به آدم خوش اخلاق ثوابجهاد ميدهد،صبح و شب برايش ثواب نازل ميشود. (6) »
حضرت صادق عليه السلام فرمود:هر زنيكه شوهرش را اذيت كندو اندوهگينش سازد ازرحمتخدا دور است.و هر زنيكه به شوهرشاحترام بگذارد و آزارش نرساند و فرمانبردارش باشد خوشبخت ورستگار است». (7)
به رسول خدا صلی الله عليه و آله عرض شد:«فلان شخص زن خوبی است.روزها روزه دارد وشبها عبادت ميكند.ليكن بد اخلاق استهمسايگانش را آزار ميرساند».
فرمود:«هيچ خير و خوبی ندارد.و از اهل دوزخ ميباشد (8) ».
توقعات بيجا
امكانات مالی و درآمد همه افراد يكسان نيست.همه نميتوانند دريك سطح زندگی كنند.هرخانوادهای بايد حساب دخل و خرج خودشانرا بكنند و بر طبق درآمدشان خرج كنند.انسان همه طور ميتواند زندگیكند.عاقلانه نيست كه برای تهيه امور غير ضروری دستبه قرض ونسيهبزند.
خانم محترم،تو كدبانوی خانه هستی،عاقل و فهميده باش،حسابخرج و دخلتان را بكن.ببين چطور ميتوانيد خرج كنيد كه آبرويتان محفوظ بماند و هميشه پولدار باشيد،عاقبتانديش باش،چشم و همچشميهایبيجا را كنار بگذار،اگر فلان مد لباس را در تن خانمی ديدی و وضعاقتصادی شما اقتضای خريد آنرا ندارد،شوهرت را به تهيه آن وادار نكن،اگر چيز لوكس و قشنگی را در منزل همسايه مشاهده نمودی به شوهرتاصرار نكن كه بايدآنرا تهيه كنی،اگر فلان دوستيا خويش و قوم شماخانهاش را با فرشهای زيبا و گرانقيمت واسباب لوكس زينت كرده لازمنيستخودتان را بسختی بيندازيد تا از او تقليد كنيد،تو كه ميدانی وضعاقتصادی و در آمد شما ايجاب نميكند چرا شوهرت را به وام گرفتن ونسيهگرفتن و قسطی خريدن و كارهای غير مشروع وادار ميكنی؟
آيا عقلائی است كه برای رقابتبا ديگران از بانك وام بگيريد وفلان جنس غير ضروری ولوكس را بخريد و در خانه بگذاريد،آيا صلاحاست كه زندگی خودتان را بر وام گرفتن و نسيه كردن و قسطی خريدنپايهگذاری كنيد و يك سری اشياء غير ضروری را در خانه جمعآورینمائيد.
آيا بهتر نيست قدری صبر كنيد تا اوضاع مالی شما بهتر شود؟هرماه مقداری از درآمدتان راپسانداز كنيد،وقتی وضع اقتصادی شما خوبشد و توانستيد جنس مورد نظرتان را تهيه نمائيد با پول نقد آنرا خريداریكنيد.
بيشتر اين رقابتها و ولخرجيها از خانمهای نادان و خودخواهسرچشمه ميگيرد.با ديدن يكچيز لوكس فورا بهوس افتاده و سر به جانشوهر بيچاره گرفته كه بايد آنرا تهيه كنی.به قدری نق نق و پافشاری نمودهكه ناچار ميشود وام بگيرد يا قسطی بخرد و خودش را بيچاره كند وهميشهقرضدار باشد.
گاهی ناچار ميشود زندگی زناشويی را بر هم بزند و زنخودخواهش را طلاق بدهد تا از شرتقاضاهای بيجا و سرزنشها وزخم زبانهای او خلاص شود يا خودكشی كند تا از اين زندگی پر ازايراد وبهانه نجات پيدا كند.به داستانهای زير توجه فرمائيد:
«مردی در دادگاه ميگفت:مدتی است زنم به واسطه القاآت زنهمسايه پايش را توی يك كفش كرده كه بايد يا برايش تلويزيون بخرم ياطلاقش بدهم.در ماه فقط 300 تومان حقوق ميگيرم،صد تومانش اجارهخانه استبا دويست تومان ديگر بايد يكماه تمام مخارج خانواده سه نفريمان را تامين كنم،كجا ميتوانم تلويزيون بخرم؟ (9) ».
مردی در دادگاه ميگويد:«خانم دلش لباسهای آخرين مدلميخواهد.خانم ميخواهد خودشرا عين يك زن مرد پولدار در بياورد،آخربه خدا به دين به مذهب تمام حقوق من 900 تومان است،300 تومان آنراكرايه خانه ميدهم.شما بگوئيد من با 600 تومان شام و ناهار تهيه كنم يابرای خانم پوستيژ و كفش و كلاه بخرم؟»در آخر به مادر زنش ميگويد:دختر مال شما.چشم،طلاقش ميدهم ودور هر چه زن استخط ميكشم (10) ».
مردی كه خودكشی كرده بود وقتی بهوش آمد گفت:«من شاگردرانندهام،سه سال است ازدواج كردهام،زنم توقعات خارج از حد دارد،چون نميتوانم توقعاتش را برآورده كنم مرتبامرا سرزنش ميكند،سرزنشهای او بالاخره مرا بستوه آورد و تصميم بخودكشی گرفتم (11) ».
زنی به شوهرش ميگويد:«يا سيگار خارجی بكش يا طلاقم بده (12) ».
اينگونه زنها اصلا معنا و هدف ازدواج را درك نكردهاند.
زناشويی را يك نوع بردهگيری تصور نمودهاند.بدين منظور شوهركردهاند كه به خواستهها وهوسهای كودكانه خويش جامه عمل بپوشند.
شوهری را ميخواهند كه مانند يك نوكر بیاجر و مزد بلكه يك اسيربرايشان زحمتبكشد وحاصل دسترنجخويش را دو دستی تقديم خانم كند تا در راه بلند پروازيها و هوسهای خام خويش به مصرف برساند.
كاش باين مقدار قناعت ميكردند و توقعات بيش از حد نداشتند.
گاهی توقعاتشان به قدری زياد است كه مجموع درآمد شوهر كفايتنميكند،اصولا كاری بادرآمد شوهر ندارند،چيزی را كه هوس كردندحتما بايد تهيه شود،هر چه بشود بشود،گر چه شوهر ورشكستشود يادستبكارهای غير مشروع بزند،خانم خواسته و بايد تهيه شود.
يكی از عوامل بزرگ ورشكست مردها همين توقعات بيجایخانمها و چشم و همچشميهاست،سرزنشها و نق نقهای زن است كه مردرا به كارهای غير مشروع وادار ميكند،اينگونه زنهای ازخود راضی وخودخواه ننگ بانوان بشمار ميروند.گيرم با اين توقعات و ايرادها طلاقگرفتی آنوقت كارت اصلاح ميشود؟ نه ، مطمئن باش هرگز بآرزوهايتنخواهی رسيد،ميروی در خانه پدرت وسر بار پدر و مادرت خواهی شد و تا آخرعمر بايد از نعمت انس و محبت و بچهداری محروم شوی،خيال ميكنیمردها برای خواستگاری تو صف كشيدهاند، نه،چنين نيست،زنهائي كهطلاق ميگيرند كمتر شانس ازدواج دارند،بر فرض اينكه شوهر ديگریپيدا كردی ازكجا كه بهتر از شوهر اولتباشد؟
آيا بهتر نيست عاقبتانديش باشی؟حساب دخل و خرجتان رابكنيد و به مقدار درآمدتان خرج كنيد؟مگر خوشی و آسايش فقط با كفشو لباس و تلويزيون و يخچال فراهم ميشود؟به جای اين بلند پروازيها وهوسهای خام به زندگی و خانهداری و شوهرداری بكوش.با اظهار مهرومحبت محيط خانه را با صفا و نورانی كن.با زندگی ديگران كاری نداشتهباش.بر طبق درآمدتان خرج كنيد.و از نعمت انس و محبت لذت ببر،با شوهر و فرزندانتبگوييد و بخنديد،در مخارج روزانه صرفهجويی كن،تااوضاع مالی شما بهتر شود و زندگی آبرومندی پيدا كنيد،شايد در آيندهبتوانی به خواستههای خودت برسی،حتی اگر شوهرت ولخرج است وبيش ازتوانايی خويش خرج ميكند جلوش را بگير،نگذار برای خريداشياء غير ضروری وام بگيرد ياقسطی بخرد،زندگی شما مشترك است،هر چه او داشته باشد در واقع مال شما است،نترس نه ثروتش را بديگریميدهد نه در خانه ديگری صرف ميكند،به جای خريد اشياء تجملی وغيرلازم وسائل ضروری منزل را تهيه كنيد،برای حوادث و پيشآمدها كهخواه ناخواه برای همه كس اتفاق ميافتد پسانداز داشته باشيد.
پيغمبر اكرم صلی الله عليه و آله فرمود:«هر زنيكه با شوهرشسازگار نباشد و او را برچيزهائيكه فوق توانايی اوست وادار كند اعمالشمورد قبول خدا واقع نميشود و در قيامت مورد غضب پروردگار جهان قرارميگيرد (13) ».
رسول خدا صلی الله عليه و آله فرمود:هر زنيكه با شوهرشناسازگاری كند و به آنچه از جانب خدا رسيده قناعت ننمايد و بر شوهرشسختگيری كند و بيش از حد توانايی خواهش كنداعمالش قبول نميشود وخدا بر او خشمناك خواهد بود (14) ».
پيغمبر اسلام فرمود:«بعد از ايمان به خدا نعمتی بالاتر از همسرموافق و سازگار نيست (15) ».
شوهرت را دلداری بده
دشواری زندگی بر دوش مرد است.مخارج خانواده را بهر طورشده بايد تامين كند،در خارج منزل با صدها مشكل مواجه ميشود،ممكناست مورد توهين يا توبيخ رئيس قرار بگيرد،ممكن استبا اذيت وكارشكنی همكارانش برخورد كند،ممكن است مطالباتش را نتواندوصولكند،ممكن است محل چك و سفتههايش را نتواند تامين كند،ممكن استبه كسادی بازار و عدم درآمد برخورد نموده باشد،ممكن استشغلمناسبی پيدا نكند،گرفتاريهای مرديكی دو تا نيست،در زندگی روزمره باصدها از اين قبيل حوادث برخورد ميكند،آنهم نه يكمرتبه و دو مرتبهبلكه دائما و پيوسته،كمتر اتفاق ميافتد روزيكه ناراحتی تازهای نداشتهباشد،بيخود نيست كه عمر مردها غالبا كوتاهتر از زنهاست.آخر اعصابيكنفر چقدر ميتواندحوادث و ناراحتیها را تحمل كند!
انسان در اينگونه مواقع احتياج شديدی دارد به شخص دلسوزمهرباني كه دلداريش بدهد وروح و اعصابش را تقويت كند.
خانم گرامی،شوهر شما دلسوز ندارد،احساس غربت و تنهايیميكند،از مشكلات فرار نموده به محيط خانه و شما پناه ميآورد،بهدلجوييهای تو نيازمند است،اگر با روی درهم كشيده واوقات تلخ واردمنزل شد و آثار ناراحتی را در چهرهاش مشاهده نمودی سلام و تعارف توازهمه روزه گرمتر باشد،اسباب استراحت و غذا و چای او را زود فراهمكن،درباره موضوعات ديگر اصلا صحبت نكن،ايراد نگير،تقاضا نكن،از گرفتاريهای خودت شكايت و درد دل نكن،بگذار خوب استراحت كند، اگر گرسنه استسير شود،اگر سرما خورده گرم شود،اگر گرماخوردهخنك شود،آنگاه كه از خستگی در آمد و اعصابش راحتشد با زبانخوش سبب ناراحتیاش را بپرس اگر ديدی باز هم ميل نداردصحبت كند اصرار نكن،اما اگر شروع به درددل كرد خوب گوشبده،تمام حواست پيش او باشد،از خنده بيجا جدا اجتناب كن،بلكه ازشنيدن عوامل ناراحتی او اظهار تاسف كن،طوری وانمودكن كه بيش از خودش از عوامل گرفتاری او اندوهگين هستی،با اظهار محبت و دلسوزی زخمهای دلش را مرهمبگذار،بانرمی و ملايمت دلداريش بده،موضوع را در نظرش كوچك وبیاهميت جلوه بده،او را در قبال حل مشكل تشجيع كن.بگو:اينگونهحوادث از لوازم لا ينفك زندگی است و برای همه كس اتفاق ميافتد،چندان مهم نيست،انسان ميتواند با نيروی صبر و استقامتبر مشكلاتپيروزگردد،اما به شرط اينكه خودش را نبازد،اصولا مردانگی وشخصيت انسان در اينگونه مواردظاهر ميشود،غصه نخور،صبر و كوششكن تا مشكل حل شود،اگر احتياجی به راهنمايی داردو راهی به نظرتميرسد پيش پايش بگذار و اگر راه صحيحی به نظرت نرسيد پيشنهاد كنبايكی از دوستان يا خويشان عاقل و خير خواه مشورت كند.
خانم محترم،شوهرت در مواقع گرفتاری به مهربانيها و دلجوييهایتو نيازمند است.بايد بداداو برسی و مانند يك پرستار مهربان بلكه يكروانپزشك دلسوز از او دلجويی كنی،از اين بالاتربگويم،بايد شخصيتخويش را باثبات رسانی و شوهرداری كنی،آری پرستار و روانپزشككجاميتوانند مانند يك بانوی فداكار شوهرداری كنند؟غافلی كه مهربانيهاو دلداريهای تو چه اثرمعجز نمايی در روح شوهرت ميگذارد!دل واعصابش را آرام ميكند،به زندگی دلگرم ميشود،برای مبارزه با مشكلاتآماده ميگردد،میفهمد كه در اين جهان تنها و بيكس نيست،به وفاوصميميت تو اطمينان پيدا ميكند،دوستدار و عاشق تو و اخلاقت ميشود،پيمان زناشويی شما استوار و محكم ميگردد.
حضرت صادق عليه السلام فرمود:«در دنيا چيزی بهتر از همسرشايسته وجود ندارد.زنيكه شوهرش از ديدار او مسرور و شاد گردد (16) ».
حضرت رضا عليه السلام فرمود:«يك دسته زنها آنهايی هستند كهزياد بچهدار ميشوند،مهربان و با عاطفه هستند،در سختيها و پيش آمدهایروزگار،در امور دنيا و آخرت پشتيبان شوهرشان هستند،بزيان او كارنميكنند و گرفتاريهايش را زياده نميگردانند (17) ».
پینوشتها:
1-بحار ج 71 ص 389.
2-بحار جلد 73 ص 298.
3-اطلاعات 15 آذر 1350.
4-اطلاعات 3 بهمن 1350.
5-اطلاعات سوم شهريور 1349.
6-بحار ج 71 ص 377.
7-بحار ج 103 ص 253.
8-بحار ج 103 ص 253.
9-اطلاعات 6 بهمن 1350.
10-اطلاعات اول آذر 1350.
11-اطلاعات 26 مرداد 1349.
12-اطلاعات 26 اسفند 1350.
13-بحار ج 103 ص 244.
14-بحار ج 76 ص 367.
15-مستدرك ج 2 ص 532.
16-بحار ج 103 ص 217.
17-مستدرك ج 2 ص 534.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید