اين اصطلاح عرف است ولی يك اصطلاح هم قرآن دارد. قرآن به بعضی از مردم میگويد مؤمن و به بعضی ديگر میگويد كافر و غير مؤمن. مؤمن در اصطلاح قرآن يعنی چه؟ يعنی صاحب ايمان. غير مؤمن يعنی كسی كه فاقد ايمان است. ايمان يعنی چه؟ از خود ايمان شروع بكنيم:
ايمان مربوط به دل، قلب و اعتقاد است و اين، نص قرآن مجيد است، عدهای از اعراب با ديه نشين آمدند خدمت پيامبر اكرم (ص) و گفتند: آمنا يا رسول الله، ما ايمان آورديم: آيه قرآن نازل شد: قالت الاعراب آمنا قل لم تؤمنوا و لكن قولوا اسلمنا و لما يدخل الايمان فی قلوبكم يعنی گروهی از اعراب باديه نشين آمدند نزد تو (پيغمبر) و گفتند ما ايمان آورديم.
به آنها بگو: شما نگوئيد ما ايمان آورديم، بگوئيد ما اسلام آورديم. اسلام آوردن يعنی شهادتين را به زبان آوردن، ولی ايمان مربوط به دل و قلب است، مربوط به اعتقاد باطن است. هنوز ايمان در دل شما مردم نفوذ نكرده است.
از اينجا میفهميم كه ايمان، واقعيت و حقيقی است مربوط به روح انسان به مربوط به بدن انسان، نه مربوط به پيشانی انسان كه آثار سجده داشته باشد يا نداشته باشد، و نه مربوط به زبان انسان كه متذكر خدا باشد يا نباشد. بلكه به ريشه اين امور كه عبارتست از يك حالت قلبی و فكری واعتقادی مربوط است. شما میپرسيد ايمان به چی؟ بگويم به خدا؟ بگويم ايمان به صفات خداوند؟ بگويم ايمان به رسالت پيغمبر و نزول وحی بر او؟ بگويم ايمان به اينكه معادی هست؟
بله، همه اينها درست است ولی خود قرآن تمام اينها را در يك كلمه جمع كرده است كه من فقط میخواهم آن را توضيح بدهم.
آن كلمه كلمهای است كه در اولين آيه سوره بقره به يك اعتبار و در سومين آيه آن به اعتبار ديگر ذكر شده است. در سوره بقره اينطور میخوانيم: بسم الله الرحمن الرحيم* الم* ذلك الكتاب لاريب فيه هدی للمتقين* الذين يؤمنون بالغيب و يقيمون الصلوة و مما رزقنا هم ينفقون.
در عبارت الذين يؤمنون بالغيب آنها كه به حقايق نهانی ايمانی دارند، كلمه غيب يك كلمه است به جای چندين كلمه. ايمان به خدا هست، ايمان به صفات پروردگار هست، ايمان به دستگيريهای نهانی و غيبی در يك شرايط معين هست.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید