در جوامع امروزي ما، نقش پدر و مادر تا حدودي سست شده و تاثيرات آنها در خانواده کمرنگ شده به دليل گسترش و ارتباطات و جهاني شدن، نقش قديمي خانواده در تربيت و هدايت فرزندان کاهش يافته است. به راستي چرا بعضي از پدر ومادرها با فرزندان بيگانه شده اند؟ چرا نسبت به حقوق هم بي تفاوتند؟ چرا در بعضي از خانواده ها، کلمات مهر آميز جاي خود را به پرخاشگري و بي پروايي داده است؟ به نظر مي رسد مشکل بزرگ انسان امروز، فراموشي و غفلت از کارکردهاي خانواده در حيطه اي مختلف و نقش آفريني آن است. زندگي ماشيني، فرصت فکر کردن را از آدمي گرفته و سبب تغيير هويت او شده. او از ياد برده که خانواده، در همه ابعاد زيستي، روحي، تربيتي، فرهنگي، اجتماعي و اقتصادي ايفاي نقش مي کند .
جوان امروزي به محبت و درک شدن توسط والدين بيش از خوراک و پوشاک احتياج دارد.
در جامعه امروز، خانواده به عنوان رکن اصلي جامعه و مهمترين واحد يک جامعه، با تهديدات متعددي رو به رو است؛ تهديداتي که در صورت غفلت و عدم هوشياري، ضربات جبران ناپذيري را بر پيکر خانواده ها وارد خواهد کرد، نقش خانواده در وجود و شخصيت افراد و رابطه آنها با جامعه و عصر تکنولوژي و ارتباطات، بسيار زياد و البته حساس مي باشد.
از اين رو شايد لازم باشد تا خانواده ها نسبت به دو محور اصلي و لازم الاجراي جوامع امروزي دقت بيشتري داشته باشند.
*امام جعفر صادق (ع) : هر كه با خانواده اش خوشرفتاري كند ، عمرش طولاني شود .من حسن بره بأهل بيته مد له في عمره .
الف – نيازهاي اساسي جوانان و نوجوانان
والدين براي ايفاي نقش خود بايد نيازهاي اساسي فرزندان خود را بشناسند که مهمترين آنها عبارتند از:
1- آرامش در خانواده، زيرا فرزندان به محيطي آرام و بدون تنش نياز دارند، جوانان بزهکار و معتاد غالبا در خانواده هايي رشد کرده اند که از طلاق و بگو مگوها و بحث هاي پدر و مادر، ناآرام بوده است.
2- محبت و صميميت اعضاي خانواده؛ فرزندان به محبت پدر و مادر نياز دارند. متاسفانه بعضي از والدين، به خاطر مشکلات زندگي ماشيني، با فرزند خود در ارتباط دائم نيستند و نياز فرزندان خود را محدود به خوراک و پوشاک مي دادند و از وضعيت بد آنان اظهار ندامت مي کنند و مي گويند: «ما شب و روز مشغول کار و تلاش هستيم تا فرزندمان در رفاه باشد و احساس نياز نکند». در حالي که جوان امروزي به محبت و درک شدن توسط والدين بيش از خوراک و پوشاک احتياج دارد.علاوه برلزوم آشنايي پدر و مادر بر اطلاعات روز و فناوري هاي جديد آنها بايد بر نياز هاي رشدي فرزندان خود نيز آگاهي داشته باشند و با دارا بودن گوش هايي شنوا روحيه پذيرش را در آن ها بيفزايند. نوجواني که در ذهن هزاران چرا و پرسش مي پروراند نياز به دوست و همراهي دارد که پاسخ صحيح را در اختيارش بگذارد تا از روبرو شدن با منابع غير موثق خودداري کند.
ب- به روز بودن اطلاعات و آگاهي هاي والدين
پدر و مادر امروز بايد از اوضاع و احوال حاکم بر جامعه جهاني آگاه باشد تا بتواند نقش خود را به درستي ايفا کند. جهان در آغاز هزاره سوم، با شتابي تصاعدي، شاهد شکل گيري تحولات و تغييرات عميق در بسياري از ابعاد است. جهان پهناور ما، اکنون به دهکده اي بزرگ تبديل شده که در آن، تبادل افکار و اطلاعات و علوم و فنون و هنرها به ميزان حيرت آوري در جريان است. يکي از پيامدهاي اين فرآيند، کوچکتر شدن ابعاد خانواده و کاهش نقش خانواده مي باشد. به روز بودن والدين و آشنايي آنها به مسئله تفاوت نسل ها و تغييرات ناشي از گذر زمان، در فرآيند تربيت، از مهمترين عوامل موفقيت در تربيت است.
خانواده در جهان کنوني وقتي مي تواند وظايف خود را در شرايطي دشوارتر از گذشته به انجام رساند که از دو عنصر دين و زمان غفلت نکند
امام صادق(ع) مي فرمايند: نهر که با زمانه خودش آشنا باشد، در آماج اشتباهات قرار نمي گيرد.»
و از همه مهم تر، خانواده در جهان کنوني وقتي مي تواند وظايف خود را در شرايطي بسيار ناهمگن تر و دشوارتر از گذشته به انجام رساند که از دو عنصر دين و زمان غفلت نکند و با الهام از تعاليم آسماني و بهره گيري از دستاوردهاي علوم بشري به تفاهم، همدلي مشارکت و گفتگو و تعامل، تاکيد کند.
پي نوشت: * اصول كافي ، ج 3 ، ص 165
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید