اگر مي خواهيد فرزندي ديندار داشته باشيد اين سه نکته را بخوانيد و فراموش نکنيد:
تدريجي بودن تربيت
يکي از مهمترين اصول در تربيت ديني، اصل تدريج است. در جهان هستي هر پديده و رويداد داراي ضابطه و قانوني است. هر چيزي ظرفيت و اندازهاي خاص دارد. پرورش ابعاد روحاني انسان هم از ضابطه و قانون تدريج و تکامل پيروي ميکند. سنت تدريج در حوزه تربيت ديني يک اصل است.
پرورش ديني بايد با برنامهريزي زمانبندي شده متوازن، همراه با تربيت بدن و به پيروي از عقل، مبتني بر شناخت نيازها، علايق و قابليتها انجام گيرد.
آموزههاي پيامبر اکرم(ص) در تربيت ديني اين اصل را خاطرنشان ميسازد که پرورش بايد در چرخهها و دورههاي رشد: ـ «رشد بدني، ذهني و عقلي» ـ و براساس يک سير منظم صورت گيرد.
بر اين اساس، پيامبر(ص) دورههاي تربيتي را به سه دوره: سيادت، اطاعت و وزارت تقسيم ميکند و براي هر کدام با توجه به نيازهاي آن دوره دستور عملهاي خاص بيان ميکند.
عدم توجه به اصل تدريج، مربيان را با مشکلات زيادي روبهرو ميگرداند؛ زيرا اگر کودک به يکباره بدون آمادگي تدريجي، در همان روز مقرر که مکلف ميگردد، با انبوهي از تکاليف روبهرو شود و خود را ملزم به رعايت همه آنها بداند، قطعا شانه خالي ميکند و از عهده اين همه وظيفه و مهم برنميآيد. اگر هم بپذيرد، تکليف (که يک شرافت ارزشمند ميباشد) براي او خاطرهاي شيرين و به يادماندني نخواهد بود. مثل اينکه شخصي را بدون هيچ آمادگي به درون حوض آب سرد پرتاب و دچار شوک کنيم، در حالي که اگر آرام آرام بدن خود را داخل آب ميکرد، براي او هيچ مشکلي پيش نميآمد.
کودکي که هيچ انسي با نماز نداشته، يک دفعه مکلف ميشود که شبانهروز هفده رکعت نماز بخواند و يا دختر خانمي که هيچ گونه پايبندي، گرچه اندک به پوشش نداشته، الان مجبور ميگردد حجاب را به طور کامل رعايت کند نمايد! طبيعي است که دچار وحشت ميشود.
تاثير احترام
انسانها از نظر رواني، به احترام نياز دارند و غالبا به افراد و پديدههايي توجه ميکنند که نياز آنها را تأمين نمايد، بدين جهت يکي از اصول اساسي در تربيت ديني، توجه به «اصل احترام» است.
بدون احترام و گرامي داشت شخصيت کودک، توفيق چنداني در تربيت ديني نخواهد بود. به خاطر اهميت اين اصل، رسول اعظم(ص) به عنوان والاترين الگوي تربيتي و بزرگترين مربي انسانها، اهتمام خاصي نسبت به گراميداشت و احترام به کودکان داشتند. در برخورد با امام حسن و امام حسين عليهماالسلام توجه به اين اصل را در سيره تربيتي حضرت رسول(ص) به خوبي ميبينيم. نقل ميکنند:
رسول اکرم نشسته بودند، حسن و حسين عليهماالسلام وارد شدند، حضرت به احترام آنها از جاي برخاست و به انتظار ايستاد. کودکان آرام ميآمدند، لحظاتي طول کشيد، از اينرو رسول اکرم(ص) خود به طرف کودکان پيش رفتند و از آنان استقبال کردند، بغل باز کردند و هر دو را در آغوش گرفتند.
رسول اکرم(ص) براي امام حسن و امام حسين احترام ويژهاي قائل بودند و با عنايت خاص برخورد ميکردند، مَنِش و روش برخورد ايشان با کودکان ديگر نيز نشان از احترام به آنان داشت. سيرهنويسان گزارش دادهاند: هر وقت که رسول اکرم(ص) از سفري برميگشت، در راه با کودکان برخورد ميکرد و به احترام آنها ميايستاد، سپس امر ميفرمود که کودکان را از زمين بلند کرده و به حضرت دهند. رسول(ص) بعضي را در بغل ميگرفتند و به اصحاب امر ميفرمود کودکان را بغل بگيريد. اطفال از اين برخورد محبتآميز، بياندازه خوشحال ميشدند و اين خاطرات شيرين را هرگز فراموش نميکردند. همين شيوه و روش را پيامبر(ص) به والدين توصيه ميکرد و ميفرمود:
«به فرزندان خود احترام بگذاريد و با آداب و روش پسنديده با آنها برخورد کنيد.»
احترام به کودکان در سيره رسول اعظم(ص) اهميت داشت و گاهي اتفاق ميافتاد حضرت جهت رعايت حال کودکان، نماز خود را به سرعت پايان ميداد. امام صادق(ع) نقل ميکند که رسول اکرم(ص) نماز ظهر را با مردم به جماعت گزارد و دو رکعت آخر را به سرعت و با حذف مستحبات خواند. پس از نماز مردم گفتند: يا رسول اللّه! آيا در نماز پيشامدي شد، حضرت فرمود: مگر صداي گريه کودک را نشنيديد؟
اعتدال لازم است
يکي ديگر از اصول تربيت اسلامي اصل اعتدال است. با توجه به ظرفيتهاي مختلف انسانها، اين اصل در تربيت ديني ضرورت جدي پيدا ميکند.
اعتدال است که انسان را به صراط مستقيم هدايت ميکند. سيره رسول اعظم(ص) در دعوت مردم به دين و دينداري، براساس اعتدال و ميانهروي بود. امير مؤمنان(ع) فرمود: «سيره حضرت در زندگي اعتدال بود» و به صورت مؤکد امت را به اعتدال دعوت ميفرمود:
«من و پرهيزکاران امتم از تن دادن به کارهاي تحميلي (که آميخته به رفتار ساختگي و مايه ناراحتي و مشقت است) منزه و پيراسته هستيم.»
والدين عاقل توجه به اصل اعتدال را در تربيت ديني هميشه مورد توجه قرار ميدهند. عدم توجه به اين اصل مهم و اساسي، همچون آفتي است بر سرزمين وجود تربيتشونده که ريشه دين و دينداري و ايمان فطري او را ميخشکاند. برونرفت از مسير اعتدال در تربيت ديني بسيار آسيبزا است، از اينرو در نظام تربيتي اسلام، توجه به اصل اعتدال هميشه مورد نظر بزرگان ديني قرار داشته، رمز موفقيت رسول اعظم(ص) در دعوت فراگير و گسترده مردم، توجه به اين اصل بوده است.
منبع :کانون گفتمان قرآن
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید