دوران شيردهي :روابط مادر نوزاد
شيردهي باعث ترشح هورمون اطمينان و تقويت پيوند بين مادر و نوزاد ميشود.
نتايج يك تحقيق جديد نشان ميدهد؛ وقتي نوزاد در حال شير خوردن است، اين عمل منجر به ترشح هورمون «اكسي توسين» معروف به هورمون «اطمينان» در مغز مادر ميشود.
پژوهشگران از كشورهاي چين، فرانسه، ايتاليا و انگليس مدلي را تهيه كردهاند كه عملكرد دقيق بدن مادر را در اين شرايط و زنجيره اتفاقي كه در بدن ميافتد، نشان ميدهد.
اين پژوهش روي نقش اكسي توسين متمركز شده است؛ هورموني كه اخيرا نقش آن در افزايش اطمينان و عشق در بين انسانها و حتي حيوانات كشف شده است.
مدتهاي زياد پژوهشگران تصور ميكردند اكسي توسين مادهاي است كه وقتي در خون آزاد شود باعث ميگردد شير از غدد مادر جاري شود.
اما مطالعات جديد نشان ميدهد كه وقتي اكسي توسين در مغز آزاد شود، پيوند بين مادر و كودك تقويت ميشود. اما براي بروز اين تاثيرات، مقدار زيادي از هورمون بايد توليد شود تا موجي از هورمون در سرتاسر مغز گسترش پيدا كند.
تحقيقات نشان ميدهد كه در واكنش به مكيدن، سلولهاي اكسي توسين شروع به آزاد كردن اين هورمون از اندريتها و پايانههاي رشتههاي اعصاب ميكنند.
ارضاء اين نياز"ارتباط فيزيکي با مادر" از همان دوران طفوليت منجر مي شود كه فرد در بزرگسالي از لحاظ رواني به يك ثبات رواني رسيده و از آسيب هاي رواني مصون باشد تا جايي كه اين افراد اضطراب هاي كمتري را تجربه مي كنند
مشاهده اين پديده دانشمندان را شگفت زده كرد چون آنها معمولا تصور ميكردند كه اندريتها به عنوان بخشي از يك نورون (سلول عصبي) فقط دريافت كننده اطلاعات هستند در انتقال آنها نقشي ندارند، اما در اين تحقيق خلاف تصور قبلي دانشمندان ديده شد.
دكتر ابوالقاسم مهري نژاد روان شناس و عضو هيأت علمي دانشگاه الزهرا مي گويد: چسبيدن به آغوش و فيزيك مادر يك نياز بنيادي بشر است، كه در ?? سال اخير مشخص شده است ارضاء اين نياز از همان دوران طفوليت منجر مي شود كه فرد در بزرگسالي از لحاظ رواني به يك ثبات رواني رسيده و از آسيب هاي رواني مصون باشد تا جايي كه اين افراد اضطراب هاي كمتري را تجربه مي كنند و از لحاظ شخصيتي و رواني مقاوم تر هستند. ارتباطات پوستي ميان کودک و هر شخصي که از او مراقبت مي کند مي تواند بازدهي بالايي را در سلامت جسم و روان کودک داشته باشد . همان طور که در مقالاتي هم به مزاياي بالاي ماساژ کودک اشاره نموديم. " آموزش ماساژ کودک " و " تقديم به ماماناي مهربون " .
شيرخوردن يكي از راه هاي مؤثر در ارضاي اين غريزه است.غريزه اي كه در صورت ارضا در دوران طفوليت منجر به اين مي شود كه ارتباطات عاطفي قوي بين مادر و فرزند شكل گيرد تا بدان جا كه حتي در بزرگسالي اين ارتباط استحكام بيشتري پيدا خواهد كرد. همچنين اين گروه از افراد در همه دوران زندگي احساس تنهايي كمتري داشته و مسائلي چون ترك والدين و سپردن به سراي سالمندان از سوي اين خانواده ها كمتر اتفاق مي افتد.
در ادامه بحث اين روان شناس افزود: كودكاني كه سرد بزرگ شده و ارتباطات عاطفي كمتري بين آنها و مادر برقرار بوده در بزرگسالي اين الگو را بر جنس موافق و مخالف تعميم خواهند داد و اما در پايان موضوع مهم و قابل ذكر احساس آرامش مادر است كه به هنگام شيرخوردن نوزاد در وي ايجاد مي شود. که شايد علت آن همان ترشح هورموني است که به هورمون اطمينان و عشق معروف است و در ابتداي مقاله ذکر شد .
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید